Prin post, in conformitate cu intelesul crestin, se intelege abtinerea de la alimente de origine animala (carne si produse din carne, oua, icre, lapte, branzeturi) numite de dulce\", pe o anumita perioada de timp. Conform calendarului ortodox, zilele de post au fost structurate pe tot parcursul anului: postul Sfintelor Pasti (de 7 saptamani), postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (de 2 saptamani), postul Adormirii Maicii Domnului (de 2 saptamani) si postul Craciunului (de 6 saptamani). De asemenea, zilele de miercuri si vineri din tot cursul anului sunt recomandate ca zile de post.
Daca lasam la o parte semnificatia religioasa a lui, din punct de vedere medical, al sanatatii, postul are importanta lui, aceea de dezintoxicare si purificare a organismului. Din punct de vedere medical, prin post se intelege impunerea voluntara a unor restrictii partiale sau totale, de hrana, pe anumite perioade de timp foarte variabile.
Este recomandabil ca o data sau de doua ori pe saptamana sa renuntam la mancarurile care contin carne, oua, lapte si branzeturi si sa consumam numai produse de provenienta vegetala, sa devenim vegetarieni. Si mai benefic pentru organism este ca, in aceste zile, sa consumam un
regim de cruditati, ce prezinta urmatoarele avantaje:
- e sarac in proteine si bogat in glucide
- este relativ sarac in calorii
- este foarte bogat in vitamine si enzime
- este bogat in substante celulozice
- contine unele componente bazice, din care motiv reactia urinei devine bazica si duce la cresterea rezervei alcaline a sangelui. Deplasarea echilibrului meolic spre alcalinitate este util organismului si in alte privinte si anume:
» reactia slab alcalina din tesuturi favorizeaza oxidatiile celulare
» alcalinitatea neutralizeaza acizii organici si acidul carbonic care se formeaza in cursul meolismului.
Regimul de cruditati contine putina clorura de sodiu, dar este bogat in calciu, potasiu si alte oligoelemente. Persoanele care suporta greu regimul de cruditati poate sa-l combine sau sa-l inlocuiasca cu un regim vegetarian.
Regimul
vegetarian sau
naturist nu trebuie sa fie unilateral, sa aiba la baza numai un singur fel de leguma sau fructa ci, dimpotriva, trebuie sa fie complex, sa contina un amestec de legume si fructe.
Daca nu exista recomandari speciale din partea medicului, regimul de cruditati este recomandabil doar pentru perioade scurte de timp.
Tot in scopul fortificarii vitalitatii organismului sau a vindecarii unor boli, se recomanda de catre religia ortodoxa dar si de catre medici, din cand in cand, un post total numit si ajunare\" sau post negru\". Toate marile religii ale lumii cunosc postul, dar postul total (postul negru\") e practicat numai de crestinii ortodocsi si budhisti. Acest tip de post consta intr-un repaus
alimentar complet (se consuma numai apa sau lichide neindulcite si preparate vitaminice) pe un anumit interval de timp, 24 de ore de exemplu.
Curele de foame sunt o punere in repaus a tubului digestiv (este stiut ca
digestia este ea insasi un efort pentru organism) si duc la eliminarea unor reziduuri meolice.
Din punct de vedere medical postul poate reprezenta un mijloc terapeutic, eficace in diverse situatii, simplu de practicat. El pune in repaus intregul aparat digesti acesta insemnand esofagul, stomacul, duodenul, intestinul, ficatul, caile biliare si pancreasul. in aceasta optica, postul reduce congestia, infiltratia si inflamatia ce afecteaza aceste organe, cand sunt suprasolicitate. Aceasta este, desigur, explicatia senzatiei de curatire\" interioara, de usurare si de calmare pe care posturile o introduc in organism.
Postul total isi are utilitatea la inceputul curei de slabire, in marile obezitati, in care dupa o prima scadere ponderala, ritmul acesteia din urma se incetineste.
Buna toleranta a postului total contrasteaza cu foamea, uneori chinuitoare, produsa de o
dieta restrictiva, de exemplu de o mie calorii.
Foamea solicita organismul ca si pranzul copios. La foame organismul isi foloseste propriile sale rezerve de proteine si grasime si le transforma in glucoza. Experiente facute pe animale au dovedit ca infometarea partiala poate prelungi viata.
Avand in vedere caracteristicile organismului uman (ca de altfel si a celorlalte animale), care pentru a putea trai are nevoie periodic de surse de energie, nu recomandam un post total mai mare de o zi. Durata poate fi mai mare numai in cazurile in care se constituie ca o metoda terapeutica eficienta in anumite boli, recomandate de medic. Postul total cu o durata mai mare de 24 ore se face numai cu asistenta medicala, pentru a nu supune organismul unor accidente neplacute si inutile.
Postul total este recomandat in tratarea unor boli ale aparatului digesti a hipertensiunii arteriale in faza pericolelor potentiale, in nefropatii, ca si in obezitatea, cu bolile pe care aceasta le creeaza sau le intretine.