Vitaminele sunt compusi organici complecsi, relativ sili, care, in cantitati mici si foarte mici, au un rol esential in mentinerea proceselor celulare vitale.
Ele fac parte din grupul biocatalizatorilor si sunt factori indispensabili dezvoltarii si intretinerii organismului. Numele de
vitamine (vita in limba latina inseamna viata) dat acestor clase de substante este sugestiv pentru importanta lor vitala.
Vitaminele sa gasesc in cantitati mici in alimentele de natura animala sau getala si sunt introduse in organism o data cu hrana. in cazul unui aport insuficient de vitamine se instaleaza o stare carentiala numita hipovitaminoza, ce poate aa urmari gra pentru organism. Daca numai o singura vitamina nu se afla in cantitate suficienta in alimentele pe care le consumam, apar simptome de boala, manifestari ce se datoresc acestei insuficiente si care se numesc avitaminoze.
Amiralul englez HORATIO NELSON (1758-l805) intrebat fiind cum a reusit sa distruga, la ABUKIR (1798), flota lui NAPOLEON (1769-l821) general si imparat al Frantei, a raspuns: cu varza acra si zeama de lamaie\". Raspunsul parea ciudat pentru acea vreme. Marinarii francezi, din cauza alimentatiei abundente dar gresite, din care lipseau
legumele si fructele proaspete, sufereau de
scorbut si alte boli. in schimb, marinarii englezi erau obligati sa consume zilnic o anumita cantitate de varza murata si putina zeama de lamaie. Astazi se stie ca lipsa vitaminei C micsoreaza rezistenta organismului fata de agentii infectiosi si duce la imbolnavirea de scorbut.
Aceste substante, cu cateva exceptii, nu pot fi sintetizate in cadrul meolismului intern si din aceasta cauza ele trebuiesc luate din alimentele getale sau de natura animala.
Datorita faptului ca atunci cand au fost descoperite nu li se cunostea compozitia chimica si deci nu li s-a putut da un nume stiintific, majoritatea vitaminelor au fost desemnate printr-o litera a alfabetului. Au fost identificate un numar mare de vitamine. Ele au fost impartite, in functie de solubilitate, in doua mari grupe:
- vitamine liposolubile (solubile in grasimi) ca
vitaminele A, D, E, F, K. Vitaminele liposolubile se pot depozita in unele organe (mai ales in ficat) incat semnele carentei apar numai dupa o lipsa mai indelungata din hrana;
- vitamine hidrosolubile (solubile in apa) ca vitaminele C, P si vitaminele din complexul B. Vitaminele hidrosolubile, datorita solubilitatii lor in apa, nu pot fi stocate in organism si din acesta cauza trebuie ingerate zilnic.
- vitamina B1; nu este sintetizata de te.
- Unele vitamine ca: A,D,E,F,K si P sunt formate in stare naturala de un complex de substante.
Unele procedee industriale si culinare cum ar fi rationarea, tratarea termica la temperaturi mari, uscarea la soare etc, pot indeparta sau distruge o mare parte din vitaminele continute in alimentele naturale.
Administrarea timp indelungat a oricarei vitamine din complexul B, singure, se poate solda cu deficitul major al celorlalte.
Vitaminele A,D,E administrate in cantitati excesi si timp indelungat realizeaza hipervitaminoze. Prin hipervitaminoza se intelege tulburarea provocata de absortia excesiva a uneia din vitamine. Hipervitaminoza A se manifesta prin rarirea parului, cefalee, iriilitate, varsaturi. Hipervitaminoza D se manifesta prin hipercalcemie,
tulburari digesti, cefalee, intarzieri in dezvoltare si uneori chiar
insuficienta renala. Hipervitaminoza E se manifesta prin oligospermie si azospermie la barbati, involutie ovariana si tulburari menstruale la femei.
Vitaminele nu sunt medicamente si nu au valoare proprie- Ele nu pot inlocui alimentele nutriti asa cum nu se pot inlocui unele pe altele.
Atentie.la vitamina C sub forma de pastila. Cercetari de ultima ora vin sa ne artizeze ca vitamina C, inchi ndu-se, se descompune (pastilele au culoarea galbena) cu formarea de acid oxalic, responsabil de formarea de calculi renali.Intr-o serie de legume si fructe s-au pus in evidenta compusi numiti antivitamine, care determina un efect de inhibare partiala sau totala a activitatii vitaminelor prin descompunerea, inactivarea, interferenta sau impiedicarea asimilarii acestora. Antivitaminele se mai gasesc si in majoritatea pestilor marini, in crustacee, moluste.
O problema mult discutata, referitor la vitamine, este aceea daca sunt suficiente vitaminele naturale din alimente sau daca este necesara o suplimentare cu vitamine farmaceutice. De cele mai multe ori raspunsul este ca trebuie sa luam numai vitamine naturale. Argumentele aduse in acest sens sunt urmatoarele:
- este mai placut sa consumam fructe sau legume decat sa luam lete sau fiole de vitamine farmaceutice;
- vitaminele naturale sunt mai acti si in doze mai mici ativ cu cele sintetice. Acest lucru insa nu este adevarat, vitaminele indiferent de pronienta, au aceeasi activitate.
Activitatea mai mare a vitaminelor naturale se datoreste faptului ca, in produsele naturale, ele se gasesc impreuna cu alte substante hranitoare esentiale ca glucide, proteine, substante minerale, enzime.In favoarea suplimentarii necesarului de vitamine cu vitamine farmaceutice, pledeaza urmatoarele argumente:
- in mare parte, vitaminele din alimente sunt distruse in timpul pastrarii si prepararii lor;
- alimentatia zilnica nu ne asigura posibilitatea de a oferi organismului toate vitaminele si in cantitati necesare;
- regimurile alimentare restricti pentru unii bolnavi, nu permit asigurarea organismului cu vitaminele necesare si in cantitati suficiente.
* Iata de ce este necesar ca bolnavii, copii si varstnicii sa-si suplimenteze ratia zilnica de vitamine cu preparate vitaminice farmaceutice. Este indicat insa ca aceasta suplimentare sa se faca numai cu avizul medicului. Nu este vorba, asa cum se afirma in mod exagerat, de a inlocui mancarea cu niste pilule, dimpotriva, suplimentul de vitamine nu poate fi conceput decat ca un insotitor al unei alimentatii sanatoase si echilibrate.
Rolul vitaminelor nu se limiteaza la o actiune prentiva. in unele cazuri, in doze mai mari, vitaminele si substantele
minerale pot actiona ca niste adevarate medicamente si pot ajuta la tratamentul celor mai mute boli. Se poate dea, asadar, cat de necesare au denit suplimentele de vitamine, chiar si atunci cand credem ca am o
alimentatie sanatoasa si echilibrata.
Chimistul american LINUS PAULING (1901-l994) laureat al Premiului Nobel pentru chimie in 1954 si al Premiului Nobel pentru pace in 1962, a publicat in anul 1971 teoria sa, conform careia, vitamina C ar putea preni raceala. Tot el, impreuna cu specialistul britanic in cancer, EWAN CAMERON, a publicat in anul 1979 sectiunea intitulata Cancerul si vitamina C\", unde se arata ca un supliment de vitamina C poate preni cancerul si chiar prelungi durata de viata a persoanelor atinse de aceasta maladie incurabila. El insusi, bolnav de cancer de
prostata de la varsta de 70 ani, a luat zilnic 1300 mg vitamina C, 800 mg de vitamina E, 1000-2000 mg Vitamina B3 (sau vitamina PP) si seleniu. Aceste supradoze de substante antioxidante, dupa parerea lui Pauling, au adus un castig de 20 de ani de viata.
Este absolut posibil - spunea LINUS PAULING - gratie unei alimentatii echilibrate si unor anumite vitamine, sa incetinim procesele imbatranirii si sa prelungim in medie viata cu 20 de ani.\" Pauling a murit la varsta de 93 de ani.
Medicul eltian de origine rusa, CATHERINE KOUSMINE (1904-l996) a fost unul dintre primii cercetatori care a dodit efectele benefice ale unui aport suplimentar de vitamine, minerale si oligoelemente pentru lupta contra maladiilor degenerati.