mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Plante medicinale. fitoterapie
Index » Boli si tratamente » Tratamente cu plante medicinale » Plante medicinale. fitoterapie
» Izma-buna

Izma-buna







Denumiri populare: Minta, menta.
Descriere: ta erbacee cu frunze dintate si flori trandafirii, cu miros tare. Este intrebuintata la prepararea unor medicamente, a unor parfumuri, si drept condiment. Izma-buna are miros placut si gust racoritor. Se culti pe suprafete intinse in tara noastra.
Se folosesc: Frunzele - Folia Menthae, care contin ulei eteric bogat in menta, tanin si substante amare. Actiunea terapeutica a frunzelor se datoieste in primul rand uleiului eteric pe care-l contine.
Indicatii terapeutice: Tulburari digestive si hepatice, diaree, fortificarea sistemului nervos, dezintoxicarea prin diureza, calmeaza spasmele si rsaturile la sugari si adulti. Combate durerile reumatice si manca-rimile provocate de urticarii, sub forma de inhalatii in stari gripale, bai in stari de debilitate.


Modele administrare: Infuzia de frunze de izma-buna are actiune linistitoare asupra durerilor de stomac, calmand spasmele, ceaiul este un bun medicament in tulburarile digestive si hepatice, and insusirea de a mari secretia bilei. Se recomanda in tratamentul diareei pentru proprietatile sale antiseptice si antispasmodice. Datorita mentolului, ceaiul de menta calmeaza rsaturile atat la sugari cat si la adulti. Dupa unii cercetatori, ceaiul de menta fortifica sistemul nervos, redreseaza functiunile stomacului, ajuta la dezintoxicarea organismului prin diureza si transpiratia pe care o produce. in starile de debilitate se recomanda bai intaritoare cu frunze de izma. intr-un saculet de panza se pune o jumatate de kilogram de izma maruntita si se agita in apa calda a baii. Actiunea reconfortanta a izmei se mareste daca i se adauga roinita, cimbrisor si flori de tei. O buna f


rectie se prepara din 5 g ulei de menta dizolt in 95 ml alcool concnetrat. Aceasta frectie calmeaza durerile reumatice si mancarimea pielii provocata de urticarie. Cate picaturi din acest spirt puse in apa constituie o placuta apa de gura. In apa fierbinte, uleiul sau spirtul de menta da o inhalatie buna in starile gripale manifestate prin iaringita urmata de raguseala. Izma-buna intra in compozitia ceaiurilor antidiareic, dietetic, hepatic, gastric, antiastmatic, contra colicilor si a ceaiului pentru tulburari cardiace.


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor