mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Sfaturi pentru o viata sanatoasa
Index » Sanatatea familiei » Sfaturi pentru o viata sanatoasa
» Masajul.

Masajul.







Masajul este un ansamblu de actiuni sistematice manuale sau mecanice, practicate asupra corpului in scopuri terapeutice, igienice si estetice. Cunoscut si practicat din cele mai chi timpuri, masajul a fost intotdeauna considerat un mijloc simplu, natural de ingrijire a sanatatii de catre tineri, adulti si varstnici. Masajul terapeutic se aplica persoanelor suferinde cu scopul de a trata o boala sau tulburare patologica. Se aplica numai la recomandarea medicului si sub supragherea acestuia. Masajul igienic, se aplica oamenilor sanatosi in scopuri fiziologice pentru a le stimula functiile vitale cum ar fi: circulatia sangelui, calmarea sistemului nervos central, tonicizarea musculaturii striate si netede, stimularea functiilor aparatului respirator etc.
Masajul estetic sau plastic are drept scop mentinerea prospetimii pielii, inlaturarea straturilor de grasime si a plachetelor celulitice.


Masajul poate fi:
- general sau global, atunci cand se executa pe majoritatea suprafetei corpului. Acest tip de masaj dureaza 20-30 de minute.
- Partial, care se adreseaza numai anumitor regiuni ale corpului (gat, ceafa, cap, umeri, membrele superioare, membrele inferioare, spate, sani, abdomenul, coapsele).
Din punct de dere al mijloacelor folosite pentru a usura efectuarea masajului, putem vorbi de:
- masaj pe pielea umeda in care se aplica diferite solutii, precum si uleiuri, pomezi creme etc.
- masaj pe pielea uscata, in care se folosesc pulberi alunecoase ca talc, amidon etc. sau nu se aplica nici un fel de ingredient.
Este indicat ca utilizarea acestor substante in efectuarea masajului sa se faca cu mult discernamant, dupa ce se cunoaste bine compozitia lor si efectele substantelor din care se compun.
Masajul se face dupa o anumita tehnica imbinand mai multe miscari in succesiune. Cele mai importante miscari care se executa in masaj sunt:
- Netezirea tefleurajul) care consta in alunecarea usoara si ritmica a mainilor pe suprafata pielii, intr-un anumit sens, cu o forta de apasare si viteza bine determinate.
- Framantatul (petrisajul) care se aplica, in functie de regiunea corpului, prin apasare, stoarcere, ridicari ale muschilor si ale altor straturi profunde, apucaturi sau ciupiri.
- Baterea (percutia sau tapotamentul) consta in loviri usoare si ritmice. Printre cele mai uzuale procedee de batere amintim: tocatul, plesnitul, ciocanitul, batatoritul.
- Vibratiile sunt miscari ritmice combinate cu presiuni intermitente. Se pot executa cu mana sau cu aparate de vibro-masaj.
- Frictiunea care consta din apasari ale pielii si tesuturilor moi de sub piele prin miscari intr-un singur sens, liniar, circular, cu miscari de du-te vino etc.
In afara de aceste miscari se mai executa si miscari ajutatoare ca cernutul, rulatul, presiunile scuturante etc.
Masajele se executa de profesionisti, dar nu sunt rezervate numai lor. Ele pot fi practicate in familie, in cuplu sau intre prieteni care si-au insusit aceasta tehnica. Masajul este o munca ce trebuie invatata.
Efectele masajului sunt multiple atat pe general cat si local. Printre efectele ce mai importante mentionam:
- activarea circulatiei sanguine si limfatice;


- impiedicarea depunerilor de grasime;

- combaterea efectelor sedentarismului;


- prenirea proceselor involuti ale imbatranirii timpurii;

- calmarea sistemului nervos periferic si central;
- tonicizarea (intarirea, fortificarea) musculaturii striate si netede precum si a elementelor elastice;
- schimbarea functionarii aparatului respirator;
- dezintoxicarea organismului dupa oboseala psihica si fizica cu alte cuvinte, masajul destinde, ne stimuleaza sau ne domoleste energia, ne repune in contact cu propriul nostru corp, alina micile necazuri cotidiene.
In reusita unui masaj sunt esentiale urmatoarele:


- temperatura in camera sa fie de 24\" la 25A° C;

- masajul trebuie executat in liniste si cu calm;


- in general masajul se face de la periferie spre inima;

- persoana carei i se face masaj trebuie sa aiba muschii relaxati si sa stea intr-o pozitie cat mai comoda;


- pentru masaj se utilizeaza unele substante cum ar fi un amestec in parti egale de otet, spirt sanitar si untdelemn, apa cu sapun, glicerina, unele uleiuri volatile sau creme speciale pentru masaj precum si locul masat;
- masajul nu trebuie sa depaseasca timpul prescris pentru o sedinta de masaj. Intr-o singura zi, sedintele de masaj se pot repeta de 2-3ori maximum. Foarte eficiente sunt si masajele intregului corp cu peria (la inceput cu perii moi, apoi, progresiv, cu perii mai dure);
- masajul manual se aplica in majoritatea cazurilor direct pe piele si numai in imprejurari speciale se poate aplica peste rufele de corp. Nu este bine sa dezbracam pe cei care ii masam mai mult decat trebuie, pentru a nu le expune corpul la raceli, prin pierderi inutile de caldura, si deseori pentru a menaja pe cat posibil pudoarea;
- o sedinta de masaj nu trebuie sa depaseasca niciodata durata de o ora, pentru ca devine obositoare atat pentru cel masat, cat si pentru cel care executa masajul;
- oricine se prezinta la masaj trebuie sa-si satisfaca mai intai nevoile naturale de evacuare a intestinului sau a cii urinare.
Masajul este contraindicat in urmatoarele cazuri:
- in cazul bolilor de piele. Masajul nu se poate aplica decat pe o piele sanatoasa;
- in toate starile patologice cu caracter general insotite de febra si agitatie, de oboseala acuta si debilitate intensa;


- in toate bolile infecto-contagioase;

- in bolile sau leziunile cu caracter hemoragie;
- in cazul bolilor de inima si vase (hipertensiune arteriala, varice voluminoase si inflamate, flebite, leucemii, miocardita, infarct miocardic, embolii, ulcer varicos);
- in cazul bolilor acute ale plamanilor si pleurelor;
- in bolile organelor abdominale (stomac, intestine, ficat, pancreas, splina, rinichi, ca urinara, uter, ovare etc);
- in bolile canceroase in forma lor generalizata;
- in unele boli psihice cu caracter excitativ si confuzionali.
Este foarte important ca masajul sa se faca numai cu avizul medicului. Se recomanda tuturor ca in cazurile in care masajul produce efecte negati sau chiar nesigure, sa renunte la el. in acest caz, sfatul medicului este indispensabil.


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  Sectiuni Sanatatea familiei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai