Printre suferintele care nu scutesc pe nimeni se numara si tusea. Ea este o prezenta permanenta in cabinetul medicului, mai ales in sezonul rece; e ocazionata de inflamatia mucoaselor aparatului respirator, leziune nelipsita in guturai, faringite, laringite, bronsite etc.
Tusea este un act reflex, excitatia pentru producerea sa fund la nivelul plarnanului, dar si in alte teritorii, cum se intampla in unele boli de inima sau nervoase.
Pentru clinician tusea este de mai multe feluri. Noi sa retinem doar doua: umeda, cand este insotita de eliminarea unei spute, si uscata, iritativa.
Atentie! Cancerul pulmonar sau tuberculoza pulmonara pot debula printr-o banala tuse uscata.
Cat priveste tratamentul tusei, este de la sine inteles ca el se inscrie in tratamentul bolii care a produs-o. Totusi se folosesc remedii naturale si pentru acest simptom. Tusea umeda nu se va combate, ci, dimpotriva, va fi usurata, pentru a se favoriza eliminarea produselor patologice din arborele bronsic. Tusea uscata fund suparatoare si totodata daunatoare va fi combatuta prin toate mijloacele posibile. Printre acestea deosebit de efi-cace s-au dovedit acupunctura si chiar presopunctura. lata doua puncte cu actiune calmanta asupra tusei uscate:
» Sa/t spre cer" - VC22 - (- 139) situat deasupra scobiturii osului stern - tonifiere.
Alte indicatii: faringite. laringite - tonifiere.
» ..Mijlocul pieptului" - VC17 - (. 139), situat pe osul stern, in mijlocul orizontalei ce trece prin cele doua mameloane ' tonifiere.
Ahe indicatii: frica, angina pectorala - dispersie.
» Pentru o tuse umeda, pentru a se usura eliminarea mucozitatiior, se va masa punctul Atelier centra!" - P1 - (. 139), situat sub clacula, la extremitatea spatiului 11 intercostal - dispersie.
Alte indicatii: boli de inima si plamani, cu greutate in respiratie - dispenie; sporti si artisti, pentru regularizarea ritmuilui respirator - tonifiere.
» pentru tusea uscata: lapte cat mai cald, in-dulcit cu miere (1-2 cani pe zi); lapte cald indoit cu decoct de frunze uscate de ceapa, indulcit cu miere (1-2 cani pe zi);
» pentru tusea umeda: sirop de praz (15 linguri de praz taiat la urt litru de apa + 10 linguri de zahar sau miere - 3 cani pe zi); decoct de (elina (3 cani pe zi).