Aparitia aftelor este cauzata de candida albicans. Boala se caracterizeaza prin pete albe pe obraji, limba si lul palatin. "Fulgii\" mici, albi seamana cu
laptele prins, insa, spre deosebire de cheagurile de lapte, nu pot fi indepartati. Scosi totusi prin razuire, lasa in urma puncte sangerande. Sporii de candida se fixeaza intre celulele epiteliale ale gurii si, in general, separa straturile. Infectia se raspandeste apoi la suprafata membranei mucoase si se extinde treptat. Aftele apar cam la 6% din copin mici. Timpul mediu de ia
nastere pana la dezvoltarea aftelor este de opt-noua zile. Aftele apar la copin mici, sanatosi, aflati in perioada neonatala, insa pot aparea si la copin mai mari si chiar la adultii cu o sanatate mai precara.
Susceptibili sa contracteze afte sunt in special copin cu mame diabetice, deoarece nivelul ridicat de glucoza din
urina mamei provoaca o crestere rapida a ciupercii. Copin care au asa numita "gura de lup\" au adesea afte persistente.In majoritatea cazurilor, boala este limitata in evolutie, da inapoi repede si nu lasa cicatrici.
Se crede ca infectia la nastere este cea mai comuna cauza a aftelor la nou-nascuti, insa boala poate fi raspandita si prin maini contaminate, obiecte folosite la alaptare si lenjeria de pat care nu a fost bine sterilizata.
TRATAMENT
1. Tetinele din cauciuc si alte obiecte care vin in contact cu gura copilului trebuie sa fie curate. Daca nou-nascutul este hranit cu biberonul, fierbeti suzetele si biberonul, cel putin 20 de minute dupa ce le-ati spalat in prealabil foarte bine, deoarece sporii sunt rezistenti la temperaturi foarte ridicate.
2. Copin care au afte, trebuie izolati de cei sanatosi.
3. Evitati
antibioticele si steroizii, deoarece acestea distrug
bacteriile cu care se confrunta candida albicans si se creeaza astfel o situatie propice inmultirii acesteia din urma. Stergerea gurii copilului cu sali mamei, sileste o flora care stopa cresterea candidei albicans.
4. Dupa fiecare masa, spalati cu apa gura copilului.
5. Controlati gura copilului inainte de fiecare masa pentru a constata prezenta aftelor si, in caz ca au aparut, incepeti imediat tratamentul.
6. Stergeti zonele infectate cu o solutie saturata de bicarbonat de sodiu, de trei sau patru ori pe zi.
7. O solutie de usturoi poate fi folosita pentru tamponarea leziunilor, de mai multe ori pe zi, intrucat s-a constatat sensibilitatea candidei albicans la usturoi.