Fracturile metacarpienelor. Acestea necesita manipulare numai daca exista o deplasare majora. Cel mai frecnt este afectat metacar-pianul V, deseori dupa o lovitura cu pumnul. Imobilizare pana la 10 zile intr-un bandaj de lana si tifon este de obicei suficienta, cu incurajarea miscarii degetelor dupa primele 2-3 zile. Perioade mai lungi de imobilizare cu atela sau bandaj in \"manusa de box\" pot duce la redoare. Trimite orice fracturi cu deformare rotationala evidenta (o decizie clinica, nu radiologica) pentru ca acestea pot da invaliditati. Fracturile rotationale sau fracturile rotationale sau fracturile > 2 metacarpiene necesita de obicei fixare operatorie cu placa cu suruburi.
a-sAtentie la plagile deasupra articulatiilor metacarpofalangiene - acestea provin deseori de la dintii victimei lovite, sunt muscaturi contaminate, si pot comunica cu articulatia.
Fracturile falangei proximale. Fracturile spirale sau oblice aparute in aceasta zona sunt in general asociate cu o deformare rotationala - care trebuie corectata. Deseori, singura posibilitate de a o face corect este prin reducere si fixare deschisa.
Fracturile falangelor intermediare. Acestea trebuie manipulate si imobilizate in flexie pe o atela flexibila de metal, iar degetul afectat trebuie legat de cel cin. Scopul este de a controla rotatia, care poate interfera cu flexia ulterioara a degetului.
Fracturile falangelor terminale pot fi cauzate de leziuni de zdrobire si sunt deseori cominuti. Daca sunt inchise, simptomele pot fi ameliorate prin trepanarea unghiei pentru a reduce
edemul (poate fi utilizat ca perforator un ac intradermic, sau unghia poate fi perforata cu o clema de hartie incalzita la flacara de parafina).In caz de amputatii partiale ale varfului degetului, pot fi necesare grefe cutanate despicate din eminenta tenara.
Degetul in nicovala. Varful degetului cade din cauza avulsiei insertiei tendonului extensor pe falanga terminala. Daca tendonul smuls cuprinde si o bucatica de os, uniunea este mai usoara - cu o \"atela pentru deget in nicovala\" de plastic sau o simpla spatula de lemn (cu fetru adeziv) care tine falanga terminala lipita in extensie. Se mentine 6 saptamani. Daca extensia activa ramane limitata, poate fi necesara artrodeza interfalangiana. Prognosticul este mai prost in cazul cand se intarzie imobilizarea, si la cei > 50 ani.
Policele crescatorului de pasari. Este numit astfel din cauza rupturii ligamentului colateral ulnar al articulatiei metacarpofalangiene a policelui, in timpul abductiei fortate a policelui care are loc la sucirea gatului unui fazan. Aceeasi leziune este descrisa si la schiorii de slalom care cad si isi prind policele in legatura betelor (\"policele de la poalele dealului\"). Diagnosticul poate fi dificil pentru ca policele este dureros de examinat dar trecerea cu derea a acestei leziuni poate condamna pacientul la slabirea pensei digitale - injecteaza 1-2 ml lignocaina 1% simpla in jurul ligamentului pentru a facilita examinarea. Aproape intotdeauna capetele ligamentului sunt intoarse catre interiorul articulatiei, si cea mai buna rezolvare este interntia si reparatia deschisa.