Denumiri populare: Macris-de-padure,macri-sul-caprei, macris-pastoresc, macrisor-trifoios, macrisul-cucului, pita-cucului, trifoi-acru.
Descriere: Planta erbacee cu frunze acrisoare, acoperite cu peri, asemanaloare ca forma cu ale Iri-foiului si cu flori albe sau rosiatice. Acopera solul pretutindeni,in padurile de foioase si conifere, cu un covor de frunze de un verde deschis, presarat cu flori albe, delicate, oferind o priveliste extrem de placuta ochilor.
Se folosesc: Frunzele - Folia oxalis, mai putin florile.
Indicatii terapeutice: Pirozis (arsuri la stomac),
tulburari digestive, icter, nefrita, eruptii cutanate, ermi intestinali, boala lui Parkinson,
ulceratii canceroase.
Mod de administrare: Macris ui-iepurelui se intrebuinteaza doar in stare proaspata. El inlatura pirozisul (arsuri la stomac), tulburarile digestive si hepatice. Pentru acestea se beau cate doua cesti de ceai, racit in prealabil, pe zi. Pentru icter, nefrita, eruptii cutanate si ermi intestinali, doza se bea calda. Ceaiul se prepara turnandu-se 1/2 litru apa fierbinte peste o lingura de frunze proaspete, se lasa sa stea putin, apoi se strecoara.
Medicina populara recomanda sucul proaspat stors pentru cancerul incipient la stomac, tumorile si
ulceratiile canceroase interne si externe. Sucul proaspat se obtine din frunze spalate, cu ajutorul storcatorului electric. Se iau 3-5 picaturi o data pe ora, diluate in apa sau ceai de te, in cazuri de parkinsonism (boala lui Parkinson), se recomanda 3-5 picaturi pe ora, luate intr-o infuzie de coada-soricelului. Ulceratiile canceroase externe se ung direct cu suc proaspat. La bolnai cu boala lui Parkinson se frictioneza scara sira spinarii cu suc proaspat.