Gripa este o boala respiratorie acuta, extrem de contagioasa, de origine rala. Poate sa se manifeste sporadic sau in epidemii, uneori chiar in pandemie (o epidemie generala, la scara globala).
Sunt cunoscute trei tipuri de rusi: A, B si C. Gripa este provocata cel mai frecvent de rusul de tip A. Epidemii acute se manifesta aproape din trei in trei ani, de obicei toamna sau iarna, pandemia manifestandu-se cam la zece ani, cand se produce o schimbare in tipul prevalent al rusului gripal A. Virusul gripal B produce epidemii cam la fiecare cinci ani, insa produce rar pandemii. Virusul C produce numai boli respiratorii sporadice, usoare.
Virusul gripal este raspandit, practic, prin aer si, cel mai adesea, prin picaturi care il contin. Picaturile infectate sunt raspandite prin tuse, stranut, sarut si folosire comuna a paharelor, prosoapelor etc. care au fost contaminate.
Simptomele apar cam la 48 de ore dupa contaminare si includ: febra, durerea de cap cu usoara sensibilitate,
durere in spatele ochilor, frisoane, slabiciune, dureri musculare {in special in picioare si spate), pierderea apetitului, dureri in gat,
tuse si stranut.
Raspandirea rusilor in secretiile nazale creste o data cu folosirea aspirinei.
Dupa doua sau trei zile,
febra scade, iar celelalte simptome acute isi pierd din putere rapid. Tusea, slabiciunea si oboseala pot persista timp de mai multe zile sau chiar saptamani.
TRATAMENT
Antibioticele nu au un efect semnificativ in
infectiile cu rusul gripal si nu trebuie folosite.
Este indicat un consum sporit de lichide. Pentru a ajuta la mentinerea in stare fluida a secretiilor din plamani, beti cel
putin zece pahare de apa pe zi. in
cazul in care aveti dureri de gat care insotesc, uneori, starile gripale, faceti
gargara cu apa fierbinte, timp de zece minute, la intervale de doua pana la patru ore.
4. Un umidificator sau inhalatii cu abur pot fi de ajutor daca s-a ajuns la o congestie a pieptului sau a nasului. O lampa cu un bec de 6QW, tinuta la 3-6 centimetri de nas, este un ajutor important.
5. Unii pretind ca se poate preveni gripa irigand catatile nazale si facand gargara cu apa sarata. Alti cercetatori cred ca irigarea diminueaza posibilitatea ca rusul gripal sa se sileasca in nas. Acest studiu subliniaza importanta imbracamintii corespunzatoare pentru a eta si cea mai mica raceala, cat si importanta etarii imbracamintii prea groase, care ar putea sa ne provoace transpiratia. Virusurile se dezvolta bine in medii calde.
6. Prisnitele fierbinti pe piept pot ajuta la inlaturarea congestiei. Consultati "REMEDII NATURALE, vol.II\" pentru a vedea procedura.
7. Baile fierbinti la picioare pot duce la incetarea durerii de cap si a congestiei nazale.
8. Preveniti oboseala peste masura si frigul. Folositi pijamale calduroase care va n bine, spalate zilnic in timpul fazei acute.
9. Frectiile facute pe spate au scopul de a linisti pacientul si de a stimula sistemul imunitar.
10. Camera trebuie sa fie tot timpul bine aerisita, dar nu permiteti pacientului sa stea in curent. Curentul de aer este identificat atunci cand pielea pacientului dene mai rece decat fruntea. Practic, ati temperatura fruntii cu temperatura partii posterioare a bratelor, lobilor urechii, gleznelor etc.
11. Faceti o clizma la primul simptom. Intestinele trebuie deblocate, intrucat rusii respiratori sunt difuzati partial prin trac-tul gastro-intestinal.
12. Nu fumati. Dupa cum s-a constatat, intr-un studiu recent, incidenta gripala a fost cu 21% mai scazuta la nefumatori decat la
fumatorii care consumau 21 sau mai multe tigari pe zi.
13. Folositi o
dieta fara
zahar si grasimi.
14. Se recomanda un exercitiu de respiratie profunda, la fiecare doua ore sau cand isi aduce aminte pacientul. Respirati adanc, tineti-va respiratia in timp ce numarati incet pana la 20, expirati pe nas, iar la capatul expirului, abtineti-va sa inspirati pana cand numarati de la 1 la 10. Repetati de 30-50 de ori. Acest procedeu improspateaza sangele din tesuturile respiratorii superioare, degajeaza produsn reziduali si ajuta la ndecare.