mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tratamente pentru diferite boli
Index » Boli si tratamente » Tratamente pentru diferite boli
» Venele varicoase

Venele varicoase







O na varicoasa este o na in care valle nu mai functioneaza bine si care se intinde peste masura din pricina presiunii prea mari. Venele varicoase sunt una dintre cele mai comune afectiuni sie sistemului circulator. Aproximativ 10% din populatia adulta din Statele Unite sufera de ne varicoase intr-o masura destul de mare incat sa aiba simptome dureroase; 40-50% au forme mai usoare.
Cel mai adesea sunt implicate nele safene mari si mici. Cand se exercita o presiune mare asupra unei ne interne, muschii din jurul ei o sprijina si o impiedica sa-si modifice forma. Venele safene, totusi, sunt pozitionate in stratul de grasime aflat imediat sub piele si nu primesc sprijinul muscuiar.
Valle aflate in ne impart nele in camere separate. Cand nele nu functioneaza cum trebuie, sangele se acumuleaza in camerele acestea, deformandu-le.
Semnele nelor varicoase sunt nele vizibil deformate. Pielea poate prezenta simptome ca durerea, arsura sau intinderea. Pot aparea dureri, un simtamant de "umplere\" a picioarelor sau o senzatie de oboseala. Pot fi crampe musculare, in special noaptea. Colorarea pielii, de la maroniu deschis la albastrui, poate fi cauzata de o hemoragie sub piele.


Simptomele sunt adesea mai gra cu inaintea perioadelor menstruale, din pricina vasodilatatiei induse de hormoni; medicamentele anticonceptionale pot produce un efect similar.
Venele varicoase sunt frecnt intalnite in timpul graviditatii. Un studiu a scos in evidenta faptul ca 62% dintre femei au primit ingrijire medicala pentru prima data, dupa ce au fost gravide. Problema se poate rezolva dupa nasterea copilului, insa poate reni, denind chiar mai grava cu fiecare sarcina noua. Unele femei trec prin experienta unei sarcini sau doua fara a aa necazuri, numai ca, la urmatoarea sarcina problema nelor varicoase se face simtita. Acestea au tendinta de a crea neplaceri si de a se mari cu rapiditate in primele trei luni de graviditate, pentru ca in ultimele trei luni sa nu mai fie suparatoare sau chiar sa dea inapoi.
Dr. Denis Burkitt, binecunoscutul cercetator britanic, este de parere ca nele varicoase, hemoroizii, hernia si dirticuln la colon sunt un rezulta: al cresterii presiunii abdominale. Presiunile mari sunt produse prin constipatie si fortarea pacientului de a aa scaun, un rezultat al dietei noastre occidentale, lipsite de fibre si foarte rafinate. (\"51


TRATAMENT

1. Plimbarile scurte, de cate 15 minute, sunt benefice in tratamentul nelor varicoase si trebuie efectuate de patru ori pe zi. Sangele este impins inapoi spre inima prin actiunea de "strangere\" a muschilor gambei.
2. Dieta bogata in fibra este esentiala. Un colon plin, dilatat, exercita o presiune mare asupra nelor din partea inferioara a abdomenului. Aceasta creeaza o presiune mare asupra nelor de la picioare, prin faptul ca se produce o incetinire a fluxului sangvin care se reintoarce la inima.
3. Fortarea pentru defecatie exercita o presiune mare asupra nelor abdominale, care la randul lor tensioneaza nele de la picioare.
4. Ciorapii "trei sferturi\" (pana la genunchi) reduc fluxul sangvin asemenea cingatorilor, portjartierelor si incaltamintea "pe picior\", inalta. Nici un fel de imbracaminte nu ar trebui sa lase vreo urma pe piele. Evitati sosetele stramte, pantofii stramti sau pantofii cu tocuri prea inalte.
5. Baile fierbinti sau baile de soare prea indelungate duc la relaxarea peretilor nelor, prin acumularea de sange. De aceea, se recomanda evitarea acestora.
6. Sederea prelungita in loc, fara a face macar cativa pasi, duce la stagnarea sangelui nos. O plimbare scurta de numai un minut la fiecare ora este de mare ajutor in perioadele in care am de asteptat pe scaun etc.
7. inotul este un exercitiu excelent pentru pacientii care au ne varicoase. inotul implica plamanii, inima si picioarele, iar presiunea apei asupra nelor de la picioare serste asemenea unei pompe.
8. Umblatul descult este binefacator, pentru ca se imbunatateste fluxul sangvin si se intaresc muschii picioarelor.
9. Evitati sa stati cu picioarele incrucisate {picior peste picior), intrucat aceasta blocheaza circulatia sangelui.
10. Nu stati pe vine sau pe calcaie decat pentru perioade scurte de timp, pe parcursul desfasurarii exercitiului fizic.
11. Miscati degetele de la picioare si rotiti gleznele in timp ce stati in picioare sau pe scaun.
12. Ciorapii elastici preseaza nele superficiale, ajutand miscarea ascensionala a sangelui. Puneti-va acesti ciorapi dimineata, inainte de a va da jos din pat. Presiunea in nele de la picioare este de cinci ori mai mare cand stam in picioare decat atunci cand stam culcati. Chiar si pantalonii stramti exercita presiune intr-un anumit grad, insa cazurile sere de ne varicoase reclama purtarea ciorapilor elastici; nici chiar portjartierele nu sunt recomandate. Purtati ciorapi tot timpul, mai putin cand sunteti in pat.


13. Cand vremea nu este favorabila miscarii in aer liber, contractati muschii gambelor stand in picioare si ridicandu-va pe varfuri. Repetati cat puteti de des in timpul zilei, ridicandu-va de fiecare data de sase pana la zece ori.
14. Perioadele de odihna din timpul zilei, combinate cu ridicarea picioarelor, vor adauga atractia gravitationala pe "lista\" factorilor care ajuta la recircularea sangelui spre inima.
15. in timpul graviditatii, femeile pot inlatura greutatea copilului de pe na cava si stimula fluxul sangvin spre inima prin luarea unei pozitii speciale a genunchilor si coatelor. Fixati pe podea palmele, coatele si antebratul, langa umeri, genunchii trebuind sa fie imediat sub coapse. Tineti spatele drept; nu va indoiti de la mijloc. Puteti ridica antebrateie de pe podea, tinandu-va capul in palme, pentru a mai schimba pozitia sau daca doriti sa cititi.
16. Daca nele varicoase devin foarte dureroase, intindeti-va cu picioarele ridicate cu 15 cm mai sus decat inima. Aplicati compresii calde la picioare. Unii prefera sa aplice pe picioare un prosop scos din apa fierbinte si stors bine, iar deasupra lui o sticla cu apa fierbinte pentru a pastra temperatura cat mai mult timp.
17. Folositi o dieta saraci in grasimi, pentru a dinamiza sangele (sangele devine prea consistent prin folosirea grasimilor - n.tr.)
18. Un dus facut de doua ori pe zi poate fi de mare ajutor, terminand de fiecare data cu un jet rece asupra picioarelor. Folosind un dus mobil, "masati\" cate un picior incepand cu degetele si urcand incet catre inima.
19. Un masaj usor cu buricele degetelor poate alina durerile sau umflaturile picioarelor. incepeti masajul de la degetele picioarelor, continuand in sus, spre inima.
20. Ridicand partea de la picioare a patului cu 15 cm, ti ajuta la reintoarcerea fluxului sangvin dinspre picioare la inima.
21. Din cauza fluxului sangvin scazut, pacientii cu ne varicoase capata uneori ulceratii ale pielii. Iata mai multe tratamente pentru acestea:
. Baile contrastante sunt foarte folositoare. Pentru ne varicoase, care nu au complicatii din cauza diabetului, scufundati piciorul pana la genunchi, intr-o galeata cu apa fierbinte ia 40°C timp de doua minute, apoi in apa rece timp de un minut, alternand astfel timp de 20 de minute in fiecare zi.
. Acoperiti ulceratia cu petrolatum steril (vaselina), apoi acoperiti cu tifon. Peste tifon, puneti o bucata de cauciuc sponginos gros de circa 2 cm si suficient de lat ca sa acopere marginile ulceratiei, cam 3 cm peste fiecare margine. Legati totul cu un bandaj elastic, comod, extinzand bandajul cam 5 cm deasupra si dedesubtul ulceratiei. impachetarea trebuie schimbata o data sau de doua ori pe saptamana, o perioada de una pana la trei saptamani.
. Topiti gelatina obisnuita intr-un vas cu pereti dubli (pentru ca sa nu se lipeasca). Acoperiti ulceratia cu vaselina sau vaselma-gel. Acoperiti cu tifon steril. impachetati piciorul de la laba piciorului pana aproape sub genunchi cu un strat de tifon, fiind atent sa nu-I cutati sau indoiti. Folosind o pensula de circa 5 cm, aplicati gelatina lichida, calda, pe tifon. impachetati piciorul din nou cu inca un strat de tifon si aplicati gelatina dupa cum ati facut prima data. Repetati procedeul de 4-5 ori si terminati prin aplicarea unui strat gros de gelatina. Lasati "cizma\" aceasta de gelatina pe picior timp de sase zile, continuand activitatile ca inainte. Spalati piciorul cu apa si sapun dupa ce ati scos "cizma\" si frectionati cu alcool. Daca ulcerul nu este inca vindecat, puteti aplica inca o "cizma\" dupa o zi-doua.
. Vindecarea poate fi stimulata si prin aplicarea unor prosoape stoarse dupa scufundarea lor in apa calda salina.
22. Spalari cu infuzie de salvie si comprese fierbinti cu salvie pot fi de ajutor, in special in cazurile de ulcer varicos.
23. Respiratia profunda produce o presiune negativa puternica in piept, lucru care precipita sangele in piept, descongestionand nele de la picioare.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor