» Temperament sangvin; suparacios; certaret, contestatar, usor exciil; orice contrazicere, cat de mica, il enerveaza (Anac, Cocc, Ign.) > > la efort mental.
» Iriilitate: orice zgomot, de exemplu fosnetul hartiei, il aduce la disperare (Asar., Tar.).
» Femei delicate, slabite, clorotice, dar care au fata congesti, rosie ca focul.
» Paloare extrema a fetei, buzelor si mucoaselor, care se inrosesc la orice durere, emotie sau efort. imbujorare facila (Amyl., Coca).
» Cloroza cu eretism, agrata iarna.
» Zonele congestionate devin albe: fata, buzele, limba si mucoasa bucala.
» Ameteala: cu senzatie de balansare, ca si cum ar pluti pe apa; zand apa curgand; cand traverseaza o apa, de exemplu trecand peste un pod (Lys.); coborand (Bor., Sanie).
» Cefalee: ca niste ciocanase batand in cap, pulsatii dureroase; trebuie sa stea intins ; cu aversiune fata de alimente si lichide. Timp de 2-3-4 zile la fiecare 2-3 saptamani.
» Menstre: prea ansate, prea abundente, prea prelungite, cu congestia intensa a fetei; cu tiuit in urechi; menstrele se opresc 2-3 zile si revin; flux palid, apos, debilitant.
» Diateza hemoragica: sange rosu-aprins, care se coaguleaza usor (Fer. p., Ipeca, Phos.).
» Regurgitatii si eructatii cu mancare care ii umple gura (Alum.); fara greata.
» Foame vorace, sau pierderea apetitului, cu dezgust extrem fata de orice fel de aliment.
» Voma: imediat dupa miezul noptii; vomita cele ingerate de indata ce le inghite; se ridica brusc de la masa si vomita cu efort tot ce a mancat, apoi se poate aseza la masa din nou si mananca in continuare; voma acra, acida (Lyc, Sulph. ac).
» Diaree: scaune nedigerate, noaptea, sau in timp ce mananca si bea (Crot. t.); nedureroasa, cu apetit bun; a bolilor consumptive.
» Constipatie: datorita atoniei intestinului; impuls neproductiv; scaune tari, dificile, urmate de dureri de spate sau crampe rectale; prolaps rectal la copii; prurit anal noaptea.
» Totdeauna se simte mai bine plimbandu-se incet de colo-colo, desi slabiciunea il obliga pe pacient sa stea culcat.
» Tuse doar ziua (Euphr.); calmata in decubit, > > mancand (Spong.).
» Hidropizie: dupa pierderea unor lichide vitale; abuz de chinina; supresia febrei intermitente (Carbo-v., Cinch.).
Relatii: Complementar: Alum., Cinch.
Cinch. este analogul vegetal care ii urmeaza in aproape toate afectiunile acute sau cronice. A nu se da niciodata in caz de sifilis, agraveaza intotdeauna.
Agrare: Noaptea; repaus; mai ales cand sta nemiscat.
Ameliorare: Plimbandu-se incet; ra.