Mentinerea curateniei corpului constituie o conditie esentiala pentru pastrarea sanatatii.
Pielea constituie invelisul extern al corpului, ea desparte si uneste in acelasi timp corpul nostru cu mediul inconjurator. Ea este formata din tesuturi suprapuse: epidermul la exterior, dermul profund si hipodermul - imediat dedesubt, constituind stratul de grasime. Pielea noastra are misiuni multiple si foarte importante ca:
- rol protector impotri influentelor exterioare (agresiuni mecanice, fizice, chimice si biologice). Prin mobilitatea si elasticitatea sa amortizeaza socurile mecanice, iar prin aciditatea,
grasimea si integritatea sa se constituie intr-o bariera impotri agentilor fizici, chimici si biologici;
- rol de organ de simt. Pielea este un imens camp receptor datorita numeroaselor si riatelor terminatii nervoase libere, care informeaza centrii nervosi superiori asupra proprietatilor obiectelor si fenomenelor cu care organismul vine in contact. Prin posibilitatile de pipaire, prin senzatiile de presiune si durere, de frig si caldura, pielea este un important organ de simt;
- rol de regulator de caldura care se realizeaza prin reteaua de se de sange din tesutul subcutanat;
- rol excretor. Prin glandele sudoripare se elimina din organism apa sub forma de sudoare (sudoarea contine 99% apa si 1% substante solide);
- rol secretor. Glandele sebacee din piele secreteaza o grasime - sebumul care asigura elasticitatea pielii;
- rol respirator. Pielea este un organ ajutator al aparatului respirator, ajutand la eliminarea dioxidului de carbon.
Pielea are o serie de anexe: unghiile, parul, glandele sebacee si sudoripare, terminatiile nervoase, corpusculii tactili si capilarele sanguine. Mentinerea acestor functii ale pielii se poate realiza numai printr-o buna stare de curatenie si igiena.
Pielea ca invelis extern al corpului se murdareste in mod continuu.
- Prin eporarea
transpiratiei lasa pe suprafata pielii o serie de substante, mai ales sub forma de saruri.
- Prin sebumul de pe suprafata pielii retine diversele impuritati din mediul extern, indeosebi pulberile si microorganismele. Murdarindu-se cu diferite pulberi, porii pielii se inchid si prin aceasta functiile de respiratie si excretie sunt mult ingreunate. Alcalinizarea pielii datorita murdariei permite rezistenta si dezvoltarea germenilor cu aparitia unor afectiuni cutanate microbiene, cum ar fi: furuncule, piodermite, scabie, tricofitie etc. Iata de ce, curatirea regulata si constiincioasa a pielii este o premisa indispensabila pentru mentinerea sanatatii. Curatenia pielii se realizeaza cu apa si sapun. Rolul sapunului in procesul de spalare este urmatorul:
- indeparteaza murdaria prin dizolre si indepartare mecanica;
- este un dezinfectant;
- prin actiunea sa detergenta impiedica re precipitarea murdariilor pe suprafata pielii.
Sapunul utilizat trebuie sa fie un sapun special (sapun de fata) cu o reactie neutra sau slab acida (pH-ul sa fie cuprins intre 5,5 - 7,0). Nu se vor folosi sapunuri alcaline deoarece acestea irita pielea. Din acelasi motiv nu se inlocui sapunul cu anumiti detergenti. Nu se recomanda folosirea sapunului la fiecare curatire zilnica a pielii (cu exceptia acelora care muncesc in conditii deosebite), deoarece se indeparteaza stratul protector de sebum de pe piele. Spalarea cu sapun trebuie sa se faca o data sau de doua ori pe saptamana.
Curatenia corporala este de doua feluri:
- Generala, care cuprinde intreaga suprafata a corpului. Ea se recomanda sa se faca zilnic pentru copii si pentru cei care muncesc in medii nocive. Pentru cei ce lucreaza in conditii normale, curatenia generala se face la 2-3 zile.
- Partiala, care se adreseaza numai anumitor parti ale corpului.
- Mainile se vor spala obligatoriu cu apa si sapun, inainte de luarea mesei si dupa folosirea toaletei.
- Fata se spala dimineata si seara si ori de cate ori este nevoie in timpul zilei.
- Igiena bucala - cel mai bun mijloc in profilaxia cariei dentare - se face dupa fiecare masa, dar obligatoriu dimineata si seara. Toaleta de seara a dintilor este cea mai importanta, caci in cursul noptii germenii gurii isi manifesta cel mai intens activitatea daunatoare, fiind impiedicati in timpul zilei de miscarile obrajilor, limbii si buzelor. Cel mai bun mijloc de spalare a dintilor este periuta si pasta de dinti. Toate pastele de dinti sunt bune, dar este de preferat aceea care contine fluor. Timpul minim pentru periajul dentar este de 3 minute. Penajul trebuie sa fie energic si constiincios. Dupa periaj se clateste puternic gura cu apa prin miscari de umflare si dezumflare a obrajilor. Nu utilizati aceeasi periuta mai mult de 3 luni. Nu trebuie uitat ca periuta de dinti este un obiect strict personal. Daca nu aveti conditii pentru a spala pe dinti, un mar mancat la sfarsitul mesei curata dintii si-i albeste. ingrijirea corecta a dintilor contribuie la sanatatea intregului organism.
- Picioarele, care pe parcursul zilei sunt tinute in stransoarea nenaturala a ciorapilor si pantofilor, trebuiesc spalate in fiecare seara. Dupa spalare este bine sa le masam puternic. Aceste actiuni curata si activeaza circulatia sangelui.
- Parul nu trebuie spalat prea des. Prin spalari prea dese se ajunge la uscarea pielii capului sau, din contra, glandele sebacee sunt prea tare stimulate si secretia lor excesi face ca
parul sa fie fara luciu, aspru sau lipicios. Fiecare
trebuie sa gaseasca un ritm de spalare care sa-i fie convenabil. Spalarea parului
se face cu un sampon bland. Este indicat sa nu ne spalam pe cap cu un sampon
prea concentrat. Este folositor pentru par
masajul zilnic cu o perie tare. Nu
utilizati pentru masajul si periatul parului decat peria si pieptenele personal. O
serie de boli ca sifilisul, favusul sau tricofitia &e pot transmite prin acestea.
Chimicalele, caldura excesi, permanentele prea frecvente, pot face parul aspru
sant.
- ingrijirea unghiilor este o necesitate. Murdaria lipita sub marginea unghiilor, pe langa faptul ca este inestetica, este un mediu ideal pentru cresterea si inmultirea a tot felul de microbi. Pentru
igiena unghiilor avem nevoie de:
» sapun si perie de
unghii pentru spalarea zilnica
» pila de unghii pentru a le mentine scurte
» foarfeca sau cleste pentru a le corecta ocazional forma
- Organele genitale se vor spala zilnic
- Regiunea anala trebuie spalata cu apa si eventual putin sapun, dupa fiecare scaun. Daca acest lucru nu este posibil, spalarea se face obligatoriu in fiecare dimineata si seara.
Pentru curatirea corpului se poate folosi atat apa rece (15 - 20\"C) cat mai ales apa calda (32 la 36A°C). Apa rece are un efect de curatenie mai slab decat apa calda si este folosita pentru calirea organismului sau mai ales pentru curatenia partiala (dimineata pe fata si pana la brau, pe maini, pe dinti). Apa calda, constituie apa propice pentru curatenia corpului deoarece:
- are o putere de dizolre mai mare a
sarurilor si murdariei
- produce o sodilatatie cutanata cu o intensificare a circulatiei
- are o actiune calmanta, sedati si da buna dispozitie
Apa prea calda (peste 30A°C) este contraindicata bolnavilor si obezilor. Pentru igiena generala se pot folosi atat dusul cat si cada. Baia in cada prezinta urmatoarele dezantaje:
- se utilizeaza pe toata perioada imbaierii aceeasi apa
- tentatia unei bai fierbinti, prelungite in cada este daunatoare pentru sanatate, in special pentru bolnavii de inima
- este neeconomica, consumand cantitati mari de apa. Utilizarea dusului este de preferat deoarece:
- spalarea se face tot timpul cu apa curata
- ofera posibilitatea riatiei temperaturii apei pe parcursul imbaierii
- face posibila o alternare rapida a apei calde si reci
- jetul de apa are un rol stimulativ, mecanic, asupra pielii prin lovirea de catre stropii de apa proiectati cu putere
- este mai economica, folosindu-se cantitati mai mici de apa.
Dupa spalare, pielea trebuie uscata cu prosoape moi, de preferinta plusate. La utilizarea prosoapelor, trebuie respectate urmatoarele reguli:
- prosoapele trebuie sa fie tot timpul curate
- prosoapele trebuie folosite individual (nu se imprumuta de la persoane straine) pentru a se evita transmiterea unor boli de piele
- este indicat ca pentru fata si pentru picioare sa nu se foloseasca aceleasi prosoape, ci prosoape diferite
- dupa o baie generala, este foarte indicat sa efectuati o frictionare a intregului corp. Aceasta stimuleaza circulatia sangelui, favorizand oxigenarea tesuturilor. Cu un prosop, frictionati- pielea, incepand cu picioarele si continuand cu abdomenul, pieptul si bratele. Frecati- spatele cu prosopul rasucit. Nu frictionati prea tare, ci numai pana ce pielea se inroseste usor.