» Constitutii limfatice, apatice, torpide; persoane cu par si ten deschis la culoare, cu reactii lente, muschi moi si flasci.
» Cea mai mica rana supureaza (Graph., Mere).
» Boli cauzate de afectarea organismului prin abuz de mercur.
» Boli in care supuratia pare ineviila - Hepar poate deschide abcesul si grabi vindecarea.
» Hipersensibil fizic si mental; orice fleac il eneraza; vorbeste rapid, grabit si bea pe nerasuflate.
» Pacient certaret, iritat de orice fleac; ipohondru; irational de anxios.
» Extrem de sensibil la aerul rece; isi inchipuie ca simte curentul de aer daca usa camerei cine este deschisa; se infofoleste bine la fata
chiar si cand vremea este foarte calda (Psor.); nu suporta sa fie dezlit (Nux v.: nu suporta sa fie inlit, Camph., Sec.); raceste la cea mai mica expunere la aer proaspat (Tub.).
» Urina: flux dificil, eliminat incet, fara forta, picura rtical; trebuie sa astepte catva timp inainte de evacuarea urinei; ca urinara este debila, nu poate evacua ultima parte, are senzatia ca mai ramane intotdeauna urina in ca (Alum., Sil.).
» Tuse: cand vreo parte a corpului e dezlita (Rhus); crupoasa, sufocanta, ca o strangulare ; dupa expunere la vant uscat din Vest, la vant din campie (Acon.).
» Astm : respiratie anxioasa, suieratoare, horcaitoare; scurta, adanca, cu pericol de sufocare; trebuie sa-si aplece capul pe spate si sa se ridice in capul oaselor in pat; dupa supresia eruptiilor (Psor.).
» Crup : dupa expunere la vant rece uscat (Acon.); tuse profunda, aspra, latratoare, cu raguseala si horcait produs de mucus < aer rece, bauturi reci, inainte de miezul noptii sau spre dimineata.
» Senzatie de aschie, os de peste sau dop in gat (Arg. n., Nit. ac.); amigdalita, cand e iminenta supuratia; hipertrofie cronica, cu diminuarea auzului (Bar. c, Lyc, Plumb., Psor.).
» Pielea este foarte sensibila la atingere, nu suporta nici atingerea hainelor in zonele afectate (Lach.; - sensibil la cea mai mica atingere, dar suporta apasarea puternica, Cinch.).
» Afectiuni cutanate extrem de sensibile la atingere, durerea provoaca adesea lesin.
» Ulceratii, herpesuri inconjurate de cule mici sau pustule si intinzandu-se prin confluenta.
» Crapatura la mijlocul buzei inferioare (Am. c. Nat. m.; - crapaturi la comisuri, Cund.).
» Globii oculari: durerosi la atingere; dor de parca ar fi trasi inapoi in interiorul capului (Olean., Paris).
» Diaree : la copii, cu miros acru (Calc., Mag. c.; - atat copilul, cat si scaunul miros acru, Rheum); scaun galbui de culoarea argilei (Calc, Pod.).
» Transpira abundent ziua si noaptea, fara ameliorare; transpiratie cu miros acru, respingator; transpira usor la orice efort mental sau fizic (Psor., Sep.).
Relatii: Complementar: Calen. - leziuni ale tesuturilor moi.
Hepar antidoteaza efectele negati ale mercurului si ale altor metale, ale iodului, iodurii de potasiu, uleiului de ficat de peste; il face pe pacient mai putin susceptibil la schimbarile vremii si la aerul rece. atie: afectiunile cutanate psorice ale Sulphur sunt uscate, pruriginoase, > scarpinat si nu sunt sensibile la atingere; in timp ce la Hepar pielea e nesanatoasa, supurativa, umeda, extrem de sensibila la atingere.
Agravare: In decubit pe partea dureroasa (Kali c. Iod.); aer rece ; dezlire; mancand sau band lichide reci; atingerea zonelor afectate ; abuz de mercur.
Ameliorare: Caldura in general (Ars.); inlindu-se bine, mai ales inlindu-si capul (Psor., Sil.); vreme umeda, ploioasa (Caust., Nux v. - inrs fata de Nat. s.).