mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Ortopedie si traumatologie
Index » Boli si tratamente » Ortopedie si traumatologie
» Protezari articulare

Protezari articulare







Protezarile articulare sunt utilizate de 30 ani. in fiecare an, in Marea Britanie sunt inlocuite 40 000 solduri, si 15 -20 000 genunchi (genunchii ar putea depasi in curand soldurile).
Protezarea soldului. Indicatia operatorie uzuala este durerea (operatia pentru diformitatea fixata in flexie, care afecteaza mersul, are mai putin succes). Din cele 30 000 operatii facute anual, 75% au ca scop inlocuirea soldurilor artrozice. Acesti pacienti sunt de obicei varstnici. Artrita reumatoida este urmatoarea indicatie in ordinea frecntei (pacientii au in general 30-40 ani). Alte afectiuni care pot necesita protezare sunt: necroza avasculara a capului femural, luxatia congenitala de sold, fractura de col femural.
Exista dirse proteze disponibile, dar majoritatea au o componenta femurala metalica, cu un cap intramedular mentinut de obicei in pozitie cu un ciment osos, si o componenta aceulara de plastic. in 90% din cazuri, operatia are succes imediat. Complicatiile precoce cuprind: dizlo-carea (0,5-3%) si infectia profunda (1%). Infectia profunda este o catastrofa si, desi schimbarea protezei cu utilizarea unui ciment incarcat cu antibiotice este posibila, poate fi necesara o artroplastie excizionala Girdlestone. O mica proportie de imte nu reuseste sa formeze o interfata satisfacatoare cu osul.


Problemele mai tardi, de slabire a fixarii sau infectie, sunt anuntate de dureri. Daca radiografiile simple sunt concludente in privinta slabirii fixarii, scintigrafiile cu strontiu sau technetiu pot arata cresterea activitatii osoase. Suspiciunea de septicemie trebuie instigata prin formula leu-cocitara, VSH si scintigrafie cu galiu. Scintigrafiile nu sunt sigure in primele 8 luni de la operatie. Artroplastia de revizuire este mai eficace in cazul slabirii fixarii decat al infectiei. La 9-l0 ani postoperator, 11% din imte au fost revizuite. Recomandarea protezarii la cei in jurul varstei de 60 de ani, care probabil vor suprasolicita proteza, trebuie facuta cu prudenta. Greutatea in exces trebuie pierduta, pentru ca si ea contribuie la suprasolicitare. Protezarea precoce este recomandata pentru articulatiile reumatice, care tind sa fie afectate major la varste mai tinere - iar intarzierea excesiva poate duce la operatie pe un os foarte rarefiat, osteo-porotic.
Protezarea genunchiului. Genunchiul este o articulatie mai complicata decat soldul, iar designul protezelor s-a modificat mult. de la mecanisme -balama cu tije lungi, pana la protezele articulare cu tije scurte favorizate astazi. Indicatii pentru protezarea genunchiului: durere de repaus, durere care nu permite somnul, sau care imobilizeaza la domiciliu. Durerea se coreleaja slab cu semnele radiologice. Rata de succes: 95%. Supravietuirea articulatiei: 90% in ultimii 15 ani (mai buna decat pentru solduri).1 Ratele de revizuire sunt similare.


Alte articulatii. Sunt utilizate cu succes proteze in articulatiile degetelor reumatice. Protezele fie cot incep sa fie realizabile cu succces. Ratele de succes ale protezelor de umar incep sa se apropie de cele ale protezelor de genunchi.
Prenirea trombozelor. TVP survine in >2/3 din interntiile ortopedice majore. Dozele mici de heparina injumatatesc rata TVP si scad riscul de embolie pulmonara (EP) fatala cu 2/3. Daca se utilizeaza heparina cu greutate moleculara mica (5 000 daltoni) (dalteparina, enoxaparina, tinzaparina) in loc de heparina obisnuita (13 000 daltoni), rata TVP si EP (fatala si non-fatala) scade si mai mult (de la 2,3% la 1,4% pentru EP). ES: sangerare (la nilul interntiei chirurgicale, intracraniana, retro-peritoneala). CI: sangerare necontrolata/risc de sangerare (de ex. ulcer peptic); endocardita, copii. Exemplu de dozare: dalteparina 2 500 u 2h preop. si la 12h postop., apoi 5000u o data /zi timp de 5 zile.


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor