in alcatuirea ratiei alimentare de intretinere se tine seama si de varsta, sex, clima sau de perioadele fiziologice ale organismului (sarcina, lactatie).
Varsta influenteaza cheltuielile energetice. Necesitatile calorice la copii, exprimate pe Kg corp, sunt mai mari decat la adult, pentru ca procesele lor meolice sunt mai intense, acestea fiind legate de crestere. Spre batranete necesitatile energetice scad simtitor din cauza modificarii compozitiei corporale si a scaderii nevoilor bazale. (Tabelul 1).
Sexul influenteaza cheltuielile energetice. Pana la 4 ani ele sunt egale la baieti si la fetite. La pubertate cheltuielile energetice se accentueaza dar la fete raman mai mici, ativ cu cele ale baietilor, datorita slabei dezvoltari a musculaturii la fete si proportiei mai mari de depuneri lipidice.
Din elul 1 rezulta ca adolescentii pana la 20 de anf au nevoi superioare adultului ' baietii au nevoie de 3000'3400 calorii iar fetele de 2800'3000 calorii.In calcularea ratiei alimentare trebuie adaugat inca 10% calorii, ce rezulta din pierderile cu ocazia pregatirii alimentelor. Nevoile energetice se ridica in acest fel la 3600 Cal/24 ore la barbat si 3100 Cal la femeie. Standardul silit de F.A.O. pentru o persoana de 25 ani si 65 kg din regiunea temperata, ce presteaza o munca sedentara (scris, citit) restul actitatii domestice obisnuite si o plimbare de o ora si jumatate, zilnic, este de 3200 Cal.
Clima. in regiunile reci consumul energetic este mai mare decat in cele calde pentru ca o parte din calorii sunt necesare mentinerii temperaturii corporale.
Sarcina face ca organismul mamei sa consume mai multa energie cu cea 10'30o/0 pe masura ce sarcina inainteaza.
Efortul fizic creste consumul energetic de baza, la fel si unele stari patologice (hipertiroidismul).
Necesitatile calorice ale oamenilor depind de actitatea lor fizica desfasurata zilnic. Ele pot fi grupate ast-.fel:
Grupa I, cuprinde ocupatiile sedentare (intelectuali, functionari, comercianti) ' necesita 2300'2400 Cal/zi.
Grupa II, cuprinde persoane ce executa un travaliu fizic in pozitii sezande (profesori, tipografi, croitori) ' necesita 2600'2800 Cal zi.
Grupa III, cuprinde muncitori ce executa un travaliu fizic moderat (cizmar, legatori de carti, factor postal) ' necesita 3000 Cal/zi.
Grupa IV, cuprinde muncitori ce executa un travaliu fizic important (lucratori metalurgisti, dulgheri) ' necesita 3400'3600 Cal/zi.
Grupa V, cuprinde pe cei ce executa o munca fizica grea ' necesita 4000 Cal/zi si chiar mai mult.
Grupa VI, cuprinde pe cei ce executa un travaliu fizic exceptional si pe cei ce practica actitate sportiva, intensa sau de performanta ' necesita 5000 Cal/zi.
In alcatuirea unei ratii alimentare stiintifice vor intra 60'70 g proteine pe\' zi, 50'80 g lipide si 300'500 g glucide, pentru o actitate obisnuita.