» Prostrafie marcata, cu epuizarea rapida a energiei vitale, lesin.
» Dispozitie:
a) deprimata, melancolica, cu disperare si indiferenta;
b) anxioasa, tematoare, nelinistita, cu angoasa;
c) iriila, sensibila, capricioasa; lesne de jignit.
» Cu cat este mai mare suferinta, cu atat sporesc angoasa, nelinistea si teama de moarte.
» Agitafie psihica, dar pe fizic e prea slabit pentru a se putea misca ; nu se poate odihni nicaieri, isi schimba mereu pozitia, vrea sa fie mutat dintr-un pat in altul; sta culcat cand intr-un loc, cand in altul.
» Anxietate cu teama de moarte; considera ca degeaba ia medicamente ; crede ca este incurabil, ca va muri; spaima de moarte cand e singur sau cand se duce la culcare.
» Atacuri de anxietate noaptea, il fac sa se scoale din pat, < dupa miezul noptii.
» Durere arzatoare, zona afectata arde ca focul ca si cum ar aa carbuni incinsi pe ea (Anthr.), > > caldura, lichide fierbinti, comprese fierbinti.
» Sete arzatoare, fara dorinta speciala de a bea; stomacul nu pare sa suporte apa rece, care nu poate fi asimilata si ramane ca o piatra in stomac. Apa rece e dorita de pacient, care totusi nu o poate bea sau nu indrazneste sa o bea.
» Nu suporta mirosul sau derea alimentelor (Colch., Sep.).
» Sete mare de apa; bea adesea, dar cate putin; mananca rar, dar mult.
» Deranjamente gastrice, dupa fructe reci, inghetata, apa de la gheata, bere acra; carnati de proasta calitate; bauturi alcoolice; branza tare.
» Copin carora le ies dintii sunt palizi, anemici, agitati si vor sa fie dusi in brate si leganati repede.
» Diaree dupa ce mananca sau bea ; scaun redus cantitativ, inchis la culoare, cu miros puternic ; fie se evacueaza putin, fie mult, urmat de o stare de prostratie puternica.
» Hemoroizi: cu dureri (junghi) cand merge pe jos sau sta. jos, nu si la defecatie; il impiedica pe pacient sa stea jos sau sa doarma; durere arzatoare < caldura; fisuri care duc la evacuarea dificila a urinei.
» Respiratie : astmatica ; pacientul trebuie sa stea jos sau sa se aplece inainte; sare din pat noaptea, mai ales dupa ora 12 noaptea; nu poate sa se culce de teama sa nu se sufoce; atacuri ca de crup inlocuind urticaria obisnuita.
» Emaciere rapida, cu transpiratii reci si debilitate mare (Tub., Verat.); a zonelor afectate; marasm.
» Anasarca, pielea palida ca de ceara, pamantie (Acet. ac).
» Epuizare excesiva de la cel mai mic efort.
» Epuizarea nu e resimtita de pacient cand sta intins nemiscat; cand se misca isi da seama cu uimire cat de debil se simte.
» Agravare generala intre 1 si 2 p.m., 1 si 2 a.m.
» Pielea: uscata si solzoasa, rece, vanata si zbarcita, cu transpiratie rece si lipicioasa ; pergamentoasa; alba si pastoasa; cule negre si dureri arzatoare.
» Efectele negati ale ingestiei de alimente stricate, substante animale degradate : prin ingestie, inoculare sau miros.
» Simptome care revin anual (Carbo-v., Lach., Sulph., Thuja). Relatii: Complementar cu Allium s., Carbo-v., Phos., Pyr.; Ars.
trebuie luat in considerare in afectiuni produse de mestecarea tutunului, alcoolism, baie in mare ; otravire cu carne (carnati) stricata; rani de la disectie si antrax; intepaturi de insecte ninoase.
Agravare: Dupa miezul noptii (1 si 2 p.m. sau 1 si 2 a.m.); frig; lichide si alimente reci; cand sta culcat pe partea bolnava sau cu capul mai jos decat restul corpului.
Ameliorare: la caldura in general (inrs fata de Sec), cu exceptia cefaleei, care este temporar ameliorata de baie rece (Spig.); durere arzatoare > la caldura.