De eme ce parul este alcatuit in principal din proteina numita cheratina, trebuie sa-i asiguram cantitati mari de proteine. Acestea pot fi obtinute prin consumul de fasole, seminte, cereale, tofu si peste. Pentru sanatatea parului, sunt necesare si mineralele. Cea mai bogata sursa de minerale din regatul telor o reprezinta algele marine: de exemplu, nori, hijiki, arame si wakame, pentru continutul lor ridicat de calciu, iar alga dulse, pentru continutul de fier.
Cuprins:
Plan pentru unghii sănătoase |
sus |
Puneţi cantităţi mici din aceste plante (aproximativ 10-15 g de substanţă uscată) la supe, salate şi ghiveciuri, de trei sau patru ori pe săptămână. Siliciul, care intră în componenţa substanţelor ce dau forţă părului, se găseşte în cele mai des folosite legume, precum ceapa, usturoiul, zarzavaturile, morcovii, castraveţii şi ardeii graşi, dar şi în majoritatea seminţelor germinate. Dar în final, viteza de creştere a părului depinde de funcţionarea rinichilor. Dacă aveţi rinichi puternici, atunci şi părul dumneavoastră va fi viguros. Nişte rinichi sănătoşi determină creşterea rapidă a unui păr sănătos.
Pot să vă garantez acest lucru. în consecinţă, aveţi grijă de rinichii dumneavoastră (1) bând cantităţi suficiente de apă, (2) evitând sarea şi alimentele nesănătoase (vezi p. 74), Şi (3) consumând alimente care intensifică funcţionarea rinichilor (vezi p.40).
Unghiile sănătoase sunt tari, flexibile, de culoare roz şi lipsite de pete. Orice modificare a suprafeţei unghiilor reprezintă un indiciu sigur al unui dezechilibru. între semnele obişnuite ale unor deficienţe nutriţionale se numără:
► Unghii subţiri şi fragile
► Exfoliere
► Unghii tari/groase
► Decojire
► Creştere lentă
► Culoare extrem de pală şi transparenţă
► Pete albe
► Striaţii verticale
► Striaţii orizontale »■ Pieliţe
► Micoze
SUPLIMENTE NUTRITIVE
Unghiile pot fi afectate de numeroşi factori, cel mai important fiind dieta. Structura unghiilor este alcătuită, în cea mai mare parte, din proteina numită cheratină şi un amestec de minerale, care include calciu, sulf, potasiu, seleniu şi alte elemente, în cantităţi mai mici. Ca urmare, sănătatea unghiilor depinde de aportul suficient din aceste minerale esenţiale.
Pentru o excelentă îngrijire a unghiilor, asiguraţi-vă că includeţi în dieta dumneavoastră zilnică cantităţi suficiente de proteine. în practica mea, folosesc spirulina şi algele verzi-albastre ca sursă eficientă de proteine digerabile. Capacitatea de digerabilitate a acestor proteine este de 85%, în comparaţie cu cea a proteinelor din carne, de 20%. De asemenea, acestea mai conţin şi o combinaţie de minerale, beta-caroten şi acizi graşi esenţiali.
Adăugaţi la dieta dumneavoastră lăptişor de matcă, bogat în vitamine B şi acizi graşi esenţiali. Puteţi suplimenta şi zincul (15-30 mg pe zi), în special în cazul în care aveţi pete albe pe unghii sau dungi.
Siliciul un mineral care măreşte absorbţia calciului este esenţial pentru sănătatea unghiilor. Planta coada-calului conţine cantităţi semnificative de siliciu şi calciu şi poate fi consumată sub formă de ceai, de trei ori pe zi. Mai sunt benefice complexul de vitamine B (50 mg pe zi), uleiul de limba-mielului, o sursă bogată de acid gama-linoleic, şi alga kelp.
în sfârşit, există o legătură puternică între ficat şi sănătatea unghiilor. Dacă sângele care circulă prin ficat este sănătos, atunci şi unghiile vor fi puternice. Unghiile reflectă perfect starea de sănătate a ficatului. Dacă sunt slăbite şi manifestă semne de anormalitate, ar putea însemna că aveţi probleme cu acest organ vital - ficatul. Pentru a-l tonifica, adoptaţi o dietă săracă în grăsimi, evitaţi alcoolul şi beţi sucuri proaspete, care ajută la purificarea ficatului, inclusiv aloe vera, sfeclă, castravete, morcov şi măr. (Vedeţi şi p. 108 pentru alimente care hrănesc ficatul.)
Un păr strălucitor şi unghii tari reprezintă acum un scop uşor de atins.
Dinţii şi gingiile |
sus |
Dezechilibrele hormonale, deficienţele de minerale şi o igienă bucală deficitară pot duce la sangerarea gingiilor. Şi dinţii sunt supuşi la presiuni în condiţiile unor cantităţi insuficiente de minerale. Dacă observaţi afecţiuni ale dinţilor sau gingiilor, începeţi un program de întărire a lor cât mai curând posibil, folosind suplimentele nutritive adecvate.
Dinţii au nevoie de aceleaşi elemente nutritive ca şi oasele. Calciul se găseşte în seminţele de susan, quinoa, zarzavaturi, alge marine, smochine uscate şi alimente din soia. Deşi laptele sau produsele lactate conţin mari cantităţi de calciu, acestea nu sunt asimilate în mod eficient de organismul uman şi pot fi înlocuite mai bine cu sursele vegetale. Magneziul, siliciul şi alte minerale vitale pentru dinţi se găsesc în cele mai multe legume şi cereale integrale.
PROGRAM PENTRU SĂNĂTATEA DINŢILOR
Iată în continuare un program care s-a dovedit de folos pacienţilor mei, pentru întărirea sănătăţii dinţilor şi a gingiilor.
1 PLANTE
► Coada-calului (2 capsule pe zi)
► Avena sativa (2 capsule pe zi)
CEAIURI DIN PLANTE
Consumaţi, la alegere, tătăneasă, arbore de ceai, mir, lemn-dulce, salvie, hydrastis canadensisşi mentă. Beţi într-o zi 2-3 căni din acelaşi ceai, apoi schimbaţi cu altul în ziua următoare. Puteţi să începeţi cu 2 căni de ceai de hydrastis canadensis luni, apoi să continuaţi cu 2 căni de ceai din salvie marţi şi aşa mai departe.
SUBSTANŢE NUTRITIVE
► Vitamina C cu bioflavonoide (1.000 mg pe zi)
► Zinc (15-30 mg pe zi)
► Coenzima Q10 (30 mg pe zi)
4 SFATURI
► Spălaţi-vă uşor dinţii după fiecare masă
► Folosiţi aţa de dinţi în fiecare zi
► Clătiţi cu apă de gură naturală, care conţine una sau mai multe dintre plantele menţionate la punctul 1 şi 2.
O viaţă sexuală excelentă |
sus |
Alimentele pot spori energia sexuală, intensificând potenta şi fertilitatea. Ce mai bun mod de a vă îmbunătăţi viaţa sexuală este să vă analizaţi cu atenţie stilul de viaţă - iar piatra de temelie a stilului de viaţă este hrana pe care o consumaţi. Dacă nu consumaţi alimente sănătoase, veţi constata o descreştere a libidoului, ca urmare a faptului că deficienţele nutritive şi obiceiurile alimentare nesănătoase afectează în mod negativ hormonii, glandele şi organele. Dar cu puţină grijă, consumând alimente benefice, vă puteţi reîntoarce la o viaţă sexuală excelentă.
Am alcătuit pentru dumneavoastră o listă cu alimente "foarte sexy". Nu le consumaţi numai pe acestea, în detrimentul altor alimente - pur şi simplu încorporaţi-le în dieta dumneavoastră zilnică (să sperăm că şi sănătoasă) şi în stilul dumneavoastră de viaţă. Şi nu uitaţi, când vă hrăniţi pentru o viaţă sexuală foarte bună, în acelaşi timp vă hrăniţi şi pentru o sănătate excelentă!