mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Plante medicinale. fitoterapie
Index » Boli si tratamente » Tratamente cu plante medicinale » Plante medicinale. fitoterapie
» Macesul

Macesul







Denumiri populare: Trandafir salbatic, rug.cacadar, ruja.
Descriere: Arbust cu spini, avand flori rosii, trandafirii sau albe si fructe rosii. Macesul este cunoscut inca din vechime ca ta medicinala. Creste in regiunile de campie si deal. Maces formand tufe acoperite cu ghirlande de flori. Toamna se impodobeste cu fructe de culoare rosie.
Se folosesc: Fructele - Fructus Cynosbati, pentru continutul lor bogat in vitamina C si avand cantitati mai mici din vitamina A si P. Mai contin zaharuri, acid citric si malic, pectine etc.
Indicatii terapeutice: Tonic vitaminizant, mareste secretia biliara, fiind indicat in afectiunile ficatului, si ca diuretic in boli de rinichi (combate piatra).


Mod de administrare: in terapeutica se folosesc fructele de maces sub forma de ceai, sirop, marmelada, sau vin, ca tonic, vitaminizant, avand proprietatea de a intari organismul. Macesele au si insusirea de a mari secretia biliara, fiind indicate in afectiunile ficatului. Unii autori recomanda fructele de maces in starile de inflamatii intestinale, iar dupa altii ar combate piatra la rinichi si ca. Ceaiul de macese ca diuretic mareste cantitatea de urina in 24 ore. Aceasta proprietate este atribuita in special semintelor. Neproducand nici o iritatie, este recomandat in bolile cailor urinare si de rinichi pentru o cura mai indelungata. Ceaiul se prepara din doua linguri de fructe zdrobite care se fierb 10 minute intr-o jumatate de litru de apa. Dupa ce se raceste, ceaiul se strecoara printr-o panza si se indulceste dupa gust. Se bea caldut sau rece, in cursul unei zile. Din macese se mai poate obtine o bautura racoritoare in modul urmator; peste 100 g macese spalate si zdrobite se toarna un litru de apa rece. Se Iasa fa macerat 12 ore, se strecoara prin panza deasa, se adauga apoi 100 g zahar si se completeaza cu apa pana la un litru. Se pastreaza la rece. Pentru preparatele din macese se vor folosi numai vase smaltuite, deoarece metalele descompun vitamina C. Siropul de macese se prepara astfel: peste 250 g macese uscate se pune 1,5 litru apa in clocot si se lasa la macerat 12 ore, apoi se filtreaza si se adauga 1/2 kg zahar, fierban-du-se pana ajunge la consistenta siropului.


Fructele de maces intra in compozitia ceaiurilor aromat, hepatic si tonic-aperiti



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor