mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Plante medicinale. fitoterapie
Index » Boli si tratamente » Tratamente cu plante medicinale » Plante medicinale. fitoterapie
» Gentiana

Gentiana







Denumiri populare: Ghintura, entura, dinlura, in-tura, ochincea.
Descriere: ta erbacee alpina, cu flori albastre sau galbene, care creste pe coastele si vaile din regiunile muntoase. Are un aspect maiestuos, cu flori mari, galbene, in forma de cupa - Gcnliana lutea sau patate cu puncte brune - Gentiana punctata. Proprietatile gen-tianei de a vindeca anumite boli sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri.
Se foloseste: Radacina - Radix Gentianae, care contine o cantitate mica de ulei volatil si o serie de glucoizi cu proprietati tonice si stomahice.
Indicatii terapeutice: Stimulent al sistemului nervos, mareste secretia biliara, usurand functiunile ficatului, stimuleaza secretiile gastrice marind pofta de mancare.
Mod de administrare: Sub forma de infuzie, decoctie, tinctura sirop, vin, gentiana are insusirea de a stimula secretiile gastrice, marind astfel pofta de mancare. in acelasi timp, este un stimulent al sistemului nervos si mareste secretia biliara, usurand astfel functiunile ficatului. Atat infuzia cat si decoctia se prepara folosind o lingurita de radacina maruntita la un litru de apa. Fiind foarte amare si, din aceasta cauza, greu de luat, mai des se intrebuinteaza vinul si tinctura.


Tinctura de gentiana se prepara macerand 20 g radacina in 100 ml alcool de 70°, timp de 7-8 zile. Din aceasta tinctura se iau 10-50 picaturi in apa cu jumatate de ora inainte de mesele principale. Vinul se prepara in modul urmator: se iau 30 g (circa 3 linguri) radacina marantita si se amesteca cu 60 ml alcool de 70\" (circa 5-6 linguri) pana se umezeste uniform. Se lasa intr-un vas inchis timp de 24 ore, apoi se adauga un litru de vin natural si se lasa la macerat 10 zile, agitand din cand in cand intregul continut. Se strecoara si se filtreaza prin hartie de filtru sau panza deasa. Se pot adauga 100-200 g zahar. Cu o jumatate de ora inaintea fiecarei mese principale se ia cate o lingura de vin de gentiana.
Copiilor care sunt slabiti si nu au pofta de mancare li se poate da vin sau tinctura. in general, la varsta de 10-l2 ani se recomanda 5-l0 picaturi de tinctura sau o lingurita de vin inaintea meselor principale. Totusi, se prefera ca la copii sa se dea sirop de gentiana, cate 3-4 lingurite pe zi.


Siropul se prepara astfel: 30 g radacina se oparesc cu 150 ml apa. Dupa 6 ore se strecoara si se stoarce. Lichidului i se adauga 230 g zahar, apoi se fierbe si se filtreaza.
Radacina de gentiana intra in compozitia ceaiului tonic aperiti



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor