Denumiri populare: Anaperi, arhis, cetina, finior, ialovat, jireapan, jneapan, turtei.
Descriere: Arbust rasinos cu frunze totdeauna verzi, care creste in locuri stancoase, prin pasunile din regiunile muntoase.
Se folosesc: Fructele - Fructus Juniperi, care contin ulei eteric cu un miros placut de rasina, zaha- Ienupar
ruri, acizi organici si un principiu amar.
Indicatii terapeutice: Boli de rinichi si ca urinara, reumatism, guta, hidropizie (apa in tesuturi), bronsite acute si cronice, tuse, resileste activitatea digestiva si pofta de mancare, calmeaza durerile reumatismale, lumbago si diferite stari nevralgice.
Mod de administrare: Din fructele de ienupar se prepara un ceai care are actiune diuretica, dand bune rezultate in bolile de rinichi si ca. in inflamatiile manifestate prin
urinare cu sange se va evita folosirea lui, deoarece mareste iritatia rinichiului. Prin diureza care o produce, ceaiul de fructe de ienupar aduce ameliorari in reumatism, guta, hidropizie (apa in tesuturi). Ceaiul de fructe de ienupar se mai recomanda in bronsite acute si cronice, usureaza tusea, mareste pofta de mancare, resileste activitatea digestiva, stimuleaza transpiratia, eliminand astfel toxinele din corp si pe aceasta cale. Primavara se recomanda o cura de fructe de ienupar sub forma de decoctie (10-20 boabe la un litru de apa).
Infuzia se prepara din 10 g (doua lingurite) de fructe la 200 ml apa, din care se iau 3-4 linguri pe zi.
Asociate cu frunze de mesteacan, fructele de ienupar isi maresc actiunea diuretica.
Frectiile cu ulei de ienupar in amestec cu spirt in proportie de 1% calmeaza durerile procate de reumatism, lumbago si diferite stari nevralgice. Frectia se mai poate prepara astfel: o mana de fructe zdrobite se amesteca cu circa 100 ml alcool, iar dupa cateva zile se adauga un litru de otet de vin. Dupa o macerare de 7-8 zile se strecoara si se intrebuinteaza la neie in stari febrile.
Fructele de ienupar intra in compozitia ceaiului antireumatic.