Cum se manifesta diareea, toata lumea stie: scaune numeroase, moi sau lichide, uneori insotite de dureri abdominale, varsaturi, febra, stare generala rea. Cauzele diareii sunt multiple, pe primul fiind greselile alimentare, infectiile mi-crobiene, intoxicatiile etc.
Cele mai multe din cazuri se rezolva numai cu un regim alimentar adecvat; medicamentele, printre care antibioticele, sunt indicate, la nevoie, numai de catre medic.
De necrezut, dar statisticile chineze consemneaza bune rezultate si in diaree cu ajutorul acupuncturii, de multe ori chiar in dizenterie. Acest fapt nu pare atat de surprinzator daca tinem seama de relatarile lui S. de Morant. Vestitul medic si dipfomat francez a ramas uimit de ,jninunile" acupuncturii in tratamentul holerei, in timpul unei epidemii din China.Incercati, deci, pe langa tratamentul prescris de medic, si presopunctura.
aTŠ Pentru orice entualitate este bine sa retineti un punct special, situat pe meridianul splina-\' pancreas, al carui vid energetic este marele vinovat" de producerea diareii. Acest punct, denumit Fiul printului" - SP4 - (. 41), este situat in scobitura de pe marginea interna a piciorului, aproximativ la jumatatea sa - tonifiere.
Alte indicatii; greturi, balonari - tonifiere.
Alb: remedii: regim alimentar ~ in primele 24 de ore zeama de orez (o lingura la 1/2 litru apa +2 g de sare), infuzie de menta (o lingurita la o cana de apa). Din lichidele de mai sus se va consuma zilnic, 1,5 litri.
Cand scaunele se reduc si starea generala se amelioreaza, progresiv, in continuare se va consuma orez fiert si mere rase, apoi branza de vaci, paine prajita, carne slaba, pireuri de legume etc.
Se mai recomanda: infuzie de urzici, decoct de coaja de ceapa (indulcite).
Pentru durerile abdominale se recomanda comprese locale cu apa caJda sau buiota calda.
Atentie! Durerile abdominale pot surni in: apendicita acuta (dureri vii, localizate in partea de jos a abdomenului, in dreapta, insotite de greturi, varsaturi, diaree si febra); ulcer perforat (dureri vii in capul pieptului surnite la un chi bolnav de ulcer); ocluzie intestinala sau incurcatura de mate" (dureri insuporile, insotite de varsaturi si oprirea scaunului); pancreatita acuta (dureri in partea superioara a abdomenului surnite dupa o masa copioasa); sarcina extrauterina (dureri in partea inferioara, paloare si moleseala); cistita acuta (dureri in partea inferioara si urinari frecnte); dizenterie (dureri, febra si scaune diareice cu sange).
Deci, pentru durerile acute de abdomen se impune de urgenta examenul medicului.
|