Sindromul Raynaud este caracterizat printr-o scadere continua a fluxului sangn catre extremitati, in general catre maini, dar pot fi impiicate si picioarele, degetele de la picioare, nasul, obrajii, urechile si barbia. Partile corpului care sunt afectate se pot albi initial din pricina spasmului vaselor de sange si apoi inrosi intens, pe masura ce vasele se destind, aducand o cantitate sporita de sange in zona. Degetele pot fi initial reci si amortite, apoi pot incepe sa furnice, sa se umfle si sa dena dureroase.
Sindromul Raynaud se poate datora unor
tulburari sistemice sau poate fi primar, in care caz este numit boala lui Raynaud. Boala lui Raynaud este intalnita mai ales la femei, cata vreme sindromul Raynaud este observat cam cu aceeasi frecventa la barbati si femei. Boala incepe de obicei in adolescenta sau la inceputul celui de-al treilea deceniu de varsta, insa instalarea se poate produce oricand. Sindromul tinde sa se manifeste mai tarziu, in general, dupa varsta de treizeci de ani. Simptomele sindromului pot fi unilaterale, cata vreme in cazul bolii, simptomele sunt in general bilaterale si simetrice.
Crizele pot avea loc de mai multe ori pe zi sau, dimpotriva, pot fi relativ rare. Cazurile usoare tin, de obicei, numai cateva minute; cazurile severe pot persista mai multe ore. Mainile au, in general, un aspect normal intre crize, dar daca boala este avansata si severa, ele pot ramane usor albastrii. Odata cu avansarea bolii, crizele den mai frecvente si tin mai mult. Din cauza lipsei de sange in zona, degetele se umfla, iar pielea dene palida si decolorata, lucioasa, intinsa si neteda. Degetele pot deveni boante si deformate. Simtul tactil poate scadea si miscarile den nesigure. Pacientul poate prezenta infectii recidivante si gangrena.
TRATAMENT
1. Crizele sunt provocate de frig. imbracati-va calduros tot timpul, ingrijindu-va ca extremitatile sa fie la fel de bme acoperite ca si trunchiul, pentru a asigura o distribuire proportionala a sangelui, incat sa
retina caldura corporala pastrand-o in "straturi\" de aer. Sosetele de lana groase, tesute des (batut) si, de asemenea, manusile vor reduce mult pierderea caldurii din extremitati. Manusile cu un singur deget sunt mai bune decat acelea cu cinci degete, deoarece acestea din urma ingaduie aerului rece sa "inconjoare\" si sa raceasca fiecare deget in parte.
2. Picioarele trebuie pastrate calde in incaltaminte captusita cu lana sau cu partile interioare facute dintr-un material izolant. Mainile si picioarele trebuie sa fie calde inainte de a lua manusile sau incaltamintea. Daca degetele de la maini si de la picioare s-au racit, este, in general, nevoie de o sursa exterioara de caldura pentru a le reincalzi.
Stresul induce adesea sindromul Raynaud prin cauzarea spasmelor vaselor sangne. Adoptati un stil de ata eliberat de povara stresului, pe cat este posibil. Este recomandat exercitiul fizic guros, zilnic, in aer liber. Amintiti-va ca exercitiul neutralizeaza stresul.
Schiorii folosesc urmatoarea metoda pentru a incalzi mainile reci: tineti mainile deasupra capului, permitand astfel sangelui din vene sa se scurga din ele. Rotiti bratele, impingand sangele artenai in capilare prin forta centrifuga. in 1978, Dr. Donald Mclntyre a constatat ca a avut succes in oprirea crizelor sindromului Raynaud punandu-l pe pacient sa roteasca brusc extremitatea afectata in acelasi fel in care un aruncator de mingi isi roteste bratul la basebail (in jos, in partea din spate a corpului si sus, in partea din fata a corpului), intr-o miscare continua, de 360°. El a atras atentia in special asupra miscarii din portiunea de jos, pentru a combina atat forta centrifuga, cat si cea gratationala in vasele de sange comunicand cu degetele intinse. Aceasta manevra duce la cresterea presiunii intra arteriale, pana acolo incat innge actiunea vasoconstrictoare a muschilor netezi. Oricme poate observa efectul de inrosire a mainii tratate astfel, prin atie cu cealalta. Aceasta manevra a fost adoptata si de catre alti medici, care au folosit-o, de asemenea, cu succes, insa unii pacienti care au probleme cu spatele au acuzat disconfort lombar dupa aceasta manevra. S-a descoperit ca miscarea efectuata de pacient in arc de cerc in fata corpului mai degraba decat lateral, a fost la fel de eficienta, neprovocand neplaceri lombare. Miscarea de ascensiune trebuie efectuata in partea din fata a corpului; cea de coborare a bratului, lateral.
Etati contactul cu obiectele reci, fie si pentru fractiuni de secunda. Cand pregatiti masa, spalati
legumele cu apa calduta, nu rece. Folositi manusile pentru a scoate ceva din frigider sau din congelator.
6. incalzirea centrala este preferabila, deoarece toate camerele din apartament sunt incalzite aproximativ la aceeasi temperatura. Etati schimbarile bruste de temperatura cand va deplasati dintr-o camera in alta.
7. Paturile electrice si saltelele cu apa calda il ajuta pe pacient sa nu inghete in timpul noptii.
8. Cand sunteti in aer liber, stati cu fata spre soare. Acest lucru ajuta la mentinerea caldurii intregului corp.
9. Scufundarea partii afectate a corpului in apa caida (nu fierbinte), nu mai calda insa de 32°C, va grabi calmarea pacientului. Din cauza fluxului sangn scazut din zona, trebuie sa fim precauti pentru a eta
arsurile tesuturilor. Unii pacientii prefera incalzirea initiala a partii posterioare a mainilor, a partii superioare a pieptului si a partii din spate a umerilor. Se pot incalzi aceste zone prin folosirea unei permite fierbinti, unei sticle cu apa fierbinte, unui dus cald, unei bai in cada, unei tesaturi calde si umede, aplicate pe zona respectiva.
10. Bautura calda ajuta la incalzire.
11. O pacienta a constatat ca, prin
masajul mainilor si degetelor de la maini s-a redus frecventa si olenta crizelor. Masajul stimuleaza circulatia in zona.
12. Fumatul trebuie eliminat intrucat tutunul produce o vasocon-strictie. Chiar si
fumatorii "pasi\" (cei care nu fumeaza, dar care stau in preajma celor care o fac) pot capata sindromul Raynaud. O femeie in varsta de 47 de ani, maritata cu un fumator inveterat, s-a imbolnat de sindromul Raynaud in doi ani si jumatate. Prima sotie a barbatului de care am amintit, avea, de asemenea, sindrom Raynaud, dar s-a ndecat, disparitia simptomelor avand loc in circa sase luni de la divort. La cea de-a doua sotie, simptomele au disparut in doua saptamani, dupa ce sotul a redus
fumatul si a incetat sa mai fumeze in camera ei. Sotul avea, de asemenea, sindrom Raynaud, insa nu a putut fi conns sa nu mai fumeze. S-a demonstrat ca inhalarea pasiva de
nicotina are ca urmare scaderea fluxului sangn cutanat si cresterea rezistentei vasculare.
13. Etati folosirea medicamentelor. Acestea au un aparent efect binefacator in cel mai fericit caz, iar cei mai multi pacienti cu sindrom Raynaud gasesc ca efectele secundare ale medicatiilor folosite curent le intrec in numar pe cele scontate, producand mai degraba o persistenta a simptomelor bolii. Medicamente cu un efect cert in inducerea sindromului Raynaud sunt medicamentele pe baza de ergot (Redergin, Ergotoxin), beta-biocantele, anticonceptionalele, agentii citotoxici.
14. Etati obiectele care duc la bratia mainilor. intr-un studiu, 50% dintr-un grup de lucratori cu ciocanul pneumatic aveau sindromul Raynaud, in atie cu 5,6% din populatie, in general. Cioplitorii in piatra, lucratorii cu masini de nituire, polizorii de metale si operatorii cu fierastraul mecanic au puseuri Raynaud mai frecvente decat au alti muncitori.Traume repetate la maini, cauzate prin exercitarea unor meserii ca aceea de dulgherie, mecanica, strungarie si altele, pot induce forme Raynaud severe. Folosirea unei masini electrice de scris si o buna incalzire pe timpul iernii va fi de folos secretarelor.
15. Pastilele anticonceptionale au fost implicate in producerea sindromului Raynaud. Simptomele se amelioreaza dupa incetarea luarii pastilelor.
16. Folositi o
dieta fara grasimi si zahar. Pacientii cu sindrom Raynaud au o vascozitate crescuta a sangelui, s-a demonstrat, si un procentaj sporit de agregare (aderare) a globulelor rosii fapt care poate juca un rol important in scaderea fluxului sangn in zonele afectate. Zaharul sporeste trigh-ceridele (substante grase) din sange.
17. Pastrati tot timpul o buna hidratare, pentru a avea o circulatie mai buna. Beti apa obisnuita, nu bauturi fine indulcite, ceaiuri, cafele sau chiar
sucuri de fructe.
18. Abtineti-va de la bauturile alcoolice, alimentele foarte asezonate si folositi o dieta scazuta in proteine.
19. Baile de soare pot fi de folos in imbunatatirea rezistentei generale a corpului la boala. Razele ultraolete sunt un excelent tonic sangn, din pricina transformarilor chimice petrecute in sange.