Edemele, sau in termenii medicinii populare, umflaturile, sunt produse de cresterea cantitatii de lichide din tesuturi, in special a celei din piele. Edemele pot fi intinse, interesand intreg corpul, sau localizate intr-o anumita regiune, de regula la membrele inferioare. Daca se va apasa cu degetul pe regiunea umflata, se va produce o mica depresiune care persista putin timp. Edemele se datoresc unor tulburari in circulatia sangelui sau a limfei, cauzate fie de un obstacol, fie de un proces inflamator, boli de rinichi, de inima, de ficat, traumatisme sau carente proteinovitaminice masi, ce produc cunoscutele edeme ale foamei.
Medicina traditionala considera edemele ca fiind consecinta excesului de energie din meridianul rinichiului. Pentru acest motiv, tratamentul cel mai indicat este
» stimularea unui punct de pe meridianul acestui organ, a carei principala actiune reiese si din denumirea sa, foarte sugestiva, Tasneste din nou " - R7 - - (. 58), situat la. 3 masuri deasupra maleolei interne - dispersie.
Alte indicatii: transpiratii calde si abundente '
tonifiere.
Pentru edemele gambelor si ale labelor picioarelor, in special pentru cele care survin dupa un stat prelungit in picioare, mai ales in pozitie fixa sau dupa un mers indelungat pe jos, intr-o incaltaminte incomoda, se recomanda
» un masaj liniar, pe fata dorsala a labei, incepand de la degetul II sau degetul V, pana deasupra gleznei (. 59).
Un astfel de micromasaj se va executa timp de 3-5 minute, primele manevre fiind foarte blande. Se recomanda 3 sedinte pe zi. La sfarsitul fiecarei sedinte se va masa prin miscari rotati, de o parte si de alta a tendonului iui Ahile, la locul sau de insertie pe calcai.
|