» Temperament nervos: femei congestive, pletorice, sensibile; usor de afectat.
» Efectele negative ale excitarii mentale, spaimei, fricii, traumatismelor mecanice si ale consecintelor lor in timp; ale tunderii parului (Acon., Bell.).
» Acuze la cap : cand lucreaza cu capul sub o sursa de caldura, sub o lampa cu gaz; nu suporta caldura ce iradiaza deasupra capului: caldura sobei sau mergand pe vreme insorita (Lach., Nat. c).
» Congestie cerebrala sau, alternativ, congestie la nivelul capului si inimii.
» Capul: il simte enorm; senzatia ca are un craniu prea mic pentru creierul pe care il contine ; insolatie sau cefalee dupa expunere la soare; creste si descreste in fiecare zi o data cu soarele (Kal., Nat. a).
» Soc puternic in cap, sincron cu pulsul. Cefaleea este pulsatila, cu zcniri in cap; isi sustine capul cu amandoua mainile; nu poate sta culcat deoarece perna ar pulsa".
» Creierul pare prea mare, umflat, exploziv; sangele pare pompat in sus; creierul bate la fiecare trepidatie, pas, pulsatie.
» Congestie intensa a creierului, prin intarzierea sau supresia menstruala; cefalee in loc de menstre.
» Cefalee: dupa hemoragie uterina profuza; aflux de sange spre cap, la femei insarcinate.
» Palpitatii violente cu batai in carotide; activitatea inimii este laborioasa, oprimata; sangele pare sa naleasca in inima, apoi rapid spre cap.
» Convulsii la copii, din cauza congestiei cerebrale; in meningita; in timpul dentitiei, in cazuri care par sa indice Belladonna.
» Copii carora li se face rau seara cand stau langa un foc de carbuni sau adorm acolo.
» Bufeuri de caldura; la menopauza (Amyl., Bell., Lach.); cu menstre (Fer., Sang.).
Relatii: atii cu: Amyl., Bell., Fer., Gels., Meii., Stram. Agrare: in caz de expunere la razele solare; la caldura emanand de
la o lampa cu gaz; supraincalzire ; trepidatie; aplecandu-se ;
urcand; purtand palarie ; tunzandu-si parul.