» Tuse convulsi cu paroxisme violente care se succeda rapid; pacientul de-abia mai are timp sa rasufle (se trezeste la ora 6-7 a.m. si nu se mai opreste din tusit pana cand nu se aduna o cantitate mare de mucus dens, aderent, in gat (Coc. c. - epistaxis abundent la fiecare paroxism;
Indicatii terapeutice - tuseste ca o mitraliera" ziua, iar noaptea are tuse convulsi; Coral).
» Tuse cu sunet adanc, ragusita, ca un latrat (Verb.), < dupa miezul noptii, in timpul pojarului sau dupa; spasmodica, cu inecaciune, regurgitatii de voma si vomismente (Bry., Kali c).
» Tuse constanta la copil, produsa de gadilare in gat, care incepe de indata ce copilul pune capul pe perna, noaptea (Bell., Hyos., Rumex).
» Tuse nocturna la tineri ftiziei; expectoratie sangvinolenta sau purulenta.
» Tuse < caldura, band, cantand, razand, gand, in decubit, dupa miezul noptii.
» in timpul tusei, vomeaza apa, mucus, adesea sangereaza din nas si gura (Cupr.).
» Senzatie de fulgi pufosi in laringe, starnind tusea.
» Boli predominante in timpul tusei convulsive epidemice.
» Dureri de gat ale clericilor; cu rugozitate, grataj si senzatie de uscaciune, in fundul gatului; voce ragusita, profunda, fara timbru, sparta; face eforturi sa vorbeasca (Arum).
» Constrictie si furnicaturi in laringe; raguseala; sputa galbena sau verde.
» Ftizie laringeala dupa tuse convulsi (catar bronsic dupa tuse convulsi: Coc. c).
Relatii: Complementar pentru: Nux v.
Urmeaza favorabil dupa Samb., Sulph., Verat. E urmat favorabil de Calc, Puls., Sulph.
atii cu: Cina, Coral., Cupr., Ipeca, Samb., in tuse spasmodica. Adesea calmeaza tusea constanta, chinuitoare, nocturna a tuberculosilor.
Hahnemann spune {Materia Medica Pura): O singura doza in dilutia 30 CM e suficienta pentru a vindeca total tusea convulsi epidemica. Vindecarea se produce in mod sigur in urmatoarele sapte-opt zile. Niciodata nu trebuie administrata a doua doza imediat dupa prima: nu numai ca bloca efectul primei doze, dar fi si daunatoare".