» Adaptata special pacientilor cu diateza gutoasa sau reumatica, pre-dispusi la asa-numitele atacuri bilioase.
» Irascibil, vehement si manios; par negru sau inchis, ten inchis, fibra musculara ferma; oameni slabi, uscativi, nervosi (Nux v.).
» Dureri: intepatoare, sfasietoare, < noaptea, la miscare, la inspi-rare, la tuse, > > repaus absolut, stand culcat pe partea dureroasa (Ptel., Puls. - dureri intepatoare, dar < si > > opuse: Kali a).
» Uscaciune extrema a tuturor mucoaselor; limba si buzele sunt uscate, scorojite, crapate; scaunul este uscat, ca si cum ar fi ars; tuse seaca atroce, epuizanta, cu expectoratie redusa; urina este redusa cantitativ si de culoare inchisa; sete foarte marc.
» Menstre vicariante: epistaxis in loc de aparitia menstrei (Phos.); scuipa sange sau hemoptizie.
» Tulburari induse de suferinta morala, umilire, furie (Coloc, Staph.); violenta, cu frisoane si frig; dupa o criza de furie ii este frig, dar capul ii este fierbinte si fata rosie (Aur.).
» Tulburari: cand se instaleaza vremea calda, dupa zile reci; dupa ingestia de lichide reci sau inghetata pe vreme foarte calda ; dupa un episod rece sau o canicula, ra; racorindu-se brusc, cand se incalzeste prea tare; arunca la o parte cuverturile ; expunere la nt rece, curent de aer (Acon., Hep.); supresia eliminarilor, supresia menstruala, a lactatiei sau a eruptiilor in exantem acut.
» Caracteristica principala: agrarea la orice miscare si ameliorarea in pozitie perfect nemiscata (repaus total, atat mental, cat si fizic).» Doreste lucruri pe care nu le are sau pe care le refuza cand ii sunt oferite.
» Copii care nu vor sa fie dusi in brate sau sa fie ridicati.
» Delir: vorbeste mereu despre afacerile sale, vrea sa se ridice din pat si sa mearga acasa (Act., Hyos.).
» Miscare permanenta a bratului stang si a piciorului stang (Apoc, Hell.).
» Pacientul nu poate sa se ridice in capul oaselor, din cauza gretii si slabiciunii.
» Sete intensa de cantitati considerabile, la interle mari.
» Cefalee: cand se apleaca, de parca i-ar exploda creierul prin frunte ; cand calca rufe (Sep.); la tuse ; dimineata, dupa ce se ridica din pat sau cand deschide ochii dupa somn; incepe dimineata, creste progresiv pana seara; cauzata de constipatie (Aloe, Collin., Op.).
» Apasare, ca o piatra in fundul stomacului, calmata prin eructatii (Nux v., Puls.).
» Constipatie : inertie, nici un impuls de defecafie, scaun mare, dur, inchis la culoare, uscat, ca si cum ar fi ars; cand merge la mare (Plat.).
» Diaree: cand vremea devine foarte calda; bilioasa, iritanta, cu durere anala; ca o apa murdara, hrana nedigerata; din cauza lichidelor reci baute cand era prea infierbantat, din cauza fructelor, dupa rza murata; < dimineata, la miscare, fie chiar miscand o mana sau un picior.
» San dur, tare ca piatra, palid, dar aspru, fierbinte si dureros; isi sustine sanii cu mana (Phyt.).
» Tuse: seaca, spasmodica, cu regurgitatii si voma (Kali c.); cu intepaturi pe laturile toracelui; cu cefalee, ca si cum capul s-ar sparge in bucati, < dupa ce mananca, dupa ce bea, intrand intr-o camera calda, la inspiratie adanca.
Relatii: Complementar - Alum., Rhus.
Similar cu Bell., Hep., pentru vorbirea rapida si ingestia precipitata de lichide; cu Ran - dureri pleuretice sau reumatice in torace, cu Ptel. - dureri apasatoare in zona ficatului; > in decubit pe dreapta; foarte < stand culcat pe stanga; intorcandu-se pe stanga, are o senzatie de tractiune. Dupa Bryonia: Alum., Kali c, Nux v., Phos., Rhus, Sulph.
Agrare: Miscare, efort; atingere; nu se poate ridica in capul oaselor, deoarece simte o slabiciune de lesin, cu greata; caldura; alimente calde; supresia eliminarilor de orice fel.
Ameliorare: Stand culcat, mai ales pe partea dureroasa (Ptel., Puls.); apasare, odihna, frig, mancand alimente reci.