Denumiri populare: Leventica, livantica.
Descriere: Planta erbacee cu flori albastre placut mirositoare, intrebuintata in medicina si in industria parfumurilor. Levantica este originara de pe tarmurile Mediteranci, iar la noi se cultiva ca ta ornamentala si aromatica.
Se folosesc: Florile - Florcs Lavandulae, care sunt placute mirositoare, datorita unui ulei eteric care formeaza principiul activ de baza. Pe langa acest ulei, florile mai contin tanin si un principiu amar.
Indicatii terapeutice: Calmant al sistemului nervos, mareste diureza si secretia biliara, tratamentul bolilor de rinichi si ficat.
Frictiuni in caz de raceala, gripa, stari febrile, cicatrizarea ranilor.
Mod de administrare: Florile de levantica se folosesc sub forma de infuzie, avand actiune calmanta asupra sistemului nervos. in acelasi timp, ceaiul de levantica mareste diureza, secretia biliara, putand fi folosit si in amestec cu alte te in tratamentul bolilor de rinichi si ficat.
Infuzia se prepara din 1/2-l lingurita de ta la o cana (100 ml) de apa. Se beau 1-2 cani pe zi.
Din florile de levantica se prepara un otet aromatic cu care se fac frectii in caz de raceala, gripa si stari febrile. Pentru a obtine acest otet se pune o mana de flori de levantica, frunze de menta si de sale, petale de trandafir,
cimbrisor si fructe de ienupar, peste care se toarna un litru de otet de n. Se macereaza timp de 7 zile, apoi tele se strecoara si se storc. Se completeaza cu otet pana la un litru. Levantica se foloseste la amestecul pentru bai aromatice, atat pentru parfumul placut ce-l da apei, cat si pentru actiunea ei calmanta, antiseptica si cicatrizanta a ranilor.
Florile de levantica amestecate cu sulfina alunga moliile si parfumeaza placut hainele si rufaria.
Levantica intra in compozitia tigarilor antiastmatice, a aromatizan-tului pentru bai si ceaiului pentru bolnai hipertensi.