mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Reumatologie
Index » Boli si tratamente » Oftalmologie » Reumatologie
» Arc imun aferent - functionalitate

Arc imun aferent - functionalitate







Patrunderea unui antigen in organism este urmata de dezltarea fie a unui raspuns imun, fie a unei stari de toleranta imuna. Raspunsul imun se desfasoara dupa un model general unic. Aparatul imun cu care ia contact antigenul este constituit dintr-o multitudine de celule imun/antigen reactive ("virgine") apreciate de a fi in numar de aproximativ IO12. Ele nu au avut nici o experienta imuna anterioara.In prezent este admis faptul ca fiecarui tip de determinant antigenic ii corespunde o singura celula de recunoastere. Ea este unipotenta si este insensibila la contactul cu alte specificitati antigenice, deoarece are receptori pentru un singur fel de determinant antigenic.
In raspunsul imun, contactul dintre antigen si celula care-l recunoaste este urmat de un proces de multiplicare si diferentiere a acesteia, in urma caruia se formeaza un numar mare de celule efectoare, care actioneza direct sau prin produsele pe care le secreta. Obligatia acestora este de a anihila antigenul. Efectele acestui prim contact este considerat raspuns imun primar.In timpul desfasurarii procesului de diferentiere se desprinde un grup de celule care nu r avea aceeasi elutie.

Ele nu r continua procesul de multiplicare, diferentiere si maturare spre celule efectoare, ci r ramane intr-o etapa timpurie de elutie. Destinul lor este de a pastra amintirea antigenului chiar dupa totala sa eliminare. De aceea ele poarta numele de celule cu memorie.
Un nou contact cu acelasi antigen dupa un interval de timp gaseste organismul mai bine pregatit. Celulele cu memorie il recunosc usor si reactioneaza prompt. Raspunsul acestora este rapid, intens si eficace. in acest caz este rba de raspuns imun secundar.In functie de calitatea antigenului, de calea sa de patrundere, de forma sa de prezentare si de felul liniei celulare angajate se deosebesc doua feluri de raspuns imun: raspuns imun mediat humoral (prin anticorpi) si raspuns imun mediat celular.





Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor