mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tratamente pentru diferite boli
Index » Boli si tratamente » Tratamente pentru diferite boli
» Sughitul

Sughitul








Sughiturile sunt un spasm intermitent al diafragmei. Zgomotul rezulta din vibratia corzilor vocale inchise in timp ce aerul intra cu putere in plamani. Iritatia nerlui frenic cauzeaza sughiturile. Episoade de sughituri, care tin perioade mari de timp, pot irita (enerva) pacientul, intrerupandu-i somnul si mesele.
Aproape toate sughiturile sunt unilaterale, numai o parte a diafragmei se contracta.
Cea mai comuna cauza a sughiturilor este supraalimentarea sau consumul de prea mult lichid, ceea ce face ca stomacul sa impinga sau sa irite diafragma.



TRATAMENT

O inghititura de apa este adesea folositoare. Daca sughitul nu se opreste, faceti gargara cu apa.
Sughiturile ar putea fi oprite culcandu-ne pe partea stanga, timp de 5-l0 minute.
Si presiunea aplicata cu podul palmei pe cosul pieptului, sub stern, s-a dovedit eficienta.
Desi nu cunoastem motil pentru care sughiturile inceteaza procedand astfel, putem sa aplicam presiune pe globii oculari, dupa ce inchidem pleoapele. Acest procedeu nu este recomandat intrucat putem cauza ranirea ochilor.
5. Un alt medic a observat rezolvarea unui caz rebel de sughituri astfel: medicul a stat in picioare, in spatele pacientului, pe scaun. A apucat usor gatul pacientului cu degetele si a masat in jos, cu degetele mari, ambele parti ale apofizelor spinoase. Aceasta manevra a produs usurare, intr-un minut sau doua.
6. Mai demult, se obisnuia sa se dea bolnalui sa respire dintr-o punga de hartie plina cu aer, si apoi sa fie speriat,
7. Alta manevra de a opri sughitul este ca pacientul sa stea drept, pe scaun si sa isi tina respiratia. Apoi sa-si intinda capul cat mai mult posibil, pentru 10-l5 secunde sau atata timp cat isi poate tine respiratia. Aceasta manevra tine diafragma, dupa cat se pare, intr-o pozitie relativ fixa. Uneori trebuie repetata de mai multe ori pana la incetarea sughitului.


8. Ceaiul de catusnica poate fi de folos.

9. Daca inghititura de apa sau ceaiul de catusnica nu ajuta, poate ca va fi mai buna o varianta ceva mai complicata de a bea apa.
Umpleti un pahar cu apa si puneti in el un obiect de metal cum ar fi o lingurita. In timp ce beti usor apa, tineti presata partea de sus a linguritei (lingurii) cu tampla (in timp ce partea de jos a lingurii se afla in pahar). Autorul remarca faptul ca a folosit acest procedeu cu succes in sute de cazuri de sughit.


10. Schimbarea pozitiei valului palatin poate fi adesea un tratament eficient pentru sughituri. Omusorul (valul palatin) este o formatiune de ingustimea degetului mic care porneste din palatul moale si atarna in gat. Pacientul se poate uita intr-o oglinda pentru a putea atinge omusorul cu manerul unei furculite sau al unei linguri. Daca manerul este rece poate fi un efect mult mai bun, insa nu este neaparat necesar. Dupa tratament, pacientul trebuie sa stea linistit cateva minute cu capul inainte si bratele incrucisate pe piept, respirand usor, rar, pentru prevenirea recurentei spasmelor.
11. Un stranut opreste, uneori, sughitul. Brusca inspiratie sau expiratie depaseste stimulul sughitului si rupe ciclul instalat pentru a ingadui o respiratie normala.
12. Masajul la picioare este adesea de ajutor.
13. Aplecarea de la brau, pentru a atinge degetele de la picioare si stand astfel in aceasta pozitie circa 60 de secunde, va vindeca adesea sughitul atat la copii, cat si la adulti.
14. Gheata este de multe ori folositoare in tratamentul sughitului, inghitirea de bucatele mici de gheata (sfaramata) este suficienta. Un saculet de gheata aplicat pe cosul pieptului este uneori de ajutor.
15. Apasari usoare cu varful degetelor pe ambele parti ale gatului, timp de un minut, sunt un remediu despre care se spune ca este eficient. |2721
16. Respiratia profunda poate ajuta, la fel cum poate ajuta simpla retinere a respiratiei. La inceput, tineti-va respiratia cat puteti de mult, apoi expirati si nu inspirati cat puteti de mult timp. O acumulare a dioxidului de carbon are un efect sedativ asupra nerlui frenic.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor