mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Hrana pentru sanatate
Index » Sanatatea familiei » Enciclopedie a sanatatii » Hrana pentru sanatate
» Programul meselor si alcatuirea meniului

Programul meselor si alcatuirea meniului







Mesele trebuiesc luate la ore regulate. Pentru omul sanatos, adult este nevoie de 4 mese pe zi. Luarea meselor la ore neregulate influenteaza nefavorabil starea de sanatate. Orarul constant al meselor asigura formarea de reflexe conditionate digestive. Ele fiind stimulate, digerarea alimentelor se desfasoara in bune conditii.
Daca nu se ingera alimente la orele respective, secretiile din stomac, fiind acide, pot ataca mucoasa ce captuseste stomacul, favorizand diferite boli. Daca sunt depasite orele obisnuite de masa, stomacul nu mai elaboreaza sucul gastric necesar unei bune digestii.
Intervalul dintre mese daca e prelungit , mult, nu mai apare senzatia placuta de satietate, pentru ca foamea, care este stimulentul secretiei, a trecut.In acest caz apar balonari, greutate stomacala si somnolenta. Ele pot dura cateva ore.
Cele 4 mese recomandate adultului se repartizeaza astfel: micul dejun este obligatoriu si e gresit obiceiul de a renunta la el, sau a-l inlocui cu o cafea neagra, eventual cu o tigara. Cafeaua consumata pe nemancate are efect daunator. Micul dejun se recomanda a fi consistent, alcatuit dintr-o ceasca de lapte, ceai sau cacao cu lapte, cu paine cu unt sau cu marmelada, plus un ou. El va furniza 15-20% din aportul caloric.



La ora 10-11 se recomanda o gustare formata din tartine cu branza sau cu mezeluri si fructe, ce asigura 10o/0 din ratie. Dulceturi le nu se recomanda acum deoarece ele inhiba pofta de mancare pentru pranz. Se poate consuma o cafea neagra care stimuleaza actitatea sistemului nervos.
La pranz se serveste un mic aperitiv, pentru stimularea poftei, o supa calda, care prin substantele extractive ce le contine, declanseaza secretiile digestive; apoi o mancare cu carne si cu legume plus o salata. La sfarsitul mesei se serveste un desert constituit din alimente dulci. Aceste alimente vor asigura 40-50o/0 din necesarul caloric. Cina va asigura 15-20o/0.
Pregatirea gustoasa a mesei, fara abuz de condimente, prezentarea atractiva,, atmosfera linistita in care se ia masa, toate sunt conditii, pentru asigurarea unei bune digestii.
Se recomanda etarea monotoniei meniurilor, iar combinarea alimentelor intre ele sa asigure atat variatie cat si aport caloric. Verificarea modului corect sau incorect de alimentatie se face prin controlul periodic al greutatii corporale.

Greutatea corporala variaza in functie de inaltime, varsta si sex. Mentinerea unei greutati corporale convenabile este importanta atat din punct de vedere estetic cat si igienic. Dovada cea mai pregnanta a unei sanatati adevarate o constituie mentinerea greutatii corporale din tinerete. in acest scop trebuie avuta mare grija la alcatuirea meniurilor zilnice si etarea abuzurilor alimentare atunci cand avem oaspeti sau suntem intati la o masa ("Lacomia pierde omenia").


Odata deveniti supraponderali, este destul de greu de a reveni la greutatea corporala ideala.
Alcatuirea meniului. Felurile de mancare consumate la o masa se grupeaza intr-o anumita ordine si astfel se alcatuieste un ansamblu de preparate culinare numit meniu. La intocmirea lui se va tine seama sa existe o concordanta intre aportul de alimente si nevoile organismului.
Meniul va fi cat mai variat in printa componentelor sale si cat mai aspectuos prezentat pentru a stimula apetitul si in consecinta secretiile digestive.

Meniul zilnic va cuprinde alimente din toate grupele in proportie echilibrata, conform starii de nutritie a indidului. Se pot inlocui unele alimente cu altele, in cadrul unei grupe, in functie de posibilitatile de procurare, ca si de gustul indidului, daca se respecta aportul rational de factori nutriti si de calorii necesare. Se va eta insa asocierea unor alimente deficitare in acelasi principiu alimentar.
Orice meniu trebuie sa cuprinda alimente de origine animala care sa asigure aportul de factori nutriti cu valoare biologica mare ca: lapte, carne, oua si branza; alimente de origine vegetala, bogate in glucide ca: cereale, legume si fructe. Grasimile alimentare adaugate la prepararea alimentelor vor asigura aportul caloric. Fructele si legumele in stare cruda vor ura in meniul zilnic ori de cate ori va fi posibil, ele asigurand aportul de minerale si tamine.Intocmirea meniurilor se va face in functie de posibilitatile de aprozionare, dupa sezon.





Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  Sectiuni Sanatatea familiei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
maini reci picioare reci tuberculoza
Sambata
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024