Chinezii antici cunosteau aceasta boala sub numele de boala gurii deschise si a umerilor ridicati"1. Nici ca se putea o alta descriere mai succinta a pozitiei adoptate de bolnav in timpul crizei.
Criza sau accesul de astm este manifestarea cea mai tipica a acestei boli. Ea survine, indeosebi, in a doua jumatate a noptii, cand meridianul plamanului este in activitate maxima. Bolnavul prezinta o respiratie sufocanta2 , o presiune toracica si sete de aer. Criza se termina cu tuse si expectoratie vascoasa si albicioasa, in mod obisnuit o criza dureaza 30 de minute, dar sunt si cazuri cand se prelungeste zile sau saptamani. Aceasta stare grava este cunoscuta sub numele de stare de rau astmatic.
Din punctul de vedere al medicinii traditionale, astmul bronsic este de doua tipuri: prin exces de energie la nivelul plamanilor, caracterizat prin accese violente de sufocare, si prin vid de energie la nivelul plamanilor, pe fondul careia se pot instala crizele.
Astmul bronsic pune tuturor terapeutilor probleme foarte greu de rezolvat. Daca s-au facut progrese in legatura cu stapanirea crizelor de astm, pana in prezent n-a fost descoperit nici un medicament care sa vindece aceasta cumplita boala.
Spre surprinderea multora, milenara acupunctura repurteaza importante succese si pe acest taram; daca nu vindecari definitive, cel putin rarirea crizelor, cat si atenuarea intensitatii acestora.
Pentru bolnavii care nu pot beneficia de serviciile unui medic acupunctor, se recomanda presopunctura. Un astfel de tratament, cu rabdare si corect aplicat, poate oferi placuta surpriza a ameliorarii acestei suferinte atat de dificile.
Pentru astmul bronsic prin exces de energie se recomanda punctele:
» Mlastina de un metru" P5 - (. 28), situat pe pliul cotului, in afara tendonului muschiului biceps - dispersie.
Alte indicatii: tuse, hemoptizie - dispersie.
» Stalpul cerului" - V10 (. 29), situat pe orizontala ce trece prin comisura buzelor, la o masura de o parte si de alta a liniei mediane posterioare -dispersie.
Alte indicatii: cefalee occipitala si insomnie -dispersie.
Pentru astmul bronsic prin vid de energie se recomanda punctele:
» Atelier central" - P1 - (. 30), situat sub clavicula, la extremitatea externa a spatiului II in-tercostal - tonifiere.
» Perla pretioasa" - VC31 - (. 30). situat pe marginea scobiturii sternului - tonifiere.
In timpul crizei, fereastra camerei va fi cat mai larg deschisa, iar bolnavul va fi asezat pe un scaun cu spatar, cu mainile incrucisate la piept si capul cat mai mult aplecat in fata. Pot fi folosite si urmatoarele remedii: frecarea spatelui cu un prosop muiat i\'n apa calda simpla sau tratata cu putin otet; aplicarea de cataplasme calde de fan pe torace; impachetarea picioarelor cu un prosop muiat in apa calda simpla sau in infuzie calda de levantica si otet; bai fierbinti la maini si la picioare (in apa poate \'fi pus putin mustar); doua cesti de cafea concentrata baute una dupa alta.
Presopunctura in timpul crizei:
» Punctele: Perla pretioasa". Atelier central" -dispersie.
Alte indicatii: faringite, amigdalite - tonifiere. Criza de astm bronsic poate fi procata de praful din casa, mucegai, polen, fulgi, \'consum de lapte, oua, peste, ciocolata, capsuni, administrare de antibiotice (penicilina, streptomicina), frig, emotii, efort fizic etc.
|