Copii delicati, debilitati, psorici, predispusi la afectiuni cerebrale (Bell., Calc, Tub.); cu epansament seros.
» Melancolie: coplesit de jale si disperare; suferinta tacuta; cu angoasa; dupa febra tifoida; la fete, la pubertate sau cand menstrele nu mai revin dupa ce s-au produs prima data.
» Iriil, se eneraza usor, agravat de consolare (Ign., Nat. m., Sep., Sil.); nu vrea sa fie deranjat (Gels., Nat. m.).
» in stare de inconstienta: prostratie stupida, raspunde lent cand este intrebat ceva; este o imagine vie a idiotiei acute (a celei cronice: Bar. c).
» Simptome cerebrale in timpul eruptiei dentare (Bell., Pod.); pericol de efuzie seroasa (Apis, Tub.).
» Meningita acuta cerebro-spinala. tuberculoasa, cu exsudatie; paralizie mai mult sau mai putin completa; cu strigat encefalic.
» Absent, privire goala buimaca; ochii larg deschisi, insensibili la lumina; pupilele dilatate sau alternativ contractate si dilatate.
» Somn letargic, cu tipete, strigate ascutite si tresariri.
» Hidrocefalie postscarlatina sau tuberculoasa care evolueaza rapid (Apis, Sulph., Tub.) ; miscari automate ale unui brat si unui picior.
» Convulsii, cu racirea extrema a corpului, cu exceptia capului sau zonei occipitale, care pot fi fierbinti (Ara.).
» inghite lacom apa rece; musca lingura, dar ramane in stare de inconstienta.
» Miscarea de masticatie constanta; colturile gurii sunt dureroase, crapate; narile murdare, ca si cum ar fi pline de funingine, uscate.
» isi ciupeste mereu buzele, hainele sau se scobeste cu degetul in nas (cand este perfect constient: Arum. t.).
» isi infunda capul in perna, si-l clatina dintr-o parte in alta, si-l loste cu mainile.
» Diaree: in timpul hidrocefaliei acute, eruptiei dentare, sarcinii ; apoasa, limpede, formata din mucus fara culoare, clar, aderent; mucus alb, ca o gelatina; ca ouale de broasca; involuntara.
» Urina: rosie, neagra, in cantitate mica, sediment ca un zat de cafea ; suprimata in afectiuni cerebrale si hidropizie; albuminoasa.
» Hidropizie: la nilul creierului, toracelui, abdomenului; dupa scarlatina, dupa febra intermitenta; cu febra, stare de slabiciune, supresie urinara (anurie); in urma supresiei exantemului (Apis, Zinc).
Rela{ii: atii cu: Apis, Apoc, Ars., Bell., Bry., Dig., Lach., Sulph., Tub., Zinc. in afectiuni cerebrale sau meningeale.