Un sforait sanatos, care zguduie peretii, nu este defel un semn de sanatate, contrar parerii generale. El este, de fapt, un semn de
tulburari respiratorii ce pun in pericol sanatatea, de multe ori chiar si viata celor ce sforaie.
De cele mai multe ori, cei ce sforaie noaptea sint barbatii. Problema sforaitului, speculata de multi autori de comedie, este cunoscuta, practic, de fiecare femeie. Sforaitul si apneea obstructi sint forme raspindite de tulburari respiratorii in timpul somnului. Statisticile medicale mentioneaza ca aproximativ 10 la suta din populatia globului sufera de astfel de tulburari respiratorii.
Cele trei semne de boala: sforaitul, somnolenta si oprirea respiratiei
Majoritatea persoanelor ce sufera de apnee obstructi (blocarea respiratiei, datorita obturarii cailor respiratorii la nivelul faringe-laringe) nu sint constiente de faptul ca au o problema serioasa de respiratie, care le afecteaza sanatatea si viata. Triada clasica a simptomelor - sforaitul zgomotos si oprirea respiratiei in timpul somnului, alaturi de somnolenta accentuata pe timpul zilei - nu-i alerteaza de obicei pe pacienti.
Desi membrii familiei se pling de sforaitul asurzitor al celui in cauza, de multe ori medicii nu iau in serios spusele acestora. Persoanele care intrunesc cele trei simptome tipice se pling de dureri de cap, oboseala, scaderea capacitatii de efort si o tendinta accentuata de a adormi (motai), indeosebi in timpul activitatilor monotone, spre exemplu, sofatul timp indelungat, pe distante mari, mai ales atunci cind si peisajul este monoton.
Sforaitul are si alte urmari nedorite: distruge viata conjugala si chiar a intregii familii, deranjeaza pe cei din jur in timpul calatoriilor, in deplasari cu trenul, concedii etc.
Metode de combatere a afectiunilor
Metodele de tratament existente pot fi impartite in masuri generale si metode de tratament specifice.
Reducerea
greutatii corporale. In majoritatea cazurilor o reducere a masei corpului cu 10-l5 la suta reduce cu 50 la suta sforaitul si apneea obstructi. Deci, daca un om cu o greutate de 100 kg pierde 10-l5 kg printr-o cura de slabire, miscare etc. problemele respiratorii se vor reduce la jumatate.
Renuntarea la consumul de alcool, precum si la somnifere, calmante si alte preparate de acest gen.
Tratamentul pozitional
Daca pacientul sforaie si are apnee obstructi numai cind doarme pe spate, se aplica ceea ce se numeste tratament pozitional. De bluza pijamalei sau de o vesta speciala se fixeaza, intre omoplati sau de-a lungul coloanei, niste buzunare speciale, in care se introduc mingi de tenis, astfel incit este imposibil ca pacientul sa mai doarma pe spate.
De asemenea, exista si perne speciale, care mentin capul si gitul in pozitie corecta, pentru a asigura o respiratie buna pe timpul somnului.
Dispozitivele mecanice speciale
Exista tot felul de dispozitive, care impiedica deplasarea limbii si a maxilarului spre partea dinapoi a capului.
Crearea unei permanente presiuni in interiorul nasului este o metoda folosita in cazul in care celelalte sint contraindicate. Aerul este mentinut sub presiune, cu ajutorul unui aparat de respirat, prezut cu masca si tub de aer. Astfel, este asigurat accesul aerului in caile respiratorii, mentinute deschise pe timpul somnului. Dar acest aparat costa foarte mult (1.000-2.000 de dolari), ceea ce este o problema, pe linga faptul ca este necesar sa fie folosit permanent in fiecare noapte.
Metodele de resilire a respiratiei normale:
Tratamentul chirurgical cu ajutorul laserului
Tratamentul chirurgical cu ajutorul laserului, care include inlaturarea unor tesuturi de balast de tip limfoid sau tesut gras. Se realizeaza prin 3-4 sedinte cu durata de 10-20 minute, la interle de 10-l4 zile intre sedinte. Dezantajul acestei durate relativ mari a tratamentului maximum doua luni este compensat de posibilitatea continuarii activitatii si vietii in ritm normal, fara spitalizare.
Uvulopalatofaringoplastie
E o interventie chirurgicala de modelare a zonei afectate prin prezenta tesutului in exces (vegetatii si alte asemenea). Se asigura accesul normal al aerului in spatiul buco-faringian printr-o singura interventie, dar dezantajul este necesitatea unei perioade de spitalizare sau repaos de 5-l0 zile.
Resilirea respiratiei normale, pe nas
Resilirea respiratiei normale, pe nas, care poate fi afectata de un traumatism (fractura) la nivelul oaselor nasului, de o anomalie (deviatie de sept sau malformatie a foselor nazale) sau ca urmare a unor afectiuni inflamatorii sau alergice. Metodele pot fi chirurgicale (rinoplastice), medicamentoase (aerosoli etc.) sau folosirea de plasturi speciali.
Micsorarea limbii
Exista si alte interventii chirurgicale - micsorarea limbii, deplasarea catre inainte a maxilarului si mandibulei. De asemenea, o interventie foarte eficienta poate fi inlaturarea amigdalelor, indeosebi la virsta copilariei.
Exercitii speciale
Inainte de a recurge la o tehnica ce necesita bani, specialisti in chirurgie ORL si multe alte conditii, este bine sa stim ca exista o metoda mult mai simpla de a scapa de sforait si, o data cu el, de problemele care insotesc acest fenomen nedorit: exercitiile. Iata trei exercitii, care ne pot aduce, daca nu eliberarea completa de sforait, cel putin o ameliorare a situatiei.
Primul exercitiu
Persoana care vrea sa scape de sforait tine seara, la culcare, timp de 10 minute, un creion sau o bagheta intre dintii strinsi, incercind sa respire normal.
Al doilea exercitiu
Timp de 2-3 minute se apasa barbia cu degetele, in impotrivirea fata de tendinta maxilarului de a se lasa in jos.
Al treilea exercitiu
Timp de 3-4 minute se apasa cu putere radacina incisivilor de jos.
Exercitiile se vor executa timp de doua saptamini, iar rezultatul nu se lasa asteptat.