Dintotdeauna visul omului a fost sa descopere elixirul tine-retii snice", dar nici unul din miile de remedii folosite de-a lungul timpurilor nu a reusit sa invinga, pana acum, inexorabila batranete. Daca toate organele, fara exceptie, se uzeaza cu trecerea anilor, singurul pe care il dem cu proprin nostri ochi cum imbatraneste este pielea. De la an la an fizionomia noastra se schimba datorita aparitiei ridurilor si modificarii culorii pielii.
Ridurile (zbarciturile) fetei se produc din cauza pierderii elasticitatii pielii si scaderii cantitatii de apa din celulele sale. La aceste doua principale cauze se mai adauga una: dezechili-brul dintre muschii fetei, ca urmare a unor deprinderi zilnice si deselor schimbari de mimica1. La imbatranirea fe|ei mai con-tribuie si accentuarea santurilor mostenite.
Daca ridurile sunt, printre al\'tele, si consecinta deselor schimbari ale mimicei, ocazionate de starile noastre emotionale zilnice, pentru prenirea lor o masura eficienta ar fi si aceea de a ne controla sentimentele, sa nu mai radem, sa nu mai gem? Desigur ca prenirea ridurilor printr-un control al expresiei fetei este un lucru imposibil de realizat.
Ridurile vor fi combatute prin cu totul altfel de mijloace, in primul rand printr-o igiena riguroasa a pielii si apoi prin trata-mente cosmetice speciale. Pe langa aceste mijloace, nu uitati acupuncture sau presopunctura ridurilor, metode foarte raspandite pe toate meridianele globului.
Medicina traditionala recomanda pentru prenirea sau tratarea ridurilor stimularea anumitor puncte de pe fata, cu-noscute si sub numele de puncte chinezesii. Stimularea poate fi facuta cu ajutorul acelor sau masajului punctiform. Un astfel de tratament, pentru reusita sa, cere foarte multa rabdare, care, ne spune un prorb chinez, poate preface frunza de dud in matase".
Pentru fiecare rid al fetei se folosesc, cu o singura exceptie, doua feluri de manevre: relaxare si stimulare (tonifiere).
Daca se va folosi masarca punctelor, cu pulpa degetului, manevrele se vor executa astfcl:
» relaxarea: apasarea pe punctul respectiv, in mod continuu, timp de 2-3. minute,, slabind presi-unea din 15 in 15 secunde;
» slimularea: lovituri usoare pe punctul res-pectiv, timp de 30 de secunde.
Manevrele se executa succesiv, de mai multe ori, avand grija totdeauna sa se inceapa cu cea de relaxare.
Se recomanda 3 sedinte pe zi: dimineata, pranz si seara. Nu uitati ca pielea sa fie curata si uscata.
» stimulatea punctelor situate la baza narinelor (. 128).
Pentru tonifierea sprancenelor:
» stimularea punctelor situate pe frunte, men-tionate la ridul Atentiei" a celor de la extremi-tatea interna a sprancenelor si a punctului de la radacina nasului (. 129).
Dupa fiecare sedinta nu uitati sa va neteziti fata cu palma.
Daca pentru inceput un astfel de tratament va oboseste si sunteti tentati sa-l abandonati, amintiti-va de poetul franc\'ez fa Bruyere, care spune ca: Cel mai frumos spectacol este o fata frumoasa!"
Redam, in continuare, cele mai frecnte riduri.
» Ridul Atentiei": - relaxarea punctului situat la radacina nasului;
\'stimularea punctelor situate deasupra spran-cenelor, la aproximativ 2,5 cm de o parte si de alta a liniei mediane anterioare, la I cm (. 122).
Ridul Laba gastei": - relaxarea punctelor situate in scobitura de sub orbits, pe rticala pupilei;
» stimularea punctelor situate in mijlocul sprancenelor (. 123).
Ridul Punga ochilor": - slimularea punctelor situate in scobitura de sub orbita si a celor din apropierea unghiului intern al ochilor (. 124).
Ridul Mercurian": - relaxarea punctelor situate la Comisura buzelor;
» stimularea punctelor situate intre narine si buza superioara (. 125).
Ridul Martian": -relaxarea punctelor situate la comisura buzelor;
» slimularea punctelor situate pe acest rid (santul nasului), in dreptul narinei (. 126).
Ridul Gurii" - relaxarea punctelor situate langa comisura buzelor;
» stimularea punctelor situate pe rticala pupilei intre narina si comisura buzelor (. 127).
Ridul Jupiterian": - relaxarea punctului situat pe acest rid (intre buza inferioara si barba);