mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Plante medicinale. fitoterapie
Index » Boli si tratamente » Tratamente cu plante medicinale » Plante medicinale. fitoterapie
» Odoleanul

Odoleanul







Denumiri populare: gusa-porumbelului, iar-ba-pisicii, deoarece radacinile sunt foarte cautate de pisici, datorita mirosului lor patrunzator.
Descriere: Numele mai multor specii de te erbacee cu flori trandafirii sau albe, dintre care una serveste la prepararea unor produse farmaceutice. Odoleanul, numit si leriana, este o ta pe care o gasim citata in cele mai vechi tratate de medicina. Din campie si pana la munte, odoleanul creste pe langa celelalte te, inaltandu-si deasupra lor floricelele mici, albe-roz, cu miros placut si discret.
Se folosesc: Rizomii cu radacinile - Radix Valcrianac, pentru continutul lor bogat in ulei eteric, rezine, acizi organici etc.
Indicatii terapeutice: Calmant al sistemului nervos, micsoreaza starile de excitatie, regleaza palpitatiile inimii, favorizeaza un somn linistitor.
Mod de administrare: Planta este cunoscuta ca unul dintre cele mai bune medieamenle cu actiune calmanta asupra intregului sistem nervos. Drogul are proprietatea de a micsora starile de excitatie, regleaza palpitatiile inimii si aduce un somn linistitor. Calmeaza spasmele muschilor, recomandandu-se in colicile stomacale de natura nervoasa, in astm, combate greturile etc. Pentru a-i mari actiunea sedati si calmanta, odolea-nu! se asociaza cu musetel, menta, lentica, precum si cu alte te.
Radacina se intrebuinteaza sub forma de praf (de 3 ori pe zi cate un rf de cutit), infuzie, extract si tinctura. Infuzia se prepara dintr-o lingurita de radacina maruntita la un sfert litru de apa clocotita. Se bea treptat, in cursul unei zile, sau seara, la culcare, intreaga cantitate. Din cauza gustului neplacut se prefera tinctura de leriana, care se prepara din 20 g radacina cu 100 ml alcool de 70°. Se macereaza timp de 8 zile, apoi se strecoara. Din aceasta tinctura se iau de doua-trei ori pe zi cate 15-20 picaturi.
Radacinile de odolean intra in compozitia ceaiurilor: calmant, gastric, sedativ si a celui impotri tulburarilor cardiace.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor