Denumiri populare: Papusoi, cucuruz, malai, eocenas, garnisor, penche, tenchiu, tengheri.
Descriere: Planta din familia gramineelor, cu tulpina inalta si groasa, cu frunzele lungi si ascutite la varf si cu spic in varful tulpinii; la subsuoara frun- Porumb
zelor din mijloc apar stiuletii pe care cresc boabele din a caror faina se face mamaliga; se cultiva ca ta alimentara, industriala si furajera. Porumbul este originar din America.
Se foloseste: Matasea - Stigmata Maydis - care contine saruri de potasiu, calciu si siliciu, taminele C, E si K, ulei volatil, antoina, glucide, ergosterina etc.
Indicatii terapeutice: Piatra la rinichi, cistite si albuminurie, boli de inima, bila, menstruatie neregulata si menopauza.
Mod de administrare: Matasea porumbului este un bun diuretic, fapt pentru care se recomanda mai ales pentru piatra la rinichi, cistite si albuminurie. Prin diureza pe care o produce ajuta la eliminarea apei din tesuturi, influentand in bine unele boli de inima. Cercetarile mai noi au aratat ca ceaiul din matase de porumb mareste secretia biliara, micsoreaza depunerea de saruri in bila, ceea ce influenteaza in bine bolile de ficat si colicistitele. Ceaiul de matase de porumb este recomandat ca mijloc eficace si inofensiv de
slabire a celor supraponderali ca si in nefrite,
artrite si reumatism.
Datorita taminei K, matasea de porumb are proprietati hemostatice,intrebuintandu-se mai ales in menstruatiile neregulate si menopauza. Ceaiul se prepara din 10 g (circa 2 linguri) de matase de porumb la 200 ml apa. Se ia la 3 ore o lingura.
Matasea porumbului intra in compozitia ceaiurilor dietetic si hepatic.