Omul sanatos are capacitatea de a se adapta in bune conditii la variatia conditiilor de mediu (realitatea in mijlocul careia se afla si traieste).
Omul infrunta in aceeasi masura frigul deprimant al intinderilor polare, ca si soarele ucigator al ecuatorului.
Cei care nu se adapteaza variatiilor de presiune si temperatura, umezelii, curentilor de aer, radiatiilor solare, agentilor patogeni, sufera si se imbolnavesc mult mai repede de anumite boli (ale cailor respiratorii, sinuzite, otite ca si boala reumatismala in multitudinea de ipostaze in care se prezinta aceasta).
Organismul care se adapteaza cu usurinta si-si pastreaza starea de sanatate in conditiile actiunii asupra sa a unor factori externi, se numeste in mod conventional calit\".
Din punct de vedere biologic, calirea este procesul datorita caruia, folosindu-se de o serie de factori naturali ca aerul, apa, radiatiile solare, variatiile de temperatura, omul reuseste sa sporeasca rezistenta organismului fata de agentii agresivi ai mediului in care traieste (schimbarile bruste ale conditiilor atmosferice si agentii infectiosi) si, in final, isi imbunatateste starea de sanatate.
Procesul de calire are la baza urmatoarele principii:
1. Principiul precocitatii. in virtutea acestui principiu, calirea trebuie sa inceapa inca de la varsta frageda, din copilarie. Din primii ani, copin trebuie obisnuiti cu aerul rece, cu apa rece, cu vantul, cu variatiile de temperatura etc.
2. Principiul gradatiei. Conform acestui principiu, calirea trebuie sa se desfasoare in etape, deci progresiv.
3. Principiul continuitatii. Procesul de calire trebuie practicat in tot timpul anului, in toate anotimpurile. Procesul de calire nu trebuie intrerupt, caci prin intrerupere se ajunge la pierderea suportului fiziologic si a reflexelor conditionate pe care le-am obtinut.
5. Principiul variabilitatii excitantilor. in procesul de calire trebuie utilizati cat mai multi factori excitanti, variindu-i cat mai mult posibil, ceea ce se va solda in final cu o solicitare generala si globala a factorilor ce contribuie la sporirea rezistentei organismului.
6. Principiul individualizarii. Mijloacele de calire r fi aplicate in mod diferentiat, in functie de varsta, sex, starea generala a organismului si de particularitatile sistemului ners, factori care in final fac din fiecare individ un unicat.
7. Folosirea rationala a factorilor naturali, clima, apa, aerul, temperatura mediului ambiant, razele soarelui, curentii de aer etc, reprezinta metode sigure, verificate, lipsite de riscuri (daca se respecta anumite reguli), pentru calirea organismului.
Calirea organismului cu ajutorul aerului mai poarta denumirea de baie de aer. Baile de aer se desfasoara, de preferat, in aer liber, intr-un costum cat mai sumar, pentru a expune o cat mai mare parte a suprafetei pielii corpului. in acest mod sunt stimulate diverse functii ale pielii. Este indicat ca baile de aer sa inceapa in casa, intr-o camera aerisita in prealabil la o temperatura de 20-22A°C; ulterior se efectueaza cu fereastra deschisa, in cele din urma pe balcon sau veranda si chiar in curte sau gradina. Este de preferat sa incepem baia de aer in sezonul cald, cu o durata de 5-l0 minute, treptat putand fi prelungita pana !a 30 minute zilnic. inainte de a incepe baia de aer este indicat sa executam o scurta incalzire a corpului prin miscari de gimnastica, fara a se ajunge la transpiratie; miscarile pot fi continuate in timpul baii de aer. Dar nu trebuie sa se ajunga la exagerari. Daca temperatura corpului coboara prea mult si apare senzatia de frig, baia se intrerupe si se iau masuri de incalzire prin masaj si acoperirea corpului cu imbracaminte adecvata (halat de casa).
Calirea cu ajutorul radiatiilor solare. intre aceste radiatii, in primul rand trebuie avute in vedere radiatiile calorice, radiatiile luminoase si radiatiile ultraviolete. Soarele mai emite raze cosmice, raze gama si raze X, filtrate de atmosfera terestra, mai ales de stratul de ozon al ei. Radiatiile calorice au multiple influente farabile asupra organismului, prin asigurarea energiei calorice necesare dezltarii proceselor vitale, prin farizarea functiilor meolice, prin farizarea schimburilor celulare, prin conditionarea circulatiei.
Radiatiile luminoase au si ele actiuni cat se poate de complexe asupra vietii si implicit asupra sanatatii. Radiatiile luminoase influenteaza functionalitatea sistemului ners central cu repercusiuni asupra comportamentului si chiar asupra structurii psihice a omului.
Lumina solara conditioneaza bioritmurile, fiind cel mai puternic sincronizator al acestora. Lipsa de lumina exercita influente negative asupra dezltarii intelectului.
Radiatiile
ultraviolete au urmatoarele actiuni farabile asupra sanatatii:
- activeaza ergosterolul care este transformat in vitamina D, vitamina cu rol important in meolismul calciului si fosforului;
- influenteaza respiratia, digestia, circulatia, functionalitatea sistemului ners ca si a glandelor cu secretie interna;
- stimuleaza aparitia melaninei in stratul bazai al pielii, care duce la bronzarea pielii. Acest pigment confera pielii o actiune de protectie impotriva radiatiilor ultraviolete prea intense.
Radiatiile ultraviolete sunt de trei tipuri:
- Tip A, cu durata cea mai mare, nu sunt ecranate de sticla. Ele proaca o bronzare rapida, trecatoare, dar cauzeaza o imbatranire prematura a pielii si scaderea autoapararii acesteia, generand cancerul pielii.
- Tip B, proaca o bronzare pentru o perioada mai lunga, dar ne pot imbolnavi de cancer al pielii. Sunt ecranate de sticla.
- Tip C, sunt cele mai scurte si sunt foarte periculoase pentru piele si ochi.
Intensitatea razelor ultraviolete variaza in functie de urmatorii factori:
1. in functie de latitudine (cu cat soarele este mai sus si radiatiile sale cad mai vertical, cu atat ultravioletele sunt mai intense). Motiv pentru care la ecuator razele soarelui sunt mai bogate in ultraviolete decat in zonele temperate. Actiunea ultravioletelor este de circa 5 ori mai puternica la tropice decat in Europa de Nord. in tara noastra luna iunie este cea mai bogata in ultraviolete dintre toate lunile anului.
2. in functie de anotimp. Intensitatea lor este mai mare vara decat iarna
3. in functie de perioada diurna. Razele ultraviolete de tip A sunt prezente de a lungul intregii zile. Cele de tip B sunt active intre orele 9 si 15, cu un maximum la ora 14. Razele de tip C sunt oprite deocamdata de stratul de ozon.
4. in functie de altitudine, ultravioletele sunt mai bogate la munte decat la mare. Cantitatea de raze ultraviolete creste cu 4% la fiecare 300 de metri.
5. in functie de puritatea aerului. in cazul poluarii atmosferice, ultravioletele sunt mai reduse.
6. in functie de fenomenele de reflexie si refractie. Ultravioletele sunt mai bogate pe suprafetele albe - pe nisip, zapada - ca si pe suprafete lucii - apa, gheata.
Sensibilitatea organismului uman fata de razele ultraviolete depind de urmatorii factori:
1. De varsta. Copin si batranii sunt mai sensibili decat adultii.
2. De sex. Femeile sunt mai sensibile decat barbatii.
3. De anotimp. Vara sensibilitatea la ultraviolete este mai redusa decat iarna
4. De starea de sanatate si fiziologica. Hipertensivii, hipertiroidienii si femeile in perioada premenstruala au o sensibilitate mai crescuta.
5. De rasa. Cei din rasa alba au o sensibilitate mai crescuta decat cei din rasa neagra.
Este necesar sa precizam ca razele solare mai proaca urmatoarele efecte negative asupra organismului: arsuri, insolatii si deshidratari. Dat fiind cele aratate, este necesar sa precizam ca putem profita din plin de binefacerile razelor solare daca respectam urmatoarele reguli:
1. Cura este bine sa nu fie facuta la intamplare, ci numai la indicatiile medicului, avand in vedere ca nu se aseamana om cu om in ceea ce priveste meoiizarea radiatiilor solare. Acest lucru este obligatoriu pentru copii, batrani si bolnavi. Baile de soare sunt contraindicate la bolnavii cu afectiuni psihice, pulmonare cronice si cei cardiovasculari.
2. Expunerea la soare trebuie sa fie progresiva si fara excese, evitand orele cele mai periculoase (intre orele 11 si 16). Se va incepe cu expuneri de 5 minute pe fata si pe spate, aceasta durata sporind a doua zi la 10 minute si in continuare pana la o ora si jumatate, doua ore de expunere.
3. Baia de soare trebuie sa se faca dupa un dejun usor si sa se termine cu o ora inainte de masa. Ea poate fi reluata dupa ora 16 si nu mai devreme de doua ore dupa masa de pranz. Trebuie avut in vedere ca expunerea la soare si caldura duce la pierderi importante de apa si saruri
minerale prin evaporare la nivelul pielii. in mod reflex, secretiile digestive (in special sucul gastric) scad si isi reduc activitatea. Pentru aceste motive se recomanda ca la mese (pe plaja) sa se consume cantitati sporite de lichide (supe, lapte, iaurt, fructe, sucuri, ape minerale carbogazoase, ceai cu lamaie, bauturi racoritoare acidulate).
4. Este util sa protejam capul impotriva actiunii directe a razelor solare cu ajutorul umbrelelor sau al palariilor.
5. Este necesar sa protejam ochii cu ochelari de soare.
6. Sa nu ne expunem la soare cu corpul ud, mai ales cei cu pielea sensibila, deoarece pielea umeda sporeste iradierea.
7. Dupa baia de soare este indicat sa se faca un dus cu apa curata.
8. Pielea trebuie protejata cu creme speciale de protectie. Dupa studiile unor oameni de stiinta americani de la Centrul de Boli Canceroase din New York, cremele de protectie nu protejeaza pielea impotriva cancerului. Aceste creme nu filtreaza de fapt razele ultraviolete de tip A, care sunt principala cauza a aparitiei tumorilor maligne a pielii. Ele protejeaza impotriva arsurilor produse de soare cauzate de razele ultraviolete de tip B.
9. Cei care fac baie de soare la mare sau la munte trebuie sa fie de doua ori mai prudenti; acolo efectul razelor de soare este mult mai puternic.
10. in timpul expunerii la soare e de preferat sa nu stam nemiscati, ci sa ne miscam cat mai mult (plimbari, alergari, jocuri). Nu uitati ca bronzul cel mai frumos se obtine in timpul miscarii.
11. Nu starea de confort trebuie sa decida durata expunerii la soare. Cand apar senzatii neplacute, de obicei este prea tarziu. Cand pielea se inroseste si este dureroasa, unsorile de proteine nu mai slujesc la nimic. Pe cat de pline de foloase pot fi razele solare, daca sunt gresit administrate pot proca si celui sanatos dureri de cap, greturi, nerzitate, insomnii, arsuri.
12. Daca totusi expunerea corpului la soare nu a fost facuta in mod treptat, evitandu-se excesele si drept urmare au aparut o serie de fenomene ca, stari febrile sau subfebrile, arsuri,
greturi sau varsaturi, se impune intreruperea bailor de soare si prezentarea de urgenta la medic.
Cunoasterea de catre fiecare individ a propriei sensibilitati la actiunea soarelui este esentiala pentru prevenirea accidentelor neprevazute.
Calirea cu ajutorul apei se bazeaza pe aplicarea ei externa pe suprafata corpului. Cele mai obisnuite cai, prin care apa actioneaza asupra organismului sunt:
- excitatia termica, care este conditionata in mod exclusiv de temperatura, in functie de temperatura apei, baile pot fi reci, calde si de aburi
- excitatia mecanica, care este data de presiunea mecanica a apei. Dusul scotian este un procedeu clasic de calire a organismului, dar si de tratare a unor afectiuni (obezitate, stari depresive, astenie fizica si psihica,
constipatie cronica) care foloseste atat excitatia termica, cat si cea mecanica. Dusul scotian consta in proiectarea in jet plin a apei la o distanta de 3 metri, la o temperatura de 30-40\"C. Ciclul se repeta de 2-4 ori, el da o senzatie deosebita de reconfortare fizica si psihica.
La calirea organismului cu apa, trebuie sa tinem seama de urmatoarele reguli:
1. Procedeele de calire prin apa trebuie facute gradat, atat ca timp, cat si ca intensitate si trebuie sa fie strict individualizate.
2. Calirea cu ajutorul apei nu trebuie facuta la intamplare, ci numai la indicatia medicului. Va trebui sa tinem cont de varsta, de starea de sanatate si sensibilitate a organismului. Este contraindicat in bolile cardio-vasculare, indeosebi in
hipertensiunea arteriala, in afectiunile pulmonare acute, in unele boli
renale si hepatice, reumatism, boli psihice; varstnicii trebuie sa foloseasca cu precautie calirea cu apa.
3. Calirea cu ajutorul apei trebuie practicata in conditii de respectare a unei ritmicitati, a unui orar, stiut fiind faptul ca aceste bai duc la crearea unor noi reflexe conditionate si a unor noi solicitari din partea organismului (mai ales in cazul bailor de aburi).
4. Nu este indicat sa facem bai in conditii de stomac supraincarcat, deci dupa mese copioase sau sub influenta bauturilor alcoolice.
5. Calirea cu ajutorul apei se poate face acasa (in cada, sau la dus), in locuri special amenajate (bazine, stranduri, piscine, bai de aburi, saune) si in natura (rauri, iazuri, lacuri si la mare). In toate cazurile, dar mai ales in cazul bazinelor, piscinelor, strandurilor, m avea grija ca apa sa fie purificata prin dezinfectare, iar in cazul raurilor, iazurilor, lacurilor, apa sa nu fie poluata.
6. Nu intrati in apa daca sunteti prea incalziti si nici daca aveti senzatia de frig. In primul caz se sta la umbra, pana organismul se racoreste, iar in al doilea caz faceti cateva exercitii de incalzire. inainte de a intra in apa, udati-va mai intai bratele, pieptul si picioarele, pentru a obisnui corpul cu temperatura apei.
La primul semn de pielea gainii\", iesiti imediat din apa si schimbati-va costumul ud, preintampinand astfel o raceala. Dupa baie nu va odihniti la umbra si nici nu faceti plimbari lungi sau eforturi mari,
7. Calirea cu ajutorul apei in bazine, stranduri, piscine, rauri, lacuri, iazuri, la mare este ajutata in mod substantial de baile de soare, baile de aer si de miscare (plimbari, alergari, jocuri sportive). Medicul olandez HERMAN
BOERHAAVE (1668-l738) a spus: Las dupa mine trei mari medici, care r preveni mai multe boli, decat am vindecat eu vreodata: exercitiul fizic, apa si dieta\".
8. Calirea organismului cu ajutorul apei de mare prezinta in plus urmatoarele avantaje:
- apa de mare, prin ionii si oligoelementele pe care le contine, exercita variate efecte benefice asupra organismului
- aerul de pe malul marii are o puritate deosebita, puritate intalnita pe crestele montane
- valurile marii exercita asupra pielii un masaj ritmic
- aerul marii contine aerosoli pe care-i inspiram si care au un efect benefic asupra organismului
- contrastul dintre temperatura apei si temperatura aerului actioneaza in mod farabil asupra circulatiei periferice, asupra respiratiei si functionarii inimii.