» Pentru sapremie sau septicemie; puerperala sau chirurgicala; dupa ingestie de alimente stricate, toxice (ptomaina) sau dupa expunere si inhalare de gaze toxice sau alte substante din conductele de canalizare; in timpul difteriei, febrei tifoide sau tifosului; daca
remediul cel mai indicat nu reuseste sa amelioreze sau sa vindece permanent.
» Patul pare tare (Arn.); zonele corpului care vin in contact cu patul sunt dureroase ca si cum ar fi primit lovituri (Bapt.); escare de decubic rapid (Carb. ac).
» Neastampar accentuat: pacientul se misca mereu pentru a-si potoli durerea (Arn., Eup.-per.).
» Limba: mare, flasca, curata, neteda de parca ar fi fost lustruita si data cu lac; rosie ca focul, uscata, crapata, articuleaza cu greu cuvintele (Crot.-h., Ten).
» Gust: dulceag, ingrozitor de fetid; ca de puroi, ca si cum ar avea in gura secretiile unui abces.
» Voma: persistenta, maronie, ca zatul de cafea, cu miros respingator, stercoros; cu fecalom sau ocluzie intestinala (Op., Plumb.).
» Diaree: teribil de fetida (Psor.); maronie sau neagra (Lep.); nedureroasa, involuntara; din nesiguranta, in timp ce elimina gaze (Aloe, Olean.).
» Constipatie: cu inertie completa (Op., Sanie), rebela, datorita stagnarii materiilor fecale intr-un loc anume; in febra; scaun mare, negru, cu aspect putred; bulgari mici negri ca maslinele (Op., Plumb.).
» Fetusul sau placenta plus membranele fetale nu se elimina, se descompun; inertie timp de zile intregi, scurgeri negre, insuporil de fetide; pacienta nu-si mai revine la o stare normala dupa febra septica urmand pierderii sarcinii, avortului sau nasterii. Remediul e administrat cu scopul revigorarii activitatii vitale a uterului.
» Lohia: apoasa, usturatoare, cu miros acru, maronie, foarte fetida (Nit. ac.); suprimata, urmand frisoane, febra si transpiratie fetida abundenta.
» isi simte cordul foarte distinct; inima pare obosita, marita; freamat vibratoriu, batai si pulsatii neincetate in urechi care o impiedica pe pacienta sa doarma; astenie cardiaca in urma unor stari septice.
» Puls anormal de rapid, disproportionat fata de temperatura corpului (UI. t.).
» Piele: palida, rece, cu o nuanta cenusie (Sec.); ulcere rebele, varicoase, cu miros respingator, la batrani (Psor.).
» Frison: incepe in spate intre omoplati; puternic, resimtit in general in oase si extremitati; marcheaza instalarea febrei septice;
temperatura 103-l06 F (40-41 A°C); fierbinteala brusca; pielea uscata
si arzatoare; puls mic, rapid, ascutit: 140-l70/minut; urmeaza
transpiratie rece, vascoasa. » in septicemie, mai ales puerperala, Pyrogenium si-a demonstrat
marea valoare ca antiseptic dinamic homeopatic. Relatii: atii cu: Ars., Carbo-v., Carb. ac, Op., Psor., Rhus,
Sec, rat. Proces infectios latent, pacientul recade mereu in aceeasi stare dupa ceI se administreaza remedii cu aparenta de similimum.