» Pacienti cu diateza scrofuloasa, predispusi la congestie noasa, mai ales portala.
» Temperament nervos; cu miscari iuti, reactii rapide; pletoric; pielea extrem de sensibila la schimbarile atmosferice (Hep., Kali c, Psor.).
» Persoane zlte, cu spatele incovoiat, care umbla si stau jos cu umerii aplecati; pacientul merge adus de umeri ca un batran.
» Statul in picioare e pozitia cea mai chinuitoare pentru pacientul Sulphur; el nu poate sta in picioare ; orice pozitie ar adopta cand sta in picioare, tot inconforil se simte.
» Persoane neingrijite, ce par murdare, cu predispozitie la boli de piele (Psor.).
» Arsiune pentru spalat; intotdeauna se produce o agravare dupa baie. Pacientul este prea lenes pentru a se spala, prea nefericit pentru a suporta povara vietii.
» Copii care detesta sa fie spalati sau sa faca baie (Ant. c. : cu apa rece); emaciati, cu abdomenul umflat; agitati, congestionati, arunca la o parte curturile noaptea (Hep., Sanie); au paraziti intestinali, dar remediile cele mai bune nu au avut efect.
» Cand remediile ce par indicate nu produc efect favorabil, mai ales in bolile acute, Sulphur are rolul de a stimula reactivitatea organismului si de a clarifica respectivul caz (in boli cronice: Psor.).
» Boli scrofuloase, psorice, cronice care rezulta din supresia eruptiilor (Caust., Psor.).
» Tulburari care revin mereu (in cadrul menstrelor, leucoreei etc.); pacientul crede ca s-a vindecat, simtindu-se bine, dar boala revine, aceasta alternanta repetandu-se.
» Congestie a unor parti izolate: ochi, nas, torace, abdomen, ovare, braje, picioare sau orice organ, marcand inceputul dezvoltarii unei tumori sau excrescente maligne, mai ales la climax.
» Senzatie de arsura: in rtex; cu usturime in ochi; arsura la nilul fetei, fara roseata; la nilul culelor din cavitatea bucala; cu uscaciune in gat, mai ales in partea dreapta, apoi in stanga; arsura la nilul stomacului, rectului, anusului, cu prurit hemoroidal si urina fierbinte; arsura ca de foc la mameloane (Ars.) ; in torace, ridicandu-se spre fata; pe pielea intregului corp, cu bufeuri de caldura; in zone mici, punctiforme, intre scapule (Phos.).
» Migrena in fiecare saptamana sau la doua saptamani; cu prostratie si slabiciune debilitanta (Sang.); cu arsura in rtex si picioare reci.
» Caldura constanta in varful capului; in timpul zilei, picioarele sunt reci, dar noaptea devin fierbinti, de aceea bolnavul se misca mereu pentru a gasi un loc rece in pat (Sang., Sanie.) si le scoate de sub curtura (Med.); crampe in gambe si talpi, noaptea.
» Bufeuri fierbinti in timpul zilei cu crize de slabiciune si lesin, care trec dupa ce transpira putin.
» Roseata intensa a buzelor, ca si cum sangele ar sta sa tasneasca din ele (Tub.).
» Senzatie de slabiciune, de gol, de lesin la nilul stomacului in jurul orei 11 a.m. (10 sau 11 a.m., > > mancand: Nat. a); nu poate astepta pana la pranz; crize frecnte de slabiciune, cu senzatia de lesin in timpul zilei (atie cu Zinc).
» Diaree: dupa miezul noptii, nedureroasa; obligandu-l pe pacient sa se scoale devreme (Aloe, Psor.); intestinul pare prea debil pentru a-si retine continutul.
» Constipatie: scaun tare, cu bulgari, uscat ca si cum ar fi ars (Bry.); mare, dureros; copilul se teme sa mearga la toaleta din cauza durerii; sau durerea il sileste sa abandoneze dupa prima sfortare; alternand cu diaree.
» Evacuarea urinei si fecalelor e dureroasa pentru zona implicata in acest act; cantitati mari de urina decolorata; zona din jurul anusului este rosie, excoriata ; toate orificiile corpului sunt foarte rosii; toate scurgerile si eliminarile sunt iritante, excoriind zonele peste care trec.
» Menstre: prea avansate, abundente, prelungite.
» Menoragie: pacienta nu s-a mai simtit bine de la ultima pierdere de sarcina. O singura doza, la luna noua" (Lippe).
» Furunculi: apar grupati in dirse parti ale corpului; sau unici, fiecare furuncul fiind urmat de altul de indata ce primul se vindeca (Tub.).
» Piele: prurit, cu senzatii voluptuoase; gratajul > > (ii place sa se scarpine); gratajul produce arsura < caldura patului (Mere.); durere surda la pliurile pielii (Lyc).
» Afectiuni cutanate care au fost tratate cu sapun medicinal si lotiuni; hemoroizi tratati cu unguente.
» Pentru a facilita absorbtia exsudatelor seroase sau inflamatorii in creier, pleura, plamani, articulatii, cand Bry., Kali mur. sau alt remediu indicat esueaza.
» Alcoolism cronic, hidropizie si alte tulburari ale alcoolicilor care se abtin de la bautura o vreme, apoi revin la chea meteahna (Psor., Tub.).
» Crize nocturne de sufocare, pacientul doreste ca usile si ferestrele sa fie deschise; se trezeste brusc noaptea si ramane treaz; somnolenta dupa-amiaza, dupa apusul soarelui, stare de ghe pe parcursul intregii nopti.
» Vise fericite, se trezeste cantand.
» Orice lucru pare frumos daca pacientul il indrageste; chiar si chiturile, carpele i se par elegante.
» Miscari in abdomen, ca si cum ar fi produse de un copil (Croc., Thuja).
Relatii: Complementar = Aloe, Psor.
Probleme rezultand in general din abuz de metale.
Compatibil cu Calc, Lyc, Puls., Sars., Sep.
Sulphur, Calcarea si Lycopodium, sau Sulphur, Sarsaparilla, Sepia
adesea se succeda in ordinea data.
Calcarea nu trebuie administrata inainte de Sulphur.
Sulphur este remediul cronic ce corespunde remediului Aconitum si
urmeaza bine dupa acesta in caz de pneumonie si alte boli acute. Agravare: La odihna; stand in picioare; caldura patului; spa-
landu-se, facand baie ; pe vreme schimbatoare (Rhus). Ameliorare: Vreme calda uscata; in decubit lateral drept (inrs fata
de Stan.).