mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Plante medicinale. fitoterapie
Index » Boli si tratamente » Tratamente cu plante medicinale » Plante medicinale. fitoterapie
» Tataneasa

Tataneasa







Denumiri populare: Iarba-lui-Tatin, iarba-ba-loasa, barba-tatei, boracioc, iarba-intaritoare, gavat, iarba-tatii, iarba-neagra, lutatina, nadai, plosnitoasa, radacina-neagra, tacin, tatana, slac.
Descriere: Creste prin locuri umede, in i, pe langa drumuri, santuri, de-a lungul apelor. infloreste pe tot parcursul verii. Frunzele sunt aspre si foarte ascutite la varf. Radacina, care traieste mai multi ani - in exterior este maro inchis pana la neagra, in interior alba, pana la galbena - are grosimea degetului mare, iar daca se desface este foarte cleioasa, unsuroasa si lipicioasa la pipait. Planta se culege inainte si in timpul perioadei de inflorire.
Se fnlo.se.yte: Radacina - Radix Sympbyti, care contine ulei eteric, tanin, mucilagii si alte substante active.
Indicatii terapeutice: Afectiuni ale aparatului respirator, bronsite, tuse, afectiuni ale aparatului digestiv, ulcer stomacal, hemoragii si pleu-rezii, diaree. Uz extern, cicatrizam in arsuri, leziuni exierne, dureri reumatice, artrita, dureri de oase, tulburari ale irigatiei sangne, discopatii, inflamatii ale incheieturilor, tumefieri.


Mod de administrare: Ceaiul de radacini de tataneasa arc proprietati einolienle si expectorante, folosindu-se in bronsita, tuse, impreuna cu alte te ca patlagina, teiul, nalba ele. Unii cercetatori ii atribuie proprietati hemostatice, calmante si cicatrizante in ulcer stomacal, hemoragii interne si pleurezii. Se beau peste zi 2-4 cesti de ceai. Pentru ulcerul gastric se recomanda un amestec de 100 g lataneasa, 50 g troscot si 50 g filimica. Decoctia se prepara dintr-o lingurita-doua de radacina maruntita ta 250 ml apa, din care se beau 2-3 ceaiuri pe zi.
Extern, se utilizeaza sub forma de prisnite, comprese si bai, ca cicatrizam si decongestiv in arsuri, inflamatii ale incheieturilor si gleznelor, dureri reumatice, artrite, discopatic, varice, fracturi etc. Tinctura de ta-tancasa are un efect terapeutic mai eficient in tratarea reumatismului si inflamatii lor articulare.


Tinctura se prepara astfel: se spala radacinile de tataneasa, se curata, se taie marunt si se introduc intr-o sticla pana la gat tara a se indesa. Se toarna rachiu de secara sau de fructe si se lasa 14 zile la soare sau in apropierea unei surse de caldura. Tinctura da cele mai bune rezultate sub forma de comprese.
Frunzele de tataneasa se intrebuinteaza numai pentru comprese si ca adaos la bai complete in caz de dureri reumatice, artrita, dureri de oase, tulburari ale irigatiei sangne si discopatii.
Pentru uz extern se poate folosi si decoctia, dar mai concentrata, din 4-5 linguri de radacina la 250 ml apa.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor