Acest meolism, care este esential pentru structura si rezistenta osului, se gaseste in principal sub controlul a trei elemente (parathormonul, calcitonina, vitamina D) care actioneaza pe trei receptori (intestin, rinichi, os), controland astfel intrarile, eliminarile si fixarea calciului si fosforului.
Parathormonul actioneaza asupra osului actind osteoclastele. Prin aceasta accelereaza resorbtia osoasa si eliberarea calciului. Liza osoasa este insotita de cresterea formarii de os nou prin multiplicarea osteoblastilor, dar numarul acestora ramane mai mic ca al osteoclastilor. Excesul de parathormon induce o scadere a masei osoase cu cresterea caicemiei, a lorii fosfatazei alcaline serice (martor al activitatii osteoblastice) si a hidroxiprolinei urinare.
Desi parathormonul induce cresterea reabsorbtiei calciului la tubul renal, calciuria ramane ridicata in cazul hipersecretiei hormonale, el crescand in fapt fractia filtrata a calciului. Scade reabsorbtia fosfatului producand hipofosfatemie, scadere ce induce actirea vitaminei D.
Parathormonul nu are actiune directa pe intestin. Prin actirea vitaminei D, favorizeaza insa absorbtia intestinala.
Secretia de parathormon este reglata de nivelul caicemiei.
Vitamina D este actita in doua trepte. Prima actire are loc in ficat prin hidroxilare [vit. D in 25-(OH)-vit.D]. A doua actire are loc in rinichi [25-(OH)-vit.D in l,25-(OH)2-vit.D], proces stimulat de scaderea fosfatilor la nivelul celulei tubulare proximale, secundare hipersecretiei de parathormon.
l,25-(OH)2-vit.D stimuleaza absorbtia intestinala de calciu si fosfor, stimuleaza puternic resorbtia osteoclastica a osului.
Calcitonina se opune actiunii osoase a parathormonului, inhiband osteoclastii, induce scaderea caicemiei si diminueaza reabsorbtia renala a fosfatilor (ca si parathormonul).In concluzie, parathormonul creste calcemia (prin actiune directa osoasa, renala si indirecta digesti) si scade fosfatemia (actiune directa renala). Calcitonina scade calcemia. Vitamina D creste calciul si fosforul seric.
Elementele de reper ale meolismului fosfocalcic sunt: loarea caicemiei, a calciuriei, a fosfatemiei, a fosfaturiei, a hidroxiprolinei urinare si a fosfatazei alcaline.