mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Plante medicinale. fitoterapie
Index » Boli si tratamente » Tratamente cu plante medicinale » Plante medicinale. fitoterapie
» Coada-calului

Coada-calului







Denumiri populare: Bradulet, bradisor, barba-ur-sului,barba-sasului,coada-inanzului,iarba-de-cositor, parul-porcului, codie, nodatica, siruslita.
Descriere: Planta erbacee caracterizata prin doua tipuri de tulpini. Se folosesc: Planta erbacee caracterizata prin doua tipuri de tulpini, una fertila si alta sterila. Este o ta careia ii plac locurile argi-loasc si umede. Primavara timpuriu, din rizomiil care creste ies mai intai tulpinile fructului, colorate maroniu, roditoare si purtatoare de spori. Abia mai tarziu apar frunzele verzi, inalte de pana la 40 centimetri, care se aseamana cu niste braduti. Varietatea care creste pe pamant argilos contine, in functie de locul de amplasare, 3-l6% acid siticic, care produce efecte curative foarte bune (asemanatoare cu actiunea aspirinelor). Coa-da-calului cu ramurcle foarte fine creste cu precadere prin paduri si liziere, avand de asemenea efecte curative foarte bune.
Se folosesc: Planta intreaga fara radacini - Herba Equiseti - care contine saponina, ulei eteric, substante amare, acid silicic, saruri ik potasiu, calciu, sodiu, magneziu.


Indicatii terapeutice: Boli digestive (ulcer gastric, aciditate), rinichi, ca, inima, guta, reumatism, nevralgie, hemoragii interne, urticaric, eczeme, inflamatii purulente, ulcer varicos, ulceratii canceroase; are e-fecte hemostatice, taminizante si remineralizante.
Mod de administrare: Datorita compozitiei sale chimice complexe, coada-calului are multe intrebuintari in medicina. Continutul insemnat de acid silicic si saruri minerale ii da proprietati remineralizante, fapt pentru care ceaiul din aceasta ta se recomanda convalescentilor si anemicilor. Continand ulei eleric si saruri de potasiu, ceaiul se foloseslc ca diuretic in boli de rinichi si ca. Prin diureza pe care o produce, ta actioneaza favorabil in boli de inima, ficat, piele, in guta si reumatism. Saponincle impreuna cu celelalle substante chimice din ta usureaza expecioratia, calmand astfel tusea. in tulburarile digestive, ceaiul de coada-calului combate aciditatea crescuta, favorizand ndecarea ulcerului gastric. Se recomanda ca oamenii in varsta sa foloseasca zilnic o ceasca de ceai de coada-calului pentru a ameliora durerile reumatice, artritele si nevralgiile.
Pentru uz intern, deci pentru prepararea ceaiurilor, se folosesc numai tele culese de pe ogoare, drumuri de tara si liziere, iar pentru uz extern se folosesc de regula tele de coada-calului inalte, cu tulpini groase cat degetul, culese de pe campii mlastinoase sau pasuni alpine.
Bolnai cu calculi renali si cali (pietre la rinichi sau ca) sau cu nisip la rinichi vor face bai fierbinti de sezut cu coada-calului, band in acelasi timp ceai cald de coada-calului in inghitituri mici si ti-nandu-se cat se poate de mult urina, pcnlru a o goli in cele din urma cu presiune mare. In acest fel, de cele mai multe ori piatra se elimina. De asemeni, in cazul racelilor vczicale si retentiilor de urina la batrani, 6 infuzie de coada-calului ai carei vapori sunt lasati sa actioneze asupra cii, invelindu-se bolnavul 10 minute intr-un halat de baie,produce o ameliorare treptata a durerilor spastice si bolna sunt scutiti de a li se pune sonde.


Coada-calului este un mjloc eficient de combatere a hemoragiilor, mai ales in bolile de rinichi. Dupa consumul infuziei de coada-calului se elimina cu usurinta si din abundenta o urina de culoare inchisa. Cand nici un alt mijloc diuretic nu-si mai face efectul, se dau la o parte toate celelalte ceaiuri de te si se beau cate 4-5 cesti de ceai de coada-ca-lului timp de 4-5 zile, cu inghitituri mici, pe parcursul intregii zile.In cazul unor eruptii cutanate (pe piele) insotite de mancarimi, urti-carie, eczeme, chiar daca sunt cu cruste sau cu puroi, se vor face spalaturi si comprese cu infuzie de coada-calului. Spalaturile si baile cu infuzie de coada-calului sunt de folos si in cazul inflamatiilor purulente ale unghiilor, picioarelor cu ulcer varicos, osteoporozei, ranilor rebele care nu se ndeca, ulceratiilor canceroase, stratului comos de la calcai, fistulei si pecinginei. Se pot pune comprese cu ta oparita, invelita calda intr-o carpa.
Tinclura de coada-calului este un remediu deosebit de bun pentru picioarele care transpira. Picioarele spalate si uscate bine sunt frictio-nate cu aceasta tinctura. in plus, trebuie sa se bea zilnic, dimineata, pe stomacul gol, cu 1/2 ora inainte de micul dejun, o ceasca de ceai din coada-calului. La fel de eficace sunt si baile la picioare cu infuzie de coada-calului. Pentru a combaie matreata, parul se spala zilnic cu infuzie de coada-calului, dupa care se maseaza cu ulei de masline. Infuzia de coada-calului se recomanda ca apa de gargara in amigdalite, inflamatii ale mucoasei bucale, siomatite ulceroase, sangerari ale gingiei si gingi-te, fistule si polipi in cerul gurii si in gat.


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor