Locuinta este spatiul in care omul traieste cea mai mare parte din timpul etii sale (peste 60%). Ea este un element esential in dezvoltarea fizica si psihica a indidului si a familiei. Notiunea de locuinta cuprinde, pe langa spatiul de locuit si anexele acesteia ca si toate dotarile edilitar-gospodaresti, instalatiile Si dispozitivele necesare pentru orice gospodarie.
Functiile unei locuinte, raportate la indid si familia sa, sunt urmatoarele:
- Protectia contra intemperiilor si fenomenelor naturale. O locuinta
buna ne apara de intemperii (frig, umiditate, arsita, vant, furtuna). Este bine
stiut ca o locuinta rece, umeda, in care nu patrunde lumina, aerul, soarele, favorizeaza aparitia diferitelor, boli.
- Siguranta indidului si a familiei sale. Omul cand se intoarce acasa, dupa o zi de munca, asteapta de la locuinta sentimentul ca aici se afla in siguranta, ca ea este o oaza de liniste. Acasa trebuie sa ne simtim eliberati de un mediu inconjurator incarcat de excitanti neconvenabili. Locuinta, cei patru pereti ai nostri\", trebuie sa ne asigure conditiile de a ne elibera de sub
tensiunea acumulata in timpul zilei si de a ne redobandi energia pentru a face fata necesitatilor zilei urmatoare.
- Satisfacerea nevoilor fiziologice se realizeaza prin incalzirea suficienta, iluminat natural si artificial optim, protectie contra zgomotelor, dimensionarea corespunzatoare a camerelor de locuit si a spatiilor auxiliare, dotarea cu echipament tehnico-edilitar (energie electrica, apa poila, canalizare, baie).
- Satisfacerea nevoilor psihice si sociale inseamna satisfacerea unei eti familiale normale, a relatiilor sociale ale familiei si indidului, asigurarea linistii. Locuinta trebuie sa aiba un aspect agreabil si sa asigure confortul necesar.
- Pastrarea sanatatii. Pe langa rolul de a ne apara de frig si umezeala, locuinta trebuie sa asigure patrunderea in interior a luminii, aerului si soarelui, sa asigure conditii de
igiena (apa poila, canalizare, bate, posibilitate de indepartare a reziduurilor menajere) si conditii de odihna si recreere.
Pentru locuinta igienica au fost silite o serie de conditii. In practica, aceste conditii sunt destul de greu de realizat, mai ales in situatia actuala, cand se simte o acuta criza de locuinte:
- in locuinta trebuie sa patrunda cat mai multa lumina naturala, adica razele soarelui cat si lumina difuza. Lumina naturala este necesara nu numai vederii, ci si pentru a ridica tonusul psihic si a sustine ritmurile biologice ale organismului. Din aceasta cauza camerele de zi trebuie sa fie orientate spre soare.
- Locuinta, pentru a fi placuta si conforila, trebuie sa satisfaca anumiti factori de confort, cei mai importanti fiind: temperatura, umiditatea si teza curentilor de aer. Confortul termic se raporteaza intotdeauna la temperatura simtita, care depinde de temperatura mijlocie a aerului incaperii si de temperatura mijlocie a peretilor care o marginesc. Cu cat temperatura mijlocie a aerului din incapere (de regula 20-22A°C) este cu 3-5\'C mai mare decat temperatura peretelui opus sursei de incalzire, cu atat caldura cedata de corpul uman este mai uniforma. Daca schimbul de caldura dintre organism si mediul ambiant este cel normal, temperatura corpului va scadea, instalandu-se o stare de disconfort termic, caci organismul omului este mai sensibil la frig decat la caldura. Umiditatea este un alt factor de mediu, care la excese - langa extreme -supune organismul uman la eforturi de-a se termoregla. Corpul uman radiaza caldura si emana vapori de apa. Daca omul sta intr-un spatiu foarte cald nu mai poate radia caldura proprie si astfel apare pericolul unei acumulari de caldura care poate genera imbolnari. Pentru termoreglare corpul dispune de mecanismul racirii prin transpiratie. Daca aerul din camera este cald si saturat cu vapori de apa, omul nu se mai simte bine,
transpiratia nu se mai evapora, impiedicand respiratia pielii. Prin respiratie si transpiratie un adult in repaus produce 50-60 grame de apa intr-o ora, iar daca lucreaza, pana la 150 grame. Pentru a usura transmisia caldurii de la corpurile de incalzire in intreaga incapere si pentru a asigura transmisia de caldura si preluarea apei de transpiratie de la organism, trebuie ca aerul din interior sa se deplaseze cu o teza de 0,15-l,3 m/s, lucru realizabil prin faptul ca se circula pe usi si ca, atentie, nu e bine a etansa locuintele - in sistem bancar.
- Locuinta trebuie sa aiba un bun iluminat artificial. Cel mai indicat iluminat pentru camerele locuintei este cel combinat, dintre lampa din tavan (iluminat general) si iluminatul local (veioze, aplice, lampadare). Ideala este lumina artificiala care imita pe cea a zilei si nu lumina colorata in rosu, albastru sau in alte culori. Iluminatul trebuie sa fie astfel distribuit incat sa nu dea umbre. Colturi puternic iluminate dintr-o camera cu cele slab iluminate duc la obosirea ochilor datorita solicitarilor permanente la acomodare. De asemenea, este important de a se inlatura actiunea de orbire sau stralucire a corpurilor luminoase. Pentru aceasta lampile nu se vor aseza pe directia vederii, iar becurile vor fi protejate cu abajururi.
- Camerele nu trebuie sa fie prea mici si sa nu fie supraaglomerate. Oameni nu isi dau seama, dar prea multe lucruri intr-o camera sunt o sursa teribila de stres. Ordinea intr-o locuinta, oriunde ar fi situata, indiferent de marimea et, este un lucru fundamental. Ordinea este secretul confortului de acasa. intr-o locuinta toate lucrurile, de la cele mai mari pana la cele mai mici, trebuie sa fie aranjate, cat mai frumos si mai functional pentru ca ceasurile petrecute acasa sa fie ceasuri de tihna, caldura si liniste.
- Fiecare locuinta destinata unei familii formate din 34 persoane este necesar sa aiba:
- o camera de zi
- unul sau doua dormitoare.In cazul in care familia are copii, una din camere va fi camera copiilor. Aceasta camera trebuie sa fie cea mai insorita incapere a locuintei. Fratii si surorile necesita macar de la varsta de 8-l0 ani camere separate- Daca spatiul este mai redus, o camera poate avea functia de camera de zi - dormitor si va ser functional intereselor familiei, bunei desfasurari a conetuirii, izolarii la nevoie, primirii de musafiri.
Camera combinata - camera de zi-dormilor (cu colt de recreere si de odihna, o zona de lucru si un pat) serveste si persoanelor singure care nu au decat o garsoniera. in acest caz, spatiul va fi despartit prin pereti mobili care se pot ridica la nevoie si mai ales in cursul zilei. Acelasi lucru se poate face si in cazul cand avem o singura camera pentru copii si avem un baiat si o fata.
Culoarea peretilor este un factor important al ambiantei si luminozitatii incaperilor. Culorile deschise dau senzatie de largime, nu ne simtim inghesuiti si ne dau o stare psihica agreabila. In camera de zi si in camerele cu insorire mai redusa, mai intunecoase se recomanda culori calde, mai deschise si mai luminoase ca portocaliu, galben si rozul foarte pal. in dormitoare se prefera diferite nuante de verde sau albastru.
Efectele psihice ale culorilor asupra noastra sunt urmatoarele:
- Rosu - da senzatia de caldura, excita, stimuleaza intelectul
- Portocaliu - da senzatia de optimism, veselie, stimulator emotional
- Galben - exprima satisfactie, admiratie, caldura, dinamism. Este cea mai vesela culoare.
- Verde - da senzatia de liniste, indeamna la contemplare, favorizeaza asociatiile de idei. Este o culoare rece, placuta, calmanta. Da impresia de prospetime.
- Albastru - este cea mai rece culoare. Da senzatia de liniste interioara, de calm, indeamna la reverie. Este o culoare odihnitoare.
- Culoarea alba reflecta cel mai bine lumina (80%), dar nu este indicata deoarece nu da o stare psihica agreabila. Este o culoare obositoare. Nu este indicat ca peretii camerelor sa fie vopsiti in uleiuri sau acoperiti cu tapete, deoarece se astupa porii materialelor de constructie si se reduce astfel schimbul de aer prin infiltratie naturala.
Este bine ca fiecare membru al familiei sa aiba o camera separata, in cazul unui spatiu redus este bine ca fiecare membru al familiei sa dispuna de un coltisor al sau, care sa-i asigure dreptul la o ata particulara.
Tot in cazul unui spatiu redus, masa se poate ser in bucatarie, cu conditia sa fie curat.In toate camerele locuintei, mobilierul trebuie sa fie functional si astfel asezat incat sa lase cat mai mult spatiu liber. Din punct de vedere igienic este recomandabil ca tapiseria mobilierului sa fie acoperita cu huse de in sau bumbac, care se pot intretine usor prin spalare.
Camerele de zi si dormitoarele trebuie sa aiba podeaua acoperita cu covoare sau mochete u colorate, care au rolul de a creea o ambianta placuta si de a absorbi zgomotul pasilor, al manevrarii mobilierului si al diferitelor obiecte. Sunt preferabile 2-3 covoare mai mici, care se pot curata mai usor si mai repede decat un covor mare si greu.
Perdelele trebuie sa aiba o tesatura cat mai rara, pentru a permite patrunderea luminii.
Draperiile vor fi in asa fel montate, incat sa se poata strange pe marginile laterale ale ferestrei pentru a lasa geamurile libere in vederea patrunderii razelor soarelui si a luminii.
Nu este indicat sa se tina in dormitoare te decorative, deoarece in timpul noptii tele consuma oxigen si degaja dioxid de carbon. In schimb, in camerele de zi, tele contribuie la improspatarea aerului prin faptul ca fixeaza dioxidul de carbon si degaja oxigenul.
Vestibulul sau holul reprezinta tamponul dintre locuinta si exterior. Aici patrundem cand venim din afara si ne lasam paltonul, pardesiul, palaria sau caciula, pantofii murdari si cumparaturile. Aici ne schimbam pantofii cu cei de casa si micile bagaje si cumparaturile vor fi duse la locul cuvenit: bucatarie, camara. Podeaua vestibulului nu se indica a fi acoperita cu covoare, deoarece acestea strang praful. Suprafata podelei trebuie bine ingrijita igienic. Ca atare, zilnic, aceasta suprafata va fi spalata. Aspectul holului reprezinta sectiunea de zita a gospodinei. Vestibulul desi are o suprafata redusa, el totusi poate fi dotat cu mobilierul necesar: cuier pentru agatat hainele, un suport pentru pantofi, un suport pentru umbrele, o masuta pentru primul popas al obiectelor cumparate si o oglinda pentru controlul tinutei.
Bucataria, prin functia sa de incapere in care se prepara alimentele necesare familiei, trebuie sa realizeze salubritatea si igiena produselor preparate. Din aceasta cauza bucataria trebuie intretinuta intr-o perfecta stare de curatenie. Resturile de alimente pe tacamuri, pe suprafetele mobilierului, pe podea, pe perete, pe masina de gatit sunt rau mirositoare si constituie un mediu de dezvoltare al microbilor. Resturile favorizeaza si dezvoltarea mustelor, gandacilor si chiar al rozatoarelor. Pentru a preveni o serie de neplaceri este necesar sa se ia urmatoarele masuri:
- reziduurile menajere se colecteaza intr-o galeata sau un recipient special, acoperit obligatoriu cu capac si se evacueaza zilnic
- dupa golirea reziduurilor galeata se spala bine cu apa si cu soda, iar periodic se dezinfecteaza
- pe timp de vara, pentru a nu permite mustelor sa intre in bucatarie se monteaza, la ferestre, plasa de sarma cu ochiuri convenabile
- reziduurile organice depuse pe pardosea, mobilier, masina de gatit se indeparteaza imediat prin spalare
- apa utilizata in bucatarie trebuie sa fie poila
- se vor lua masuri pentru distrugerea mustelor, gandacilor si rozatoarelor intrucat acestea sunt carausi ai microbilor pe care ii depun pe alimente
- in bucatarie sau camara nu se vor tine sticle sau cutii cu substante dezinfectante, insecticide, soda etc.
- substantele organice cazute pe suprafata masinii de gatit, neindepartate la timp, se carbonizeaza prin ardere, producand substante deosebit de nocive ca acroleina si hidrocarburile cancerigene
- alimentele usor alterabile se pastreaza la frigider. La depozitarea lor in frigider se va respecta urmatoarea regula: alimentele care se servesc ca atare (branza, sunca, mezeluri, fructe) sa nu na in contact cu alimentele care vor fi preparate prin foc (fierbere, prajire, coacere)
- bucataria va fi iluminata corespunzator pentru a eta obosirea ochilor si unele accidente ca taierea degetelor
- in bucatarie nimic nu se face cu mainile murdare si nu se trece de la o operatie murdara, ca spalarea legumelor, la alta curata, ca taierea fripturii sau a painii. inainte de o astfel de operatie, mainile se spala bine cu apa si sapun
- dupa serrea mesei, vesela si tacamurile se spala cu apa si detergenti speciali pentru bucatarie sau cu praf de curatat Nu se folosesc detergenti pentru rufe la spalatul veselei si a tacamurilor. Nimic nu trebuie sa ramana necuratat si nepus in ordine
- trebuie asigurata o buna aerisire a bucatariei pentru indepartarea gazelor si a vaporilor noci. Este bine sa montam deasupra masinii de gatit o hota cu tiraj natural care sa absoarba caldura, fumul si vaporii, ventiland aerul in permanenta. Pe timpul pregatirii mesei se va tine geamul deschis (vara) fie intredeschis cand anotimpul este mai rece. Ideal este ca geamul sa aiba o ferestruica, in partea de sus, care sa fie permanent deschisa. in aceasta ferestruica se poate monta un ventilator. Aspectul general al bucatariei trebuie sa fie vesel, luminos, primitor si conforil, facand ca munca monotona si obositoare desfasurata sa dena pe cat posibil o actitate agreabila, si de ce nu
chiar placuta.
Aceeasi importanta prind curatenia trebuie acordata si incaperii anexa a bucatariei - camara. Iata cateva reguli pe care trebuie sa le respectam:
- in camara se introduc numai alimente sortate. Aranjarea alimentelor se face in asa fel incat alimentele de tipuri diferite sa nu na in contact direct. Alimentele vor fi pastrate in pungi, cutii, ladite
- asa cum am mai aratat, in camara nu se depoziteaza substante toxice
- pentru combaterea gandacilor, mustelor, rozatoarelor, moliilor de faina, gargaritelor, periodic, dupa ce camara se curata bine, se face dezinsectia. Aceasta operatie se face cu substante din comert, destinate acestui scop, respectandu-se intocmai instructiunile de utilizare. Se va avea grija ca alimentele sa nu intre in contact cu aceste substante. Dezinsectia nu se practica decat daca este nevoie. Pentru combaterea rozatoarelor se pot folosi si curse si capcane cu diferite momeli
- camara trebuie sa aiba o buna aerisire
- in camara nu trebuie sa intre vaporii de apa si mirosurile de la bucatarie. Pentru aceasta se va tine usa inchisa.
Baia trebuie sa dea direct in vestibul fara sa se mai treaca prin alte incaperi. Este de dorit ca baia si WC-ul sa fie in incaperi diferite. Este bine ca fiecare camera de baie sa fie dotata si cu un bideu (in cazul in care WC-ul este separat de baie, langa acesta trebuie sa existe si un bideu si o chiuveta). Despre superioritatea dusului sau a baii am mai vorbit. Ideal este sa existe o baie (cada) prevazuta cu dus. Baia trebuie sa aiba podeaua dintr-un material care se curata usor, ciment, gresie. Montarea unei draperii de material plastic in dreptul cazii sau a dusului este necesara pentru a se eta stropirea si umezirea intregii camere de baie. Cand camera de baie este prevazuta numai cu dus, este necesar ca sub el sa se aseze un gratar de lemn sau de masa plastica, care eta contactul picioarelor cu gresia sau cimentul pardoselei. in acelasi scop, se pune un gratar si la iesirea din cada. Fiecare obiect sanitar (vana, chiuveta) trebuie sa fie prevazut cu sifoane de scurgere. Pentru a eta electrocutarile, atat intrerupatorul cat si prizele se aseaza numai pe peretii exteriori, langa usa.Incaperea camerei de baie cat si obiectele din ea trebuie mentinute intr-o stare de perfecta curatenie, pentru a preveni posibilele imbolnari si mirosuri neplacute. In baie trebuie sa existe o buna ventilatie naturala sau artificiala. Cada de baie, bideul, chiuveta se spala bine dupa fiecare utilizare si saptamanal se dezinfecteaza. Dupa utilizarea camerei de baie, aceasta trebuie sa fie aerisita, pentru a se indeparta aerul ciat cu mirosuri si vapori de apa.
Mirosul din baie va fi mereu proaspat, daca pe o mobila aflata acolo se pune un buchet de te medicinale: menta, sale, lavanda. E cel mai bun deodorant pentru toaleta.
Se va acorda o atentie deosebita WC-ului prin spalare si dezinfectare. Dezinfectarea se poate face cu solutie de cloramina, bromocet, lapte de var sau clorura de var. Aprinderea unui chibrit deasupra WC-ului inlatura un miros oricat de greu.
Mentinerea unei stari de curatenie si de igiena in camera de baie are o importanta deosebita. Prima impresie pe care ti-o faci cand intri in casa unui om este aceea dupa ce camera de baie si bucataria. Acolo se reflecta curatenia intregii locuinte si harnicia membrilor familiei. Bucataria si camera de baie murdare, datorita caldurilor si umiditatii specifice acestor incaperi, constituie un loc bun pentru conservarea si inmultirea multor microbi. Murdaria din camera de baie si bucatarie inseamna si mirosuri dezagreabile care se pot imprastia in intreaga locuinta.
Pentru a avea o buna stare de sanatate, omul are nevoie de curatenie. Persoanele care traiesc in locuinte neingrijite sunt mai ales atinse de o serie de boli legate de insalubritate ca
febra tifoida,
hepatita epidemica, parazitozele intestinale, dizenteria, furunculozele pielii etc. Curatenia locuintei este o necesitate si ea se intretine prin mai multe operatii, din care unele trebuiesc efectuate zilnic, altele saptamanal, lunar, trimestrial, anual sau la mai multi ani o data. Orientativ, aceste operatii sunt urmatoarele:
Zilnic:
- se deschid geamurile pentru aerisire, se aranjeaza paturile, se sterge praful. Vara tinem fereastra deschisa zi si noapte, ca sa avem cat mai mult aer curat in casa. Iarna aerisim de cateva ori pe zi, mai cu seama dimineata, cand facem curatenia si scoatem asternutul la aer; la pranz dupa ce am strans masa, ca sa iasa mirosul de mancare; si seara inainte de culcare, ca sa respiram in timpul somnului aer curat Aerul din incapere nu trebuie sa aiba o concentratie de dioxid de carbon mai mare de 0,07% (limita maxima)
- se spala pardoseala din hol, bucatarie, baie
- se spala obiectele sanitare si orice recipient murdar
- se indeparteaza reziduurile din casa.
Saptamanal:
- se face curatenie in intreaga locuinta
- se aspira covoarele
- se dezinfecteaza obiectele sanitare din bucatarie, baie, WC
- se scutura paturile, plapumele
- se spala lenjeria de corp. Lenjeria de pat se spala cel putin la doua saptamani
- se curata masina de gatit, frigiderul.
Lunar:
- se curata de praf peretii
- se curata parchetul, cu deplasarea mobilelor si stergerea prafului de sub ele.
Trimestrial:
- se face curatenie generala foarte amanuntita, primavara, vara si toamna
- se spala perdelele, geamurile si tamplaria ferestrelor si usilor
- la curatenia de vara se vor face si micile reparatii ale geamurilor, tamplariei si mobilierului. Se curata cosurile si jgheaburile pentru evacuarea apei de pe acoperis
- se curata covoarele mari in aer liber
- se curata husele care acopera mobila
- se curata parchetul si pardoseala
- se face ordine in dulapuri inclusiv in cele din bucatarie si in rafturile din camara
- debarasati periodic intreaga locuinta de obiecte inutile
- daca este necesar se face dezinsectia.
La 3-5 ani sau dupa necesitati si posibilitati:
- se zugravesc peretii si se vopseste tamplaria
- bucataria si camera de baie trebuie zugrate in fiecare an, cel mult la doi ani
- se lustruieste mobila
- se rascheteaza parchetul.
Curatenia si ordinea intr-o locuinta necesita un volum mare de munca. Dar aceasta munca ne este rasplatita prin asigurarea unui mediu in care sanatatea noastra si a familiei noastre va fi mai bine aparata si promovata. Si asta in conditiile in care ne petrecem o mare parte din ata in locuinta noastra. Chimistul germen Robert Wilhelm Bunsen (1811-l899), in testament, isi sfatuia fiul astfel: sa locuiesti mai presus de posibilitatile tale; sa te imbraci conform posibilitatilor tale; sa mananci mai putin decat posibilitatile tale\".
Prin respectarea regulilor de igiena, locuinta trebuie sa-i ofere omului conditii optime de odihna si refacere a fortelor de munca, pentru intrunirea familiei, cresterea copiilor, asigurarea confortului si a sanatatii precum si conditii agreabile de desfasurare a unor actitati casnice, intelectuale si a unor treburi.
Casa in care locuim, oricat ar fi de modesta si simplu mobilata, trebuie sa fie imbietoare si curata, sa fie bine ingrijita.
Frumosul, placutul si utilul trebuie sa faca parte din atmosfera, din aspectul locuintei noastre.