mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Medicina alopata
Index » Plante medicinale » Medicina alopata
» Bolile ficatului

Bolile ficatului







Ficatul este un organ cu foarte multe functii vitale, avind o circulatie sanguina foarte activa. Ficatul are functii de sinteza a proteinelor, grasimilor si zaharului in forme mai simple sau mai complexe. El mentine echilibrul acestora. Colesterolul si zaharul sint sintetizate si in acelasi timp degradate de ficat. In ciroze uneori, colesterolul si zaharul sint foarte scazute, alteori colesterolul poate fi crescut din cauza degradarii deficiente de catre ficat. Cind proteinele nu sint sintetizate suficient apar edemele. Multi hormoni sint meolizati in ficat. Dar ficatul este si tinta multor injurii. Infectiile, toxinele cum sint alcoolul si medicamentele pot afecta ficatul. Cel mai frecnt este afectat de alcool. Dupa o ingestie masiva se poate produce o hepatita acuta sau subacuta. Dupa multa vreme de baut constant o cantitate critica se produce boala cronica de ficat, care merge de la incarcare grasa pina la ciroza. Ficatul si splina sint marite de obicei. Pe linga greata, voma, scaderea apetitului, balonari, scadere in greutate, apar simptomele mai gra ale bolii terminale de ficat: edeme ale picioarelor sau generale, ascita (apa in abdomen), voma cu singe datorita ruperii varicelor esofagiene, uneori datorate ulcerului sau gastritei erosi. Diagnosticul si tratamentul se fac prin endoscopie superioara. De multe ori hemoragia poate fi masiva, ducind la asfixia cu singe a pacientului. Pentru ca ficatul nu mai detoxifica anumite substante, pacientul are encefalopatie cu confuzie, tremor pina la coma. Singurul tratament eficient in aceste cazuri e stoparea completa a alcolului.



Vitaminele au un rol, dar nu atit de important ca oprirea alcoolului. Uneori chiar si cu aceasta boala evolueaza pe cont propriu. Hepatita virala este alta cauza importanta de boala de ficat. Orice virus poate da hepatita. Virusuri ca cel al guturaiului, gripei, mononucleozei, pot afecta trecator si in mica masura ficatul. Virusurile specifice ale hepatitei afecteaza mai serios ficatul. Tipul A da hepatita acuta cu simptome digesti mai ales, dar nu duce la cronicizare. El se transmite digestiv.

Hepatita B se vindeca in majoritatea cazurilor, dar o mica proportie se cronicizeaza. Altii ramin purtatori, fara afectare hepatica, adica ficatul e normal, dar antigenul viral e in singe. Hepatita C ca si B se transmit prin singe sau ace nesterilizate. Ea se cronicizeaza in aproape jumatate din cei infectati. Aceasta transmisie s-a redus substantial azi in tarile dezvoltate. Exista si hepatita D si E. Foarte important, trebuie sa stiti ca in prezent exista tratament antiviral specific cu ribavirin la care se asociaza interferonul, si daca probele hepatice sint anormale si incarcarea cu virus in singe este mare, atunci acesta se indica pentru a elimina virusul din ficat. Ca o consecinta a persistentei indelungate a virusului in ficat poate aparea cancer de ficat. Medicamentele in general pot afecta ficatul, dar probabilitatea e mica, variabila in functie de medicament. Antiinflamatoriile de tip advil, cele care scad colesterolul, unele medicamente pentru diabet pot produce mai frecnt afectare hepatica decit altele. De aceea se recomanda urmarirea probelor hepatice periodic cind tratamentul este de lunga durata. De obicei nimic nu se intimpla daca tratamentul se intrerupe. In orice caz, daca medicamentele sint clar indicate, ele trebuie luate. In general diabeticii sint mai sensibili la actiunea toxicelor hepatice. Pietrele biliare sint o alta cauza importanta de afectiune hepatica si pancreatita. Durerile biliare apar in crize dureroase acute care pot sa dispara si sa revina. Daca o piatra biliara migreaza pe canalul de eliminare a bilei, canalul coledoc, se produce o staza biliara care creste presiunea retrograda producind hepatita si pancreatita acute. Pacientul are dureri de obicei sere in zona ficatului si in restul abdomenului superior, se ingalbeneste. De fapt pietrele biliare sau spasmele biliare dau dureri in zona ficatului si nu ficatul in sine doare, asa cum foarte multi pacienti cred. Sonograma abdominala de obicei pune diagnosticul corect. Pietrele biliare pot fi operate astazi foarte usor printr-o procedura endoscopica care implica o taietura mica abdominala O alta cauza de dureri in zona dreapta superioara a abdomenului pot fi gazele colonice. Trebuie sa stiti ca ficatul doare numai in citeva ocazii care produc destinderea brusca a capsulei ce inconjoara ficatul ca in hepatitele acute, inclusiv staza biliara acuta de care am vorbit, staza singelui in ficat datorata insuficientei cardiace sere sau trombozei nelor hepatice, inima nemaiputind prelua eficient singele.



Bineinteles ca si cancerul hepatic produce dureri. Exista si alte cauze mai rare de boli de ficat cum ar fi: heapatita autoimuna (injuria ficatului de catre propria imunitate dereglata), hemacromatoza (incarcarea excesiva cu fier a ficatului), alte boli cum ar fi lupusul, inflamatiile intestinale, sarcoidoza. Biopsia hepatica impreuna cu aspectul clinic pun diagnosticul cu certitudine, in ceea ce priste cauza, activitatea si seritatea bolii hepatice. Deci, ca sa stiti mai exact cauza si tratamentul bolilor ficatului, lasati doctorul sa decida.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Plante medicinale:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai