mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Plante medicinale. fitoterapie
Index » Boli si tratamente » Tratamente cu plante medicinale » Plante medicinale. fitoterapie
» Obligeana

Obligeana







Denumiri populare: Calm, speribana, speribana-tar-cata, speteaza, speteaza-pestrita, speteaza-tarcata, trestie-mi rositoare, crin-de-apa, papura-rosie.
Descriere: Planta erbacee cu miros placut, cu frunze lineare lungi si flori galbui. Obligeana este originara din India, unde era folosita ca medicament din timpurile cele mai vechi. in Europa a fost introdusa prin secolul al XllI-lea. La noi in tara este raspandita in Banat si Crisana.
Obligeana este o ta acvatica. Se gaseste mai ales pe langa balti, lacuri, mocirle si pe malul apelor linistite. Din malul de pe malul apelor se ridica vertical rizomul din care rasar numeroase frunze in forma de spada, care ajung pana la inaltimea de un metru. Tija presata plat arc in mijloc un pistil conic, in nuante de la verzuliu la ma-ro-galbui. Radacina este groasa cat degetul, creste pana la o lungime de un metru si are, in stare proaspata, un gust amar, puternic condimentat.
Se folosesc: Tulpinile subterane (rizomii) - Rhizoma Calami, care contin un ulei eteric placut mirositor si un principiu amar.


Indicatii terapeutice: Stimulent al secretiei gastrice, mareste pofta de mancare, se foloseste in caz de balonaii abdominale, slabire generala a organelor digestive, dereglari glandulare si artrita, hipomcolism (meolism scazut), hipotonie tlenevire) intestinala, functionarea proasta a rinichilor, cancer intestina! si pulmonar, impotriva fumatului.
Mod de administrare: Principiile active continute in ri/omii de obligeana se folosesc ca stimulent al secretiei gastrice si pentru marirea poftei de mancare. in cazuri de balonari abdominale (flatulenta), obligeana usureaza eliminarea gazelor (carminativ).
Ceaiul se prepara prin infuzie, din 15 g rizom maruntit cu 200 ml apa. Se beau 3 linguri pe zi, cate una inaintea fiecarei mese. Ceaiul se incalzeste numai ia bain-maric. Alt mod de preparare: se ia o ceasca de apa rece in care se pune o lingura rasa de radacina de obligeana care se lasa sa stea peste noapte, iar a doua zi se incalzeste usor si se strecoara. Se bea inainte si dupa fiecare masa principala cale o inghititura.
Din rizomi se mai prepara si o tinciura din care se pot lua de doua ori pe zi cate 20 picaturi inaintea meselor principale. Tinctura se prepara prin macerarea a 20 g radacina mamntita in 100 ml alcool de 70\" timp de 8 zile.


Radacina de obligeana nu este utilizata numai datorita efectelor ei intaritoare in cazul unei slabiri generale a organelor digestive, in balonari stomacale si intestinale, precum si in colici, ci ajuta foarte mult in dereglarile glandulare si artrita. Radacina contribuie foarte mult la curatirea de mucozitati a intestinelor si stomacului cu secretii abundente precum si la vindecarea ranilor organelor interne. Este indicata in hipomeo-lism (meolism scazut),in hipotonie (lenevire) intestinala,in eloroza si hidropizie. Din foarte multe experiente s-a constatat ca radacina de obligeana uscata, mestecata incet ii dezobisnuieste pe fumatori de a mai fuma, iar in cazul folosirii acestui procedeu pe o durata mai lunga s-a constatat ca s-au vindecat ulcere si chiar cancere pulmonare si intestinale.
Industria alimentara foloseste obligeana ca aromatizant pentru lichioruri. Rizomii acestei te intra in compozitia ceaiului tonic aperiti


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor