. Adaptat pentru: tulburari diverse ale pacientilor tineri cu aspect pletoric (Acon., Bell.); mai ales copii cu coree; manii si delir febril.
. Delir: locce, vorbeste tot timpul, canta, face versuri, aiureaza; seamana cu Bell. si Hyos., dar difera ca intensitate.
. Delirul e mai furios, mania mai acuta decat la Bell. si Hyos., in timp ce congestia, desi mai mare decat la Hyos., e mult mai redusa in atie cu Bell., astfel ca nu ajunge niciodata la o aderata inflamatie.
. Tendinta de a vorbi fara incetare (Cic, Lach.); cu vorbire neintrerupta, incoerenta si ras; se roaga, implora, conjura; cu supresie menstruala.
. Pacientul doreste lumina si companie; nu suporta sa stea singur (Bism.); < in intuneric si singuratate; nu poate merge intr-o camera intunecata.
. Se trezeste din somn and o privire speriata, ca si cum i-ar fi frica de primul lucru zut.
. Halucinatii care il inspaimanta.
. Dorinta de a eda, in timpul delirului (Bell., Bry., Op., Rhus).
. isi inchipuie tot felul de lucruri: ca trupul lui e dublu, ca zace intins de-a curmezisul patului etc. (Petr.).
. Senzatia de risipire, imprastiere a capului (Bapt.).
. Ochii larg deschisi, proeminenti, stralucitori; pupilele foarte dilatate, insensibile la lumina; contorsiuni ale ochilor si pleoapelor.
. La copii, pupilele se dilata cand sunt dojeniti.
. Fata rosie si fierbinte, maini si picioare reci; roseata circumscrisa in obraji; aflux de sange in fata; ras sardonic.
. Balbait: se chinuie mult pana sa scoata un cunt; face mari eforturi pentru a vorbi; cu grimase faciale (Bov., Ign., Spig.).
. Voma: de indata ce isi salta capul de pe perna ; produsa de o lumina stralucitoare.
. Convulsii: pastrandu-si insa cunostinta (Nux v.; - fara cunostinta: Bell., Cic, Hyos., Op.); reinnoite la vederea unei lumini stralucitoare, a unei oglinzi sau a apei reflectand lumina (Bell., Lys.).
. Spasme ale unui singur muschi sau grup de muschi, mai ales in partea superioara a corpului; coree.
. Hidrofobie: teama de apa, cu aversiune excesi pentru lichide (Bell., Lys.); constrictie spasmodica a gatului.
. Absenta durerii in majoritatea afectiunilor; lipsa durerii este caracteristica (Op.).
. Somnolent, dar nu poate dormi (Bell., Cham., Op.). Relatii: Stram. urmeaza adesea dupa Bell., Cupr., Hyos., Lys.
In caz de metroragie dupa retinerea placentei, cu delir caracteristic. Sec. actioneaza prompt cand Stram. esueaza (Pyr.: cu febra si tendinta la septicemie).
In caz de reactie excesi dupa doze repetate de Bell., in timpul tusei convulsive.
Agrare: in intuneric; in singuratate; privind obiecte stralucitoare sau scanteietoare; dupa somn (Apis, Lach., Op., Spong.); la incercarea de deglutitie.
Ameliorare: Lumina puternica; torasie; caldura.