De-a lungul unei vieti, o femeie are trei mari probleme de rezolvat: ridurile, obezitatea si celulita. Daca primele doua mai pot beneficia de unele mijloace terapeutice, in ultima instanta chirurgicale, celulita ramane inca o problema greu de rezolvat.\'
Aceasta forma speciala de obezitate, numita gresit celulita, intrucat nu este vorba de un proces inflamator, este prezenta la 90% dintre femei si in foarte mica masura la unii barbati.
Femeia cu celulita prezinta depuneri dizgratioase de grasime in anumite regiuni ale corpului: bazin, coapse, genunchi, glezne. Aceasta grasime poate fi moale si nedureroasa la pipait sau, dimpotriva, dureroasa si dura, pietrificand zona respectiva.
Printre cauzele celulitei se numara excesul de foliculina, unele boli digestive sau nervoase, deformari ale coloanei vertebrale, piciorul plat, consumul excesiv de medicamente diuretice etc.
Tratamentul celulitei este foarte anevoios, pe primul fiind depistarea si tratarea cauzelor care au produs-o. Deosebit de eficace este si tratamentul local, care consta din masaje energice, mesoterapie1, electroterapie, aplicatii calde de parafina sau namol etc.In ultima eme se foloseste acupunctura si chiar presopunctura, maneele celei din urma metode trebuind sa fie foarte energic executate.
Fiecare localizare a celulitei isi are punctele sale speciale:
Ať pentru celulita feselor se maseaza cele trei puncte situate de o parte si de alta a osului sacru (. 32):
» pentru celulita soldurilor se maseaza punctele situate pe fata externa a soldurilor, putin deasupra regiunilor celor mai proeminente (. 32);
» pentru celulita coapselor se maseaza punctele situate in central fetelor anterioare si posterioare ale coapselor (. 32);
» pentru celulita genunchilor se maseaza punctele cunoscute sub numele de Izvorul din podisul ex-tern ", situate in scobiturile de sub genunchi, pe fetele externe ale gambei, in locul de intalnire al celor doua oase: tibia si peroneul (. 33).
Alte remedii: aplicatii locale sub forma de comprese foarte fierbinti (apa simpla, decoct de iedera, de frunza de vita de vie); catapiasme calde (frunze de iedera) acoperite cu o flanela); bai calde (apa simpla, decoct de frunze de iedera sau de pin); masaj local energice pana la invinetirea pielii.
1 Metoda terapeutica noua. descoperita in Franta, in anul 1952. de catre medicul M. Pistor. Ea consta din microinjectii efectuate cu un aparat special, un multiinjcctor, de forma circulara, la care se adapteaza 7-l8 ace. Prin injectarea anumitor substante in unele regiuni de pe corp se pot trata diverse boli: nealgii, artroze, bronsite, astm bronsic, insomnii etc.
|