incaltamintea are, de asemenea, o mare importanta pentru sanatatea omului. incaltamintea are urmatoarele roluri:
- de a evita traumatismele mecanice ale picioarelor
- de a evita contactul cu asperitatile solului
- de a feri picioarele de murdarie
- de a proteja picioarele impotriva frigului si umezelii.
Pentru a-si indeplini aceste roluri, incaltamintea trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- sa respecte conformatia anatomica a piciorului, tinand seama ca in timpul mersului acesta se alungeste
- sa fie cat mai lejera, anterior permitand miscari ample ale degetelor si cat mai stransa posterior, pentru a fixa cat mai bine piciorul si a nu permite devierile de la normal, fapt care ar putea fariza producerea de entorse sau luxatii
- sa nu fie prea larga, deoarece produce frecarea piciorului in timpul mersului si farizeaza aparitia inflamatiilor, dar nici prea stramta, deoarece produce tulburare in circulatia sangelui, cu aparitia de dureri si oboseala, ranirea si chiar deformarea piciorului. Pe timp de iarna o incaltaminte stramta farizeaza degeraturile. incaltamintea incorecta este adesea cauza unor suferinte care ingreuneaza mersul
- sa fie flexibila pentru ca piciorul sa se poata indoi nestanjenit
- tocul sa nu depaseasca o inaltime de 2-3 cm si sa aiba o suprafata larga de sprijin. Tocurile inalte ale pantofilor, la femei, cu pozitia anormala a picioarelor pot sa corespunda perfect ultimelor cerinte ale modei, dar nu trebuie sa se uite ca ele produc scurtarea tendonului lui Achile, dau
nastere la degenerarea muschilor gambei, farizeaza aparitia piciorului plat, a bataturilor si chiar a unor suferinte in abdomenul inferior. De asemenea, uneori miscarile articulatiei gleznelor sunt nesigure, putand duce la entorse.
Dat fiind cele aratate, se impune ca o necesitate ca femeile sa limiteze purtarea pantofilor cu toc inalt exclusiv la ocazii deosebite, iar in activitatea zilnica, sa poarte incaltaminte sanatoasa. Picioarelor umflate, obosite de mers indelungat, le este intotdeauna binevenita o baie calda.
- in timpul sezonului cald, incaltamintea va fi usoara, permitand o buna aerisire a picioarelor. Pe timp de vara se recomanda sa umblam desculti, pe iarba, pe nisip sau in casa pe cor.
- in timpul sezonului rece, incaltamintea trebuie sa asigure picioarelor caldura necesara, si sa le fereasca de umezeala. Picioarele trebuie sa fie intotdeauna calde si uscate, fiindca prin reteaua de nervi, de la ele pornesc trasee direct la cavitatea bucala si nazala. Din aceasta cauza racim atat de usor cand ne e frig la picioare. Frigul si umezeala sunt cauze farizante ale racelilor.
- incaltamintea va fi confectionata din piele, aceasta fiind cel mai bun material. Talpa poate fi confectionata din piele, din cauciuc, din material plastic poros.
- incaltamintea va fi mentinuta in perfecta stare de curatenie, prin indepartarea murdariei. Fetele r fi unse, pentru asigurarea supletei, si lustruite. in perioada de neutilizare, incaltamintea va fi aerisita si uscata.
- Este recomandabil ca in activitatea zilnica sa existe la indemana una sau mai multe perechi de pantofi, care r fi purtate alternativ. Astfel deficientele produse piciorului de una din perechi, r fi menajate de celelalte perechi, putand fi astfel evitate anumite defecte. Acasa se r purta papuci de casa.
- Este recomandabil ca ciorapii sa fie schimbati zilnic.
- incaltamintea, pe langa faptul ca trebuie sa fie rationala, sa asigure conditii inice pentru picioare, trebuie sa fie si estetica, frumoasa.
- Igiena incaltamintei este asigurata de buna
igiena a picioarelor.