Auto
masajul reprezinta masajul facut de o persoana asupra propriului sau corp. Daca este efectuat in mod igienic, automasajul devine o metoda generala de ingrijire a sanatatii si de combatere a oboselii. Are avantajul ca poate fi executat de oricine, oriunde, oricand si la orice varsta, cu conditia sa fie bine cunoscute manevrele de masaj si eventualele contraindicatii ale acestora. Manevrele de
automasaj sunt, in general, cele descrise la masaj, adica: netezirea, frictiunea, framantatul, baterea si vibratiile.
Automasajul poate fi inceput de oriunde, dar trebuie sa ne masam intotdeauna spre inima. Se incepe cu degetul mare de la piciorul drept si se respecta urmatorul traseu: mai intai in sus pe piciorul drept, apoi pe cel stang, bratul drept, apoi bratul stang (in sus), abdomenul si partea inferioara a spatelui (in sus); partea superioara a spatelui si umerii (in jos), capul, ceafa si gatul (de sus in jos).
Automasajul ar trebui facut zilnic, usor si progresiv, fara violenta. Pentru controlul miscarilor, este bine ca automasajul sa se faca in fata unei oglinzi.
La automasaj ca si la masaj, atmosfera de liniste conteaza foarte mult. Este bine sa nu se faca intreruperi in timpul automasaj ului. Automasajul este un stimulent important de intretinere a sanatatii la varstnici. in acest caz se utilizeaza frictiunea, care se poate aplica pe toate regiunile corpului sau partial. Nu se recomanda folosirea cremelor sau a altor unguente. Automasajul se efectueaza numai cu mainile curate si complet uscate. Pozitia automasajului pentru varstnici se recomanda a fi foarte comoda, de obicei culcat la orizontala, locul de desfasurare fiind patul. Pentru varstnici nu se recomanda eforturile prea mari, lucrul in pozitii incomode (mai ales cu capul in jos) si durata prea lunga a automasajului.
Aceste manevre de automasaj au ca scop principal revitalizarea celulara sau mentinerea vitalitatii celulelor, prin revitalizarea vasodilatatiei in zona de influenta a manevrelor. Se recomanda ca acest automasaj sa fie efectuat de cei varstnici zilnic, daca au avizul medicului. in timpul efectuarii automasajului se recomanda sa audiem un program de
muzica (in functie de preferinte). Pentru insusirea tehnicii automasajului este necesar sa solicitam lamuriri din partea personalului medical.
Automasajul poate fi efectuat:
- dimineata, dupa desteptare;
- inainte de a lua micul dejun;
- dupa evacuarea intestinelor.
La incheierea sedintei de masaj sau automasaj si uneori chiar in timpul executarii lui, se recomanda sa intercalam cateva miscari de respiratie si de relaxare, pentru a combate tendinta de blocare a toracelui, de stanjenire a circulatiei si de incordare a muschilor.
Atunci cand este posibil, m asocia automasajul, cu baile de aer si lumina, de soare si apa, care contribuie la calirea corpului.