mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Plante medicinale. fitoterapie
Index » Boli si tratamente » Tratamente cu plante medicinale » Plante medicinale. fitoterapie
» Turita-mare

Turita-mare







Denumiri populare: Turicioara, leusteanul-muntelui, coada-racului, galbenare-de-germe, asprisoara, boito-reana,buruiana-de-friguri,canipoala,coniaiel,dumbrav-nica. lipici, mateuta, scaisor, turita.
Descriere: Planta erbacee cu frunze paroase pe fata inferioara, cu flori galbenc-aurii si cu fructe cu ghimpi mici la baza. Creste prin locuri insorite, uscate, pe margini de drumuri, campuri si paduri, pe povarnisuri, dealuri ti pante, in luminisuri si printre ruine. Florile mici, gaibene, alcatuiesc, ca si la lumanarica, o inflorescenta in forma de ciorchine lung. intreaga ta este acoperita cu peri mui, frunzele mari pot atinge o lungime de 10 cm si sunt penate. Planta ajunge pana la o inaltime de 80 cm si apartine aceleiasi familii ca si cretisoara. Turita-mare este culeasa in timpul infioririi, intre lunile iulie si august. Istoria aceslei te ne din trecutul indepartat, fiind cunoscuta inca de pe vremea vechilor egipteni.
Se foloseste: Planta intreaga - Hcrba Agrimoniae, care contine substante amare, tanin; siliciu etc.


Indicatii terapeutice: in tulburarile gastrointcstinale, ale cailor biliare, afectiunile gatului si gurii.
Mod de administrare: in tulburarile cailor biliare si gaslraintes-tinale, favorizeaza eliminarea secretiei biliare, aducand astfel o usurare si o decongestionare a ficatului. Prin taninul pe care-l contine, turita-mare are actiune astringenta in combaterea diareei. Ceaiul se prepara sub forma de infuzie sau decoctie dintr-o lingura de ta maruntita ia o ceasca cu apa. Se beau doua-trei cesti de ceai caldut pe zi, de preferinta pe stomacul gol.
Turita-mare are un bun efect curativ in inflamatiile gatului si ale gurii, fiind recomandata in cazuri de anghina, faringita, stomatita ulceroasa sau alte inflamatii ale mucoasei bucale.
Infuzia numai din frunze de turita-mare are un efect mai bun in anemie, rani, reumatism, lumbago, tulburari digestive, ciroza hepatica, precum si in bolile de splina. Se pot bea pana la 2 cesti cu ceai pe zi. Alifia de turita mare se recomanda in varice si ulceratiile gambei si se prepara din doua maini pline de frunze, flori si tulpina taiate marunt amestecate cu 250 g untura de porc incinsa cateva minute. Dupa 12 ore se incalzeste foarte putin.si se filtreaza printr-o bucata de tifon.In bolile hepatice se foloseste un amestec de ceaiuri de te, astfel; 100 g turita-mare, 100 g dragaica si 100 g narita (numita si ma-ma-padurii). Se bea zilnic, pe stomacul gol, cate o ceasca, iar in restul zilei se beau, treptat, inca doua cesti.


Turita-mare intra in compozitia ceaiurilor antidiareic si hepatic.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor